Felhőtlen boldogság bálna módra

0

Az indiai-óceánon sikerült Craig Capehart búvárnak búvárnak lefilmeznie az önfeledtem pancsoló bálnát. Craig egy felfújható csónakban ücsörgött, amikor a nagy semmiből, egyszercsak előbukkant a bálna. A búvár elmondása szerint az óriás, kb 40 tonna körüli lehetett. Nagyon ritka jelenetet sikerült rögzítenie a férfinak, hiszen nem igazán jellemző a bálnákra az effajta pancsolás. 

Kenguru keringő

0
Ausztráliában az is megtörténhet, ami sehol máshol a világban. Például gyanútlanul kinézel az ablakon és mit látsz? Hát két kengurut, amint furcsa “táncot” járnak az utcán. 

Legalábbis viccesen táncként aposztrofálhatta a videó készítője amit látott, mert Csajkovszkij Virág keringőjét vágta zenének a felvétel alá. Kötve hisszük, hogy ez tánc, sőt jól láthatóan teljesen más folyik a videón, de döntsétek el ti, hogy szerintetek mit is csinálnak a kenguruk.

Forrás: lemon.hu3nz

A halál torkából menekült meg a fóka

0

Szerencsésnek mondhatja magát a 41 éves fotós, David Baz Jenkins, hogy megörökíthette az élet halál harcot, amiből végül a fóka megmenekült. 

A felvételek Dél-Afrikában készültek Cape Town partjainál, akkor amikor a fókák éppen úsztak vissza Sea Island-ről, a cápák pedig alattuk úsztak, egy jó zsákmányban reménykedve. Ez a kis fóka is majdnem zsákmány lett, ám az utolsó pillanatban elmenekült. A felvételen jól látszik, hogy egyensúlyoz a fehér cápa orrán. Hajszálon múlt csak, hogy nem esett a szájába.

Furcsa állatok, akikről lehet eddig nem is hallottál

0
Az állatfajok listája igen nagy, mondhatni végtelen, nagy részükről nem is tudunk, és vannak olyanok amikről soha nem is fogunk tudni semmit. Gondoljunk csak a tengerek világára, ahol számos fajt máig sem sikerült azonosítani, és a többiről is csak kevés ismerettel rendelkezünk.

Itt kell megemlítenünk, hogy vannak bizonyos fajok, amelyek egyáltalán nem nevezhetőek édes, szőrös, ölelgetni való kis állatnak. Némelyikük konkrétan úgy néz ki mintha nem is a mi bolygónkról származna, pedig nagyon is földi faj. Ezekből az időnként vicces, furcsa vagy csak szimplán “ronda” állatokból hoztunk egy válogatást, nézzétek:

  1. Ő a Scotoplane, szegénynek nem túl bizalomgerjesztő a kinézete, egyébként a tengeri uborkák osztályába tartozik. Üledékfaló és mivel 1000 méter mélységben lakik az óceán fenekén, ezért nem valószínű, hogy szembe jön velünk valaha is.

2. Az okapi. Nos ő nem éppen csúnya, de nem mindennapi a kinézte, azért került bele a válogatásba. Az okapi erdei életmódot folytató, afrikai állat, a zsiráf legközelebbi rokona, egyben az egyik legkésőbb felfedezett nagy testű afrikai vad.

3. Nahát a tüskés ördög sem egy mindennapi cuki, ölelgetni való kis állatka, de ez nem is baj. Különös kinézete arra szolgál, hogy elijessze támadóit. Az extrém kinézetű agámaféle Ausztrália nyugati és középső részének félsivatagjaiban, sivatagjaiban honos. Farkával együtt a testhossza 20 centiméter. 

4. Na, ennek a madárnak van egy arca. A papucscsőrű madár vagy papucscsőrű gólya a gólyaalakúak rendjébe tartozik. A jópofa madár a felső-Nílus, Kongó és Zimbabwe területén él, szárnyfesztávolsága legfeljebb 2 méter és magassága körülbelül 115 centiméter.

5. Az indiai bíborbéka viszont minden jóindulat ellenére sem nevezhető szépnek, sőt. Olyannyira különbözik az összes többi béka fajtól, hogy külön rendszertani családba sorolják. Az ideje nagy részét a földfelszín alatt tölti, ezért látványa igazi ritkaságnak számít. Akár 4 méteres mélységbe is leássa magát termeszek után kutatva és csak a monszun idején jön a felszínre a párzási időszakban.

6. A papagájhal fantasztikus színével érdemelte ki, hogy itt szerepeljen. Ez a nagyon mókás kinézetű hal az Atlanti-óceán, az Indiai-óceán és a Csendes-óceán trópusi vizeiben él a korallzátonyok mentén. Tápláléka a zátonyon élő algák, kiegészítve korallpolipokkal.

7. Következő szereplőnk az a mélytengeri halfaj, amely 2003-ban elnyerte a legrondább állat címet is, amin egy cseppet sem csodálkozunk. Ő a Blobfish (Psychrolutes marcidus). Ez a rendkívül ronda hal, a Csendes Óceánban, Ausztrália vizeiben, 1000-2800 méteres mélységben él. Alapvetően sodródik, így más halaknál kevesebb táplálékra van szüksége. A tengerfenék közelében tartózkodva minden fogyaszthatót megeszik ami a szája elé kerül. Gyomortartalma alapján leginkább a rákokat kedveli.

8. Ez a tekintélyes orral rendelkező állat a szajga-antilop. Veszélyeztetett faj, az emlősök osztályába tartozik. Közép-Ázsia hatalmas füves síkságain él, lágy szárú növényeket, alacsony növésű bokrokat, zuzmókat és fűféléket fogyaszt. Igazi ínyenc, több mint 120 féle növényt eszik.  

9. Na, a Glaucus atlanticus egy furcsa, de nagyon cuki kis állat. Amellett, hogy nagyon kis aranyos, a fantáziát azonnal elindító kis lényecske, abszolút mesébe illő, így eszünkbe nem jutna, de ő egy tengeri-csiga. Méghozzá nyílt tengeri csupasz kopoltyús csiga, megtalálható a világ óceánjaiban a mérsékelt övi és trópusi vizekben. Átlagos mérete maximum 3 cm.

10. A Pacu-halnak a fogait ajánljuk figyelmetekbe. Ugye, hogy olyan, mint egy emberi fogsor?! Mr. Fogsor Dél-Amerikában az Amazonas és az Orinoco folyókban és Pápua Új-Guineában él és a piranha rokonaként emlegetik. A hal 27-28 kilósra is megnőhet, gyümölcsökkel és kisebb halakkal táplálkozik. Fogai egyébként laposabbak és erősebbek, mint ragadozó rokonáé.

11. Ez a teljesen valószerűtlen színkavalkáddal felvonuló állat, amely tényleg olyan, mintha valamilyen rajzfilmből ugrott volna elő, a Sáskarák. Nevét onnan kapta, hogy az egyik állkapcsi pár lába az evolúció során nagyon hasonlóvá alakult az imádkozó sáskákéhoz. Ezzel kapják el zsákmányukat, a közelükbe tévedő halakat. A mediterrán vizektől a trópusi tengerekig majdnem 400 fajuk fordul elő. A sáskarákok legfőbb különlegessége az összetett szemük. Az ízeltlábúak közül nekik van a legélesebb látásra alkalmas, ráadásul nyeleken mozgatható szemük. De még ezzel sem elégednek meg: a szemükben 16 féle fényérzékelő sejt (fotóreceptor) található, ezek közül 12 a színlátásért felel.

12. Az a helyzet, hogy a kobold cápa az, akivel nagyon nem szeretnénk találkozni, még akkor is, ha erre semmi esély. Ő az egyetlen élő, mélytengeri cápafaj és lássuk be, szépsége vetekszik a fent említett Blobfish bájával. Legjellemzőbb sajátossága a feje végén lévő hosszú, lapátalakú, csőrszerű megnövekedés, ami valójában a cápa orra. A kobold cápa azokat a mélységeket kedveli, ahová a napfény már nem ér el, 200 métertől 1500 méterig találkoztak már velük. Mind a mai napig, mindössze 45 ilyen példányról tud a tudomány.

13.  Utolsó állatunk a piros szájú denevérhal, akinek zseniális arca van. Non-stop vigyorgást eredményez, ha hosszan nézed. Szerintünk a szája a legjobb, ami egyébként a fő jellegzetessége is. A vörösajkú denevérhal a Galapagos környékéről ismert, ahol jellemzően a 30 méternél nagyobb mélységekben tartózkodik. Nem igazán jó úszók, ezért szinte sétálnak a tengerfenéken.

Megtalálójáról nevezték el az alig 250 grammos mentett koalát

0

Ausztráliában az út szélén találta magányosan ezt csöppséget egy Raymund nevű férfi. Az apró koala rendkívül rossz állapotban volt amikor megtalálták. Ki volt száradva és alultáplált volt.

Csekély esély volt rá, hogy életben marad. Súlya mindössze 2,5 dkg volt. A kis árva egy Julie Zyzniewski nevű gondozóhoz került, aki a megtalálója után Raymundnak keresztelte el a koala bébit. Julie Több árva koalát is felnevelt már. Raymund a sok gondoskodásnak és szeretetnek köszönhetően, egészen nagyra cseperedett és makk egészséges.

A mentőkutya egy furcsán vinnyogó dobozhoz vezette gazdáit, végül apuka lett belőle

0
Ismerjétek meg Aragon-t, a mentőkutyát, aki gazdáival a görögországi hegyekből nap mint nap menti meg azokat az állatokat, akik kint rekednek vagy akiket ott hagynak gazdáik meghalni.

A napokban Aragon és gazdái, akik a SCARS állatvédő szervezet önkéntesei között dolgoznak, épp a hegy környékén sétáltak, mivel videót szerettek volna készíteni a helyről, ahol ennyi állatot elhagynak. A helyszín közelébe érve, a kutya hirtelen húzni kezdte őket valahova, később vették észre, hogy Aragon egy rejtélyesnek tűnő dobozhoz tart, amiből vinnyogó hangok hallatszanak. Miután felnyitották, egy kupacnyi elhagyott kiscica bújt elő a dobozból.

A cicáknak ezúttal szerencséje volt. A hős kutyából pedig igazi nevelőapa lett. Aragon kezdettől nagyon kíváncsi volt az apróságokra, azóta is lelkesen gondozza, mosdatja őket és kényszeresen ügyel, hogy mindig egy helyen legyenek. Gazdái elmondták, hogy a mentés abszolút Aragon érdeme és első naptól igen kiváló Apuka is. A kiscicák biztonságban és teljesen egészségesen várják, hogy örökbe fogadják őket.

Forrás: boredpanda

Csodálkozásból jelesre vizsgáztak

0

Nem csak nekünk embereknek van ráírva az arcunkra a hangulatunk, hanem az állatok arcán is tükröződik pillanatnyi lelki állapotuk. Az alábbi képek főszereplői, igencsak rácsodálkoztak valamire. 

Tüneményesek a galápagosi oroszlánfókák

0
Kinnara Bosworth fényképész egy hetet töltött az ecuadori Galápagos-szigeteken, ahol van egy állat amit nem lehet kikerülni, az pedig az oroszlánfóka. Nagy örömére nem telt el úgy nap, hogy ne találkozott volna velük.Teljesen beleszeretett az állatokba, különösen a kölykökbe, akik a strand körül mászkálnak és a legkülönfélébb helyeken pihennek.

A kölykök a fotós szerint nagyon barátságosak és aranyosak voltak, sőt néha oda is mentek hozzá. Kinnara azért arra figyelmeztet mindenkit, hogy vigyázni kell, mert legalább két hím pásztázza a “strandot” folyamatosan, ők viszont, nem túl barátságosak. A fotókon ez nem látszik, viszont lehet olvadozni a kicsiktől és így a nyár közepén erős vágyat érezni, egy galápagos-szigeteki útra.

Forrás: kinnarab.weebly.comboredpanda

Fülig érő szájjal mosolyog a hawaii pók

0

Bármennyire is hihetetlen, ez a pár milliméteres pókocska ezzel a hatalmas mosollyal a hátán próbálja elijeszteni támadóit. 

A Theridion grallator a Hawaii szigeteken élő őshonos pók. A hátán egy mosolygó archoz hasonlító mintázat van, amellyel ellenségeit elijeszti.

Dr Geoff Oxford pókkutató, így nyilatkozott: “Be kell ismernem, amikor félrehajtottam egy levelet, és alatta megláttam a pókot, mosolyognom kellett. Sokféle magyarázat létezik a mosolygó minta kialakulására, az egyik, hogy összezavarja a támadóját. Amikor egy madár vagy más ragadozó meglátja a furcsa zsákmányt, néhány pillanatig nem tudja eldönteni, hogy megegye-e vagy sem. Ez elég a póknak ahhoz, hogy gyorsan eliszkoljon” – nyilatkozta Geoff.

Dr Oxford, aki 1993 óta kutatja a kihalófélben lévő pókfajokat, elmondta, hogy a mosolygó pók a veszélyeztetett fajok nagykövetévé vált, Hawaiin ugyanis nem lehet úgy elmenni az utcán, hogy ne találkozzunk szembe mosolygó pókok sokaságával, pólókra és baseball sapkákra nyomtatva.

Cuki hármas

0

Szinte egyszerre kerültek egy ausztrál vadvédelmi parkba az elárvult jövevények. Elsőként Anzac a kenguru, majd Peggy a vombat költözött a parkba, miután elveszítették anyukájukat.

A két kis árva nagyon gyorsan összebarátkozott és szinte elválaszthatatlanok lettek. Nemsokkal később csatlakozott a duóhoz az 5 hónapos wallaby baba, aki szintén elveszítette anyukáját. A duóból így már trió lett. Az állatok gondozói úgy tervezik, hogy miután megnőnek és megerősödnek a kis árvák, együtt fogják őket szabadon engedni.

 

19 állat, aki nagyon, de nagyon be akar jönni

0
Ugye megvan, amikor már megőrülsz kedvencedtől annyira ki akar menni? A lakás nagyjából romokban vagy hasogat a fejed addig üvöltött, és csak pörög, hogy végre kint lehessen. Kiengeded és láss csodát, nem telik el pár perc, már ott toporog az ajtóban, ablakban, hogy ő tulajdonképpen egyáltalán ki se akart menni…

Mai fotósorozatunk szereplőit ilyen állatokból válogattuk:

  1. Mindenki felsorakozott, de mit bámulnak? 

2. Nyisd máááár ki!!!!

3. Oké, azt hiszem itt van Rocket a Galaxis őrzőiből a kertben…

4. Isten bizony, felmegyek!

5. Ó, szerintem fő a vacsi…

6. Komolyan kint hagytál? Ezzel?

7. Tök jók leszünk, tényleg…

8. Sokáig bírom, csak szólok!

9. A szomszéd is beugrik ma

10. Ha nem engedsz be, nagyon rossz lesz, hidd el…

11. Kábé így nézünk ki, ha elhagyjuk a lakáskulcsot…

12. Pedig még meglepetést is hoztam neked…

13. Ha be akarok jönni, akkor bejövök, tudhatnád…

14. Kipp-kopp itt a Télapó!

15. Úgy tűnik a kutyát megszállta egy démon…

16. Tök jó, hogy van kabátom, köszi, de rohadt hideg van.

17. Nincs itt semmi látnivaló, ilyen a kutyám feje.

18. Hééé, nyisd már ki, beugrott a haverom dumálni!

A minimálisan kiszabható legkisebb pénzbírsággal úszta meg a győri plázának kölcsönadott kisoroszlán gondozója

0

A kiszabható legkisebb bírsággal büntette a kormányhivatal azt az állatgondozót, akitől a győri Árkád – ismeretlen összegért – kibérelt egy kölyökoroszlánt. Pedig a HVG birtokába került határozat alapján nem volt engedély a gyereknapi eseményre, ráadásul nem is megfelelő körülmények közt mutogatták a vásárlóknak az állatot.

810 ezer forint állatvédelmi bírságot szabott ki a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal illetékes helyi szerve arra a vadállatidomárra, aki még májusban az általa gondozott kisoroszlánt mutogatta a győri Árkád szervezésében – tudta meg a hvg.hu.

A birtokukba került határozatban az áll, hogy a gyereknap alkalmából szervezett bemutatóval több jogszabályt is megsértettek, ugyanis egy veszélyeztetett, vadon élő állatokra vonatkozó nemzetközi egyezményben szereplő, „különösen veszélyes állatnak minősülő” egyedről van szó, és a szükséges természetvédelmi engedéllyel sem rendelkeztek. Ráadásul „a biztonsági követelményeknek nem megfelelően” zajlott a vásárlóknak szervezett, háromórás esemény, még ha nem is esett senkinek bántódása.

A győri hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály határozatának indoklásából kiderül: az illetékesek is az online médiából értesültek arról, hogy idén május 25-én a kis állat volt a pláza gyermeknapi “meglepetése”. Vizsgálat indult, ennek során az Árkád Győr Bevásárlóközpont vezetése arra hivatkozott, hogy az oroszlánt délután 15 és 18 óra közt lehetett náluk látni, de „simogatni nem”.

Az állatot gondozója, Schneller László Perinyó az érdi Noel Tanyáról hozta, korábban a hvg.hu-nak azt nyiltkozta, hogy a bemutató miatt kitört botrány csak egy „politikai támadás, illetve konkurenciaharc”. Azt állította, hogy ingyen biztosította a plázának a kisoroszlánt, hogy a gyerekek örüljenek, máskor is voltak hasonló rendezvényen, és mindig nagy sikere volt.

Ehhez képest a határozatban az szerepel, hogy a győri Árkád Bevásárlóközpont bérleti szerződést kötött Schnellerrel, az viszont nem derül ki, ebben vajon tényleg 0 forint szerepelt-e bérleti díjként, vagyis tényleg ellenszolgáltatás nélkül vállalta a bemutatót. Mindenesetre a bérleti szerződésben pontosan rendezték, mit vállalnak a felek: az Árkád azt, hogy biztosítja a bemutatóhoz szükséges fizikai feltételeket, méghozzá a vadállatidomár által „szakmai szempontból jóváhagyott módon”, Schneller meg azt, hogy beszerzi az eseményhez szükséges engedélyeket.

Merthogy a nemzetközi egyezményben különösen veszélyes állatfajnak minősített oroszlánt főszabály szerint kizárólag állatkertben szabad tartani, minden más esetre pedig – a szállításától kezdve a bemutatásáig – szigorú követelmények vonatkoznak. Ezek teljesítése esetén is csak a természetvédelmi hatóság engedélyével tarthatnak hasonló eseményt.

“Nem volt biztosítva megfelelően ember és állat épsége”

A kormányhivatal megállapította, hogy a győri Árkád gyereknapi állatbemutatóját nem engedélyezték, ráadásul a törvényes feltételek „nem teljesültek maradéktalanul”. „Bár baleset nem történt, de a bemutatás során nem volt megfelelően biztosítva ember és állat testi épsége” – olvasható a határozatban. Ugyanis hiába állt állandó felügyelet alatt, jelen kellett volna lennie egy további “biztosító személy”-nek. Arra jutottak, hogy az állatot valóban nem lehetett simogatni, de “ennek a lehetősége fizikailag lehetséges volt” – tették hozzá.

A kölyökállatot ugyanis a pláza úgynevezett sétálóutcáján, egy 4×4 méteres részen helyezték el úgy, hogy egy körülbelül 1 méteres fakerítéssel körbekerítették. Ami egyáltalán nem felel meg annak, ahogy az ilyen vadállatokra vonatkozó rendelet pontosan meghatározza, milyen fal, biztonsági üveg, fémrács, sőt, árok szükséges ilyen egyedek elhelyezéséhez. Bár ebben az esetben csak bemutatták az állatot, amelyik „idomított, emberhez szokott” példány, mégis „távol áll a megfelelő biztonsági követelményektől” az a mód, ahogyan a pláza megoldotta a szeparálását – szerepel a határozatban.

A minimumbírságot rótták ki

Az ebben az esetben maximálisan kiszabható bírság 1 890 000 forint, de a kormányhivatal szerint ez aránytalanul súlyos büntetés volna, ugyanis az állatnak nem lett baja, és a látogatóknak sem okozott sérülést. „Noha az állat bemutatása sokakban megbotránkozást keltett” – utalnak arra, hogy a pláza közösségi oldalát már aznap elárasztották a kisállat „nyúzásán” felháborodók kommentjei, majd országos ügy lett a rosszul elsült gyereknapi ötletből. Mivel azonban több jogszabályi rendelkezést is megszegtek, ezért a büntetést különféle szorzókkal kell az „alapbírság összegéből” kiszámítani.

Így jött ki végül a 810 ezer forintos állatvédelmi bírság, amely a minimálisan kiszabható összeg ebben a konkrét esetben. A kormányhivatal szerint viszont így is „elegendő visszatartó erővel bír” a jövőre nézve. Az állat gondozójának a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül kell befizetnie, amennyiben nem fellebbez még a minimumösszeg kiszabása ellen is.

Az állatvédők az állat elkobzását várták

Az ügyet végigvivő Állatmentő Szolgálat Alapítvány munkatársai azonban nem maradéktalanul elégedettek a büntetés súlyával. „Egyrészről örülünk az illetékesek gyors fellépésének, ugyanakkor értetlenül állunk azelőtt, hogy az illegálisan bemutatott oroszlán nem került elkobzásra, pedig az emberek és az állat épségét is veszélyeztetve jártak el” – mondta a hvg.hu-nak Némedi Edina. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az állat gondozója ráadásul egy olyan személy, aki évtizedek óta ezzel foglalkozik, vagyis tisztában kellett lennie azzal, hogy számtalan jogszabályt szeg meg.

„És nem is első alkalommal, hiszen a Noel Tanya közösségi oldalán jól látható, hogyan viszik más alkalommal is gyerekek közé, például iskolába az oroszlánt, ami nyilván az állatnak sem tesz jót” – jegyezte meg az állatvédő. Főleg, hogy tud olyan másik esetről, amikor a hivatalok képesek voltak a maximális szigorral egy papagájt elkobozni, ráadásul egy állatvédő szervezettől.

Forrás: hvg

Utcára kerülhetnek a mentett szánhúzók, ha nem érkezik segítség

0
Az Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány segítséget kér. A kutyamenhelynek nincs pénze az állatok gondozására, és hatalmas a tartozásuk egy nagylelkű állatorvos felé. Ha nem kapnak gyorsan anyagi segítséget, szánhúzóik utcára kerülhetnek – olvasható az nlcafe.hu-n.

Kilátástalan helyzetbe került a pomázi székhelyű Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány. Július elsején már írtak egy segélykérő levelet potenciális adományozóiknak, ám az aktuális havi költség 600 ezer forint, és ennek a pénznek csak a töredéke jött össze civil támogatásból.

Mint ahogy Facebookon írják: nemhogy a havi kiadásokat nem tudják fedezni, de majdnem kétmilliós adósságuk is van egy nagylelkű állatorvos felé, aki folyamatosan kezeli, illetve karanténozza a rászoruló szánhúzókat. A kutyák megfelelő tartása és gondozása rengeteg pénzt igényel: a pénz az oltásra, chipekre, ivartalanításra, szívféreg szűrésre, szívféreg kezelésre, röntgenre, és egyéb állatorvosi ellátásokra megy el, és akkor még az etetésről nem is esett szó.

A menhely ezért ismét az emberek segítségét kéri, hátha adományaikkal ki tudják még húzni őket a csávából, és nem kerülnek a szánhúzókutyáik az utcára.

Posztjukban egyúttal egy fontos, meggondolandó dologra is felhívják a figyelmet: azt írják, hogy az örökbefogadók nagy részének eszébe sem jut még egy jelképes adományt sem adni az örökbefogadáskor. Mintha megfeledkeznének arról, hogy az új kutyájuknak addigi jelentős, sokszor akár fél milliós költségeit valakinek korábban ki kellett fizetnie.

Forrás: nlcafe.hu

Állati szemek, egészen közelről

0

Suren Manvelyan az örmény fotós, évek óta készít makrofotókat szemekről. Eleinte csak emberi szemeket fotózott, de teljesen elvarázsolták az állatok szemei, amikor lefényképezte egy husky szemét. A következő képeken a legújabb képeit láthatjátok.

Albínó tigrispiton

Amani nyúl

Csincsilla

Csiga szeme

Csimpánz

Erdei fülesbagoly

Fehérorrú makákó

Gyűrűsfarkú maki

Hiéna

Holló

Husky

Kacsa

Krokodil

Oposszum

Pöttyös gekkó

Sárga-kék ara

Tehén

Delfinekkel játszó bálna – drónvideó

0
Az állatvilág egy csodálatos pillanatát örökítette meg Jaimen Hudson videója az ausztráliai West Beach közelében. A drónnal készített felvételen látszik, ahogy egy hatalmas déli simabálna, egy csapat delfinnel boldogan játszadozik, és a farokuszonyával még kis hullámokat is kavar barátainak. 

Jaimen Hudson néhány éve vált ismert természetfotóssá Ausztráliában, de varázsaltos drónvideóinak köszönhetően nemcsak hazájában, hanem világszerte nagy elismerésnek, illetve tekintélyes rajongótábornak örvend. A bálnarajongó férfi 17 éves korában egy motorbaleset következtében kerekesszékbe került, ezt követően kezdett elmélyedni a természetfotózás rejtelmeiben, majd a drónvideózást is kipróbálta, és lenyűgöző felvételeivel ma már nézők millióit kápráztatja el.

Forrás: erdekesvilag

A világ legnagyobb szárazföldi ízeltlábúja

0

A különleges színű rák, a világ legnagyobb szárazföldi ízeltlábúja. A pálmatolvaj az ízeltlábúak törzsébe a felsőbbrendű rákok osztályába a tízlábú rákok rendjébe és a földi remeterákok családjába tartozó faj. 

Az Indiai-óceántól a Csendes-óceán középső részéig található szigeteken honos. A legnagyobb szárazföldi ízeltlábú hossza meghaladja a fél métert, láb fesztávolsága az egy métert, tömege pedig a 4 kilogrammot. Páncéljuk azúrkék és csokibarna, húsuk kókusz illatú.

A pálmatolvaj vagy kókuszrák mindenevő, de elsősorban húsos gyümölcsöket, dióféléket, és magvakat eszik. Emellett azonban elfogyasztja a kisebb madarakat, teknősöket, nem veti meg a dögöt sem.

Éjszakai életmódú nappal csak véletlenül lehet rábukkanni. Alakja eltér a többi rákétól, sokkal izmosabb, robosztusabb. A kókuszrák mindenevő, de elsősorban a húsos gyümölcsöket, dióféléket és magvakat eszik. Nem veti meg azonban a kisebb madarakat, teknősöket.

Kedvenc táplálékáért felmászik a magas kókuszpálmák tetejére, erős ollóival pedig feltöri a gyümölcs héját. Először a háncsot szedi le a kókuszdióról, majd hatalmas ollóival a csíranyíláson kezdi a héj feltörését.

Annyira alkalmazkodott a szárazföldi életmódhoz, hogy vízbe merítve megfullad. Jó a szaglása, vonzza őket a dögszag, a szaglószervei a páros csápokon helyezkednek el. Ezek az érzékszervek sok tekintetben hasonlítanak a rovarok szaglószerveire, többek közt tömzsi, tompa alakjukban.

Mivel éjszakai életmódot folytat, nappal csak véletlenül lehet rábukkanni.

 

10 megható fotó, ami láttán úgy érzed, hogy van még remény

0
Hátsó lábaikra lebénult kutyusok, akik őszinte örömmel élvezik a játékot
Nap mint nap szembesülünk a világ borzalmaival, az emberