Kezdőlap Blog

Eszméletlenül cuki ez a Golden Retriver ahogy alváshoz készülődik

0

Max a Golden Retriver, aki annak ellenére, hogy már nem kölyök, nem szeretne a cumija nélkül aludni. Gazdája ugyan megpróbálja elvenni tőle, de nem sikerül neki. 

Egy kacsa húzta ki a depresszióból a kutyát

0

Max öt éves volt, amikor jelenlegi családja örökbefogadta. A családnak ekkor már volt egy Sasha nevű kutyája, akivel pillanatok alatt elválaszthatatlan barátok lettek. Évekkel később Sasha öregsége miatt sajnos elpusztult, ami nagyon megviselte Maxot és depresszióba esett. A segítség egy kacsa személyében érkezett, akit szintén örökbefogadott a család.  A két állat azóta szinte állandóan együtt van és szemmel láthatólag élvezik egymás társaságát. 

A kutyatartás csökkentheti a halálozás kockázatát egy svéd kutatás szerint

0
Kép: Pixabay
A kutyatulajdonosok körében alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb tényezők okozta halálozások kockázata, mint a kutyátlanoknál egy 12 évet felölelő svédországi vizsgálat során, amelynek eredményeiről a Scientific Report című folyóiratban számoltak be a kutatók.

Több svédországi egyetem és a Stanford Egyetem kutatói 3,4 millió svéd állampolgár társadalombiztosítási számát felhasználva választottak ki olyan 40 és 80 éves kor közötti embereket, akiknél 2001-ig – amikor kötelezővé vált az ebtartás bejelentése Svédországban – még semmilyen szív- és érrendszeri betegség nem jelentkezett. A 2001-et követő tizenkét évben a szakemberek nyomon követték ezeknek az embereknek az egészségi állapotát – írja a The Local című svéd hírportál.

Az eredmények szerint a vizsgált időszakban a kutyatulajdonosok körében alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek és egyéb tényezők okozta halálozások kockázata, mint a kutyátlanoknál.

Kép: Pixabay

A jótékony hatás az egyedül élő embereknél volt a legszembetűnőbb. Az egyfős háztartásokban élő kutyatulajdonosok körében 33 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás és 11 százalékkal alacsonyabb a szívroham előfordulása a vizsgált időszakban, mint azoknál az egyedül élőknél, akiknek nem volt kutyájuk.

“Ez volt a legérdekesebb eredményünk: azt mutatja, hogy a kutyák nagyobb hatással vannak az egészségére, ha az ember egyedül él, ennek az lehet az oka, hogy egyedüli gazdaként az ember több fizikai aktivitást végez, és azt is mutatja, hogy a kutya segíthet enyhíteni a magányosság okozta stresszt”

– magyarázta Tove Fall, az Uppsalai Egyetem munkatársa.

A kutatók szerint a tanulmány eredményei különösen fontosak lehetnek Svédországban, ahol a társadalom egy jelentős része, különösen az idősek körében, egyedül él. “Mi svédek nem vagyunk túl jók abban, hogy beszélgetést kezdeményezzünk egy idegennel, és egy kutya segíthet ebben, mert beindíthatja az interakciót az emberek között” – jegyezte meg a szakember.

Kép: towncentrevet.ca

Számos oka lehet, hogy a kutyák miért vannak jótékony hatással gazdáik egészségére, habár a tanulmány ezeket nem vizsgálta.

“Az egyik lehetséges ok az emberi mikrobiomra gyakorolt hatás. Sokan úgy vélik, hogy a humán mikrobiom ma már nem sokszínű, ám lehetséges, hogy a kutyák jótékony hatással vannak rá azáltal, hogy behordják a lakásba a koszt és a baktériumot” – mondta Fall.

“Ugyanakkor az is lehet, hogy a kutyatartók már azelőtt is sok mindenben különböztek a kutyátlanoktól, hogy magukhoz vettek egy ebet, például már korábban is jobban érdeklődhettek a testmozgás iránt, vagy eleve egészségesebbek voltak, ami persze befolyásolhatta az eredményeinket” – mutatott rá a kutató.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a nagyobb testű, nagy mozgásigényű kutyák, például a retrieverek és a vizslák vannak a legjobb hatással gazdáik egészségére.

Forrás: MTI

 

Szavazással döntöttek a Fővárosi Állatkerben született kiselefánt nevéről

0

Az Arun név kapta a legtöbb voksot azon a szavazáson, amelyet kedden indítottunk. Ez lesz tehát a múlt szerdán született kiselefánt neve. A név jelentése is kapcsolódik a kiselefánt születési idejéhez, és egy régebbi elefántunknak is emléket állít.

Arun lett a neve a múlt szerdán született kiselefántnak. Eredetileg öt nevet (Amar, Ambar, Arun, Arjuna, Ashok) bocsátottunk szavazásra intézményünk honlapján, ahol keddtől péntek délig voksolhatott a nagyközönség. Az Arun név épp csak egy hajszállal előzte meg a második helyezett Amar nevet. A legkevesebben az Ambar névre szavaztak.

Az Arun szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használatos férfinév. Az óind mitológiában a napszekér hajtóját hívták így, a név maga hajnalt, hajnalpírt, illetve – bizonyos értelmezésben – Napot is jelent. A kiselefánt maga is hajnalban született, így a név már csak jelentésénél fogva is ideálisnak mondható.

A név további erénye, hogy az Állatkertünknek a múltban már volt egy Arun nevű elefántja. Így hívták ugyanis az 1970-es évek végén, illetve a ’80-as és ’90-es években Budapesten élt legendás elefántbikát is, így a névadás egyúttal ennek a múltban itt élt állatnak is emléket állít. Ráadásul az az elefántbika az Arun nevet még Indiában, egy tenyésztelepen kapta, vagyis ez ténylegesen egy olyan név, amely nemcsak indiai eredetű, hanem amelyről tudható, hogy az ázsiai elefántok őshazájában valóban használják is elefántok hívóneveként.

A már csaknem másfél hetes kis Arun szépen fejlődik, édesanyja, Angele, és növére, Asha is nagy szeretettel és gondossággal veszi körül. A nagyközönség múlt szombat óta láthatja a kiselefántot, naponta délelőtt 10-től délután 2 óráig.

Forrás: zoobudapest.hu

Egy aranyos kislány és az ő legjobb barátja

0
Lucyt, a San Antonio Pet’s Alive menhely mentette meg az utcáról. Alig pár hónapos volt, alultáplált és parvóval küzdött. De a kiskutya nem adta fel és hála a menhelyi csapatnak leküzdötte a betegségét. Éppen négy hónapos volt, amikor Mia és szülei besétáltak a menhelyre, amint a kislány és kutya meglátták egymást, nem volt kérdés kit visznek haza a menhelyről.

Amint Lucy biztonságban és otthonosan érezte magát, előbújt belőle játékos, vicces és védelmező személyisége, pillanatok alatt a család kedvence lett és Mia állandó társa. Lucy mellett senki nem érzi magát magányosan, mindig ott van, ha kell egy kis segítség, például a kertben, vagy akkor ha mogyoróvajat kell enni. Még fürdeni is hajlandó, de csak a buborékok miatt és persze imádja ha minden figyelem rá irányul.

Gazdái egyszerűen imádják, Miának pedig olyan igazi barátja van, akire mindenki vágyik az életben.

Forrás: BoredPanda

 

 

Elképesztően édesek a fürdés után száradó bébilajhárok

0

A samponozás után gyógynövényes fürdőt is kapnak a baba lajhárok, majd egész egyszerűen kiakasztják őket száradni. Szerencsére a lajhárok esetében csipesz használatára nincsen szükség. Nagyon cuki ahogy szárítkozás közben még hangokat is adnak.

Megható képeken egy Shar Pei és egy cica örök barátsága

0
Létezik örökké tartó barátság? Ha ránézünk Paddigtonra és Butlerre a válasz, igen. A kutya és a cica az első perctől kezdve, ahogy megismerték egymást, elválaszthatatlanok. Mindent megosztanak egymással, kapcsolatuk annyira szoros, hogy közös tálból falatoznak és Paddington – gazdái nagy derültségére – még a macskaalom használatával is megpróbálkozott. Mikor Paddington megbetegedett és a limfómája miatt kemoterápiára kellett járnia, Butler minden alkalommal az ablakhoz telepedett és addig nem mozdult onnan, míg a barátja haza nem ért. A tüneményes párosról gazdáik készítettek egy megható válogatást, a képeket nézve biztosak vagyunk benne, hogy az ő barátságuk valóban örök és csodálatos. 

Forrás: BoredPanda

Légitársaságok, akik jóvoltából a legcukibb utasok utazhattak a fedélzetükön

0

A légitársaságok szigorúan szabályozzák a kutyák és más állatfajták szállítását a fedélzetükön. Az állatok általában kizárólag a raktérben utazhatnak ott is csak szigorú szabályozás mellett. Vannak azonban légitársaságok, akik kivételes esetekben de szintén nagyon szigorú szabályozások mellett, megengedik az állatok utastérben való utazását. Ezeknek a szerencsés állatoknak a fotóiból hoztunk ma nektek egy csokorravalót.

Ellenállhatatlan a két cica, amint összebújva nézi az esőt

0
A macskák imádnak kint jönni-menni, felfedezni, de ha esik, ez a vágyuk nyom nélkül múlik el és égtelen nyivákolás közepette követelik, hogy engedjük be őket. Teljesen megértjük őket, ilyenkor sokkal jobb összebújni egy takaró alatt és figyelni a kinti világot, miközben egy bögre forró kakaót kortyolgatunk.

Így van ezzel a fotós, Felicity Berkleef két cicája is, akik köszönik, de ha esik, inkább bent maradnak és szorosan egymás mellett üldögélve figyelik a lezúduló esőcseppeket. A fotós gondolt egyet és rájuk rakott egy takarót is, csak hogy fokozza a romantikus hangulatot, majd megörökítette a cuki párost, a végeredmény ellenállhatatlan lett. 

Forrás: BoredPanda

15 csodás kép egy kutyafotós válogatásában

0
Cecilia Zuccherato két évvel ezelőtt kezdett el kutyákat fotózni, ezalatt találkozott egy csomó csodás szőrös modellel, akiket az első pillanattól kezdve imádott. Számtalan fotózáson van túl és azóta is élvezi minden pillanatát. Most kicsit visszaemlékezett a kezdetekre, ennek kapcsán a legnagyobb népszerűségnek örvendő, levelek között üldögélő kis border colliera és ha már így alakult, összerakott egy válogatást a munkáiból. Jól tette. 

Forrás: BoredPanda

Jin-Jang

0

Sokan úgy gondolják a babonások körében, hogy ha fekete macskát látnak akkor szerencsétlenség éri őket, ha pedig fehéret akkor szerencséjük lesz.

Kimutatott adatok igazolják, hogy a fekete macskákat sokkal kevesebben akarják örökbefogadni mint más színű fajtársaikat és sokkal több bántalmazásnak is vannak kitéve a babona miatt.

A tiszta fehér színű cicák a legritkábban előforduló egyedek és ők találnak a leghamarabb gazdára, szintén a babona miatt. Összegyűjtöttünk Nektek most egy fekete és fehér cicákból álló válogatást. Ugye milyen édesek együtt? És nagyon jól kiegészítik egymást.

21 aranyos kis oposszum, akik mosolyt csalnak az arcodra

0
Ezeket a tüneményes kis állatokat nézve nem nehéz rájönni, hogy milyen sokfélék, arról már nem is szólva, hogy milyen aranyosak. Erről a rendkívül változatos kis családról hoztunk most egy fotóválogatást, mert ezektől a huncut kis pofiktól csak mosolyogni lehet. 

Egyébként minden fajtáját egyöntetűen az oposszumfélék családjába sorolnak, de rendszerezésük a mai napig nem teljesen tisztázott. Két alcsaládon belül, összesen 17 alfajt különböztetnek meg, de a renden belüli rokonsági kapcsolatok vizsgálata még nem adott elegendő támpontot egy korszerű rendszerezés kidolgozásához. Úgyhogy elmondhatjuk róluk, hogy amilyen aranyosak, olyan rejtélyesek is ezek a kis erszényesek.

Forrás: BoredPanda

Csak egy plüssállatot szeretett volna, de óriás meglepetést kapott helyette

0

Biztos mindannyian láttatok már olyan automatát, amivel plüss figurákat lehet kihorgászni, ha óriási mázlid van. Ilyen meglepetésben azonban még biztos nem volt részetek, mint a felvételen szereplő embernek.

Új kifutót és párt kapott az alaszkai fehér farkas a Kecskeméti Vadaskertben

0
Nanna - Kép: zookecskemet.hu
A korábbinál majdnem háromszor nagyobb kifutót alakítottak ki a Kecskeméti Vadaskert nőstény alaszkai fehér farkasának, Nannának, aki új párt is kapott.

Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója elmondta: a kárpáti hiúzok áthelyezésével felszabadult hely kihasználásával nagyobbították meg a nőstény alaszkai fehér farkas, Nanna helyét. Bár méretében a régi kifutó is megfelelt az előírásoknak, az új helyet biztonságilag is megerősítették. Az új törvényi előírásoknak megfelelően felújított részen a talajt és a berendezéseket is teljesen kicserélték, új növényeket ültettek, és az elkülönítőt is lefedték.

Az igazgató kiemelte: a szinte teljes egészében saját forrásból megvalósuló felújítás közel 18 millió forintba került.

Az alaszkai fehér farkas (Canis lupus tundrarum) a szürke farkas egyik legnagyobb testű alfaja. Jellegzetessége a rendkívül dús és teljesen fehér szőrzete, ami kiváló rejtőzködést biztosít számára a havas környezetben. Természetes élőhelye az alaszkai tundráktól a sarkvidékig terjed. Szervezett csoportokban, falkákban él. Lemmingekkel, havasi nyulakkal, rénszarvasokkal, pézsmatulkokkal táplálkozik. A természetben 5-8 évet, de állatkertekben akár 12-17 évet is megérhetnek. Magyarországon fokozottan védett státuszú állat.

Zomboriné Polyák Irén igazgatóhelyettes elmondta: Nanna, öt évvel ezelőtt a fővárosi állatkertből érkezett, és jelenleg 12 éves. Idős párja Bodri, másfél éve pusztult el. A nőstény farkas érzékenyebb, idegesebb egyed, az új, nagyobb kifutó azonban nem minden oldalról lesz nyitott, így időnként akár el is tud rejtőzni a látogatók elöl. Gondozói abban bíznak, a kifutón végzett fejlesztések, és az új pár jelenléte mindenképpen nyugtató hatással lesz majd rá.

Párja, a mindössze néhány napja a Nyíregyházi Állatparkból érkezett hétéves hím láthatóan jól érzi magát új helyén. Egyelőre egymástól elválasztatott helyen ismerkedik a nősténnyel. Fokozatosan szoktatják a két állatot össze.

Az igazgatóhelyettes elmondta, mivel a hím sarki farkas (Canis lupus arctos), tehát nem egy fajtából való a nősténnyel, így hatóságilag sem engedélyezett, hogy közös utódaik szülessenek Nannával, de nem is ez a céljuk, inkább az, hogy egymásban társra leljenek.

Canis lupus arctos – sarki farkas – Kép: howlingforjustice.wordpress.com

A sarki farkasoknak vannak bizonyos eltérő tulajdonságaik, melyekben különböznek más farkas alfajoktól és amelyek a hideg, sarkvidéki környezethez való alkalmazkodás során jöttek létre. Szőrzetük szinte teljesen fehér (a hátukon valamivel sötétebb árnyalatú) és rendkívül dús. A nagy hideghez (olykor előfordul élőhelyükön -50 celsius fok is ) való alkalmazkodás folytán fülei rövidebbek és kerekebbek és lábai jóval rövidebbek, mint más alfajoké. 

Canis lupus arctos – saarki farkas – Kép: BIGPHOTODAN.CA

Forrás: MTI, Wikipedia

 

Ámbráscetek vetődtek partra Szumátrán

0

Kilenc óriás ámbrás cet vetődött patra Szumátrán hétfőn. Keddig ötöt tudtak visszavinni a helyiek az óceánba, négy végül elpusztult, számolt be szomorúan az MTI.

A tudomány egyébként máig adós a magyarázattal, hogy miért hozzák magukat ilyen kellemetlen helyzetbe a bálnák. Ismeretes, hogy nem ritkán tömegével vetik partra magukat a cetfélék, hogy aztán elpusztuljanak.

Egyes magyarázatok szerint a tengeralattjárók szonárjai zavarják meg az ultrahanggal tájékozódó tengeri állatokat, mások a napviharokra mutogatnak, amelyek mágneses anomáliákat okoznak a Földön, és megtévesztik a mágneses mezők alapján tájékozódó lényeket.

Más tudósok a sarki fényeket hibáztatják, de emlegették már a toxikus algák okozta zavarokat is. Bálnák hivatalosan eddig nem szólaltak meg a kérdésben.

Forrás:index

Lenyűgöző fotósorozat az Antarktisz kíméletlenül gyönyörű világáról

0
Adélie-pingvin - Paulet-sziget, Antarktisz - Fotó: Alex Bernascon
A Blue Ice, a számos díjjal kitüntetett Alex Bernasconi lélegzetelállító fotósorozata az antarktiszi táj kegyetlen szépségéről és az ott élő állatok kemény és kihívásokkal teli életéről. Fantasztikus panorámákon és gyönyörű portrékon keresztül vezet el minket a Föld egyik legtávolabbi pontjára, ablakot nyitva egy olyan világba, ahová a legtöbbünk soha nem juthat el. 
Állszíjas pingvinek egy jéghegyen a Déli-Óceánon
Pancsoló királypingvinek

Adélie-pingvinek halászni indulnak – Brown Bluff, Antarktiszi-félsziget

Adélie-pingvin egy gyönyörű boltíves jéghegy előtt
Aranytollú pingvin – New Island, Falkland-szigetek
Szamárpingvinek egy jégsapkás szigeten – Gerlache Strait, Antarktika – A szorost Adrien de Gerlache fedezte fel először 1987-ben.
Királypingvinek – St Andrew’s Bay, Dél-Georgia

Éppen partot érő szamárpingvin a Falkland-szigeteknél. Ezek az állatok akár 450-szer is lemerülnek egy nap élelmet keresve

A könyvként is megjelent Blue Ice nem csak bemutatja nekünk az Antarktisz rendkívüli és váratlan szépségét hanem fel is hívja a figyelmet erre a veszélyeztetett és védelemre szoruló ökoszisztémára. Az előszót a Scott Polar Research Institute igazgatója, Julian Dowdeswell professzor írta, aki többek között az éghajlat változás következményeit tárja fel az olvasó előtt, míg Dr. Peter Clarkson Antarktisz kutató, személyes tapasztalatait idézi fel arról, hogy milyen kihívásokkal jár ebben a világban élni és dolgozni.

Forrás: discoverwildlife.comthegmcgroup.com

A borsó meg a héja-anyai szeretet vidráéknál

0

A meghitt pillanatokat a kaliforniai Monterey Bay Akvárium dolgozói készítették a vidramamáról és kicsinyéről. A tengeri vidrák nagy törődéssel gondozzák kicsinyeiket és szinte egy percre sem hagyják őket magukra. Nem ritka, hogy árva vidrákat is örökbe fogadnak és sajátjukként nevelik.

A tengeri vidra az Észak-Csendes-óceán jellegzetes állata. A felnőtt tengeri vidrák súlya 14–45 kilogramm között van, így a menyétfélék közül a legnehezebbek, de a tengeri emlősök közül a legkönnyebbek. Eltérően a többi tengeri emlőstől, a tengeri vidra a testhőmérséklet megtartásában, nem a hőszigetelő zsírrétegre, hanem a vastag bundájára hagyatkozik. Habár a szárazon is képes mozogni, a tengeri vidra életének legnagyobb részét az óceán vízében tölti

Az egykor 150 000–300 000 egyedből álló tengeri vidra állományt értékes prémje miatt az ember 150 év alatt szinte teljesen kipusztította. A vadászat betiltása, a védelmi intézkedések és a szaporítási programok segítségével sikerült megmenteni ezt a fajt. Mostanra az egykori elterjedési területük kétharmadát vették újra birtokba. Mivel tankhajóbalesetek bármikor történhetnek, melyek a kialakuló olajszennyezés révén nagy veszteségeket okozhatnak az állományban, a fajt még mindig a veszélyeztetett  listáján tartják.

A világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról

0
Kép: Pixabay
Az “emberiségnek szóló levél” egy 25 ével ezelőtti figyelmeztető üzenet frissített változata. Az elsőt a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Szövetsége) küldte, mintegy 1700-an írták alá -írja az The Independent online kiadása.

A szakértők szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint 1992-ben volt: szinte minden probléma, amelyet az első levél említett, súlyosbodott azóta. Továbbra is alapvető fenyegetés, hogy a gyorsan növő populáció féktelenül éli fel a korlátozott forrásokat, a tudomány, a média és mások sem tesznek eleget ellene  – figyelmeztetnek a levélben.

Ha a világ nem cselekszik sürgősen, a biológiai sokszínűséget katasztrofális veszteség, az emberiséget elmondhatatlan szenvedés sújtja a tudósok szerint.

Kép: bumm.sk

Egyedül az ózonrétegen keletkezett lyuk javult az első üzenet írása óta, ami a levélírók szerint jó példa arra, hogy mi történhet, ha határozottan cselekszünk.

“Hamarosan túl késő lesz, hogy megváltoztassuk a bukás felé vezető út irányát, az időből lassan kifutunk”

A levél kiemeli a környezeti csapások sorát, a klímaváltozást, az erdőirtást, a fajok tömeges kihalását, az óceánok “halott zónáit”, az ivóvízhez jutás nehézségeit.

Kép: Pinterest

A BioSciences című online lapban megjelent levelet író tudósok vezetője, William Ripple amerikai ökológus, az Oregoni Állami Egyetem kutatója szerint az emberiség most kapott egy második figyelmeztetést.

“Az emberiség nem teszi meg a sürgős lépéseket: nem fékezi meg a populáció növekedését, nem csökkenti az üvegházhatású gázokat, nem ösztönzi a megújuló energiaforrások használatát, nem védelmezi az élőhelyeket, nem állítja meg az állatvilág pusztulását, nem korlátozza az invazív fajokat, hogy megóvja a Föld veszélybe sodort bioszféráját”

– mondta Ripple.

A első figyelmeztetést aláíró tudósok, köztük a világ Nobel-díjasainak többsége amellett érveltek, hogy az emberi tevékenység hatásai valószínűleg “határtalan emberi nyomorúsághoz” vezetnek.

A második figyelmeztetést, melyet nyílt levélként, “véleménycikk” formájában tettek közzé, 184 ország 15 364 tudósa támogatta aláírásával.

A szerzők állami hivatalok, civil szervezetek és kutatók adatai alapján figyelmeztettek arra, hogy a környezetet érő hatások valószínűleg “lényegi és visszafordíthatatlan” károkat okoznak a Földnek.

Kép: squarespace.com

“Azt reméljük, levelünk nyilvános vitákat lobbant lángra a világ klímájáról és természet védelméről” – hangsúlyozta Ripple, aki kollégáival új, független szervezetet hozott létre, a Világ Tudósainak Szövetségét (Alliance of World Scientists), hogy hangot adjon aggodalmainak a környezet védelméről és az emberiség sorsáról.

Forrás: MTI

Börtönbüntetést kapott a daganatos kutyáját paracetamollal kezelő férfi

0

14 hónap börtönt kapott az a brit kutyatulaj, aki az egyik kutyája rákját paracetamollal, egy másik állat bőrbetegségét pedig ekcémakrémmel próbálta kezelni ahelyett, hogy állatorvoshoz vitte volna őket.

Szerencsétlen kutyák borzasztó állapotban voltak, mikor az állatvédők kiérkeztek. A rákos Ivy már alig tudott járni, a bőrbetegségben szenvedő Molly szőre pedig nagyrészt kihullott a férfi kezelése miatt. Az állatvédőket egyébként a férfi lánya hívta ki, miután Robinson az egyik beteg kutyát gyomron rúgta, majd kidobta az udvarra, amiért az a szobába hányt.

Mindkét kutyát elkobozták a családtól: Molly rendbe jött és máig az állatvédők gondoskodnak róla, Ivyt viszont már nem lehetett megmenteni, így kénytelenek voltak elaltatni.

Robinson egyébként sofőrként dolgozott korábban, míg saját hibájából balesetet okozott, elveszítette az állását és három évre eltiltották a vezetéstől. Emiatt pénzügyi gondjai voltak a családnak, aminek a két beteg kutyán kívül volt még két macskája és egy harmadik kutyája is, bár azok jól voltak tartva. Ez azonban nem hatotta meg a bírónőt, a férfit állatkínzás miatt elítélték.

Forrás: index

Veszélyben van Ferdinand, a fehér jávorszarvas Svédországban

0
Fotó: Fox News
Kilőhetik a nyáron interneten szenzációt keltő svédországi fehér jávorszarvast, Ferdinandot, mert rátámadt egy kutyáit sétáltató nőre, aki könnyebben megsérült -írja az MTI. 

A helyi rendőrfőnök, Chister Lööf egy svéd vadászmagazinnak beszélt arról, hogy akár ki is lőhetik az agresszív állatot, mivel a környéken élő, főleg idősebb emberek nem mernek kimenni a házaikból, félnek, hogy nem tudnak kitérni az útjából, ha közel kerülnek hozzá.

“Nem egy háziállatról van szó, bár sokan úgy tekintenek rá. A jávorszarvas szelídnek tűnhet, de természetes ösztönei is működnek” – magyarázta a rendőrfőnök.

Ferdinandot augusztusban örökítette meg egy videó a Svédország nyugati részén fekvő Edában, Värmland tartománybn (a videót ide kattintva tudod elérni). A ritka, fehér szőrű állatról készült felvételt egy helyi rádió honlapján több mint egymillióan látták és a közösségi médián sok ezren osztották meg. Ám az állat népszerűségének hátulütője is lett, a szarvasnézőbe érkező turistákat figyelmeztetni kellett, hogy tartsanak tisztes távolságot Ferdinandtól.

Egy helyi természetfotós szerint valójában nagyon szomorú, ami történik: sokan érkeznek, hogy lefotózzák az állatot, de ő még nem tapasztalta, hogy a jávorszarvas agresszív lett volna – idézte a fotóst a thelocal.se svéd hírportál.

A rendőrfőnök viszont arra hivatkozott, hogy mivel egy kutyáját sétáltató nőt már megtámadott, az a döntés született, hogy ha elkerülhetetlen, ki kell lőni Ferdinandot. Hozzátette: a vadászok előbb megpróbálják majd elűzni a lakott területek közeléből az állatot, és csak akkor lövik le, ha ez a terv nem válik be.

A fehér jávorszarvas megmentésére a legnagyobb svéd állatvédő szervezet, a Djurens Rätt által hétfőn indított petícióhoz rekordszámú aláíró – öt óra alatt több mint 20 ezer ember – csatlakozott, több, mint bármely más petícióhoz az 1882-ben alapított egyesület történetében.

Egy helyi tanácsnok, Hans Nilsson is petíciót indított hétfőn Ferdinand megmentése érdekében, ezt kedd délutánig 10 ezren írták alá. Nilsson szerint az állat csak akkor támad, ha provokálják.

A fehér jávorszarvas különleges színét albinizmus vagy pigmentszegénység okozhatja. Utóbbi esetben a genetikai rendellenesség csak az állat szőrének színét változtatja meg, a szeme színét nem. Mintegy száz fehér példány élhet Svédországban, ahol 300 ezerre teszik a jávorszarvasok számát.

 

Block title

Reklám

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás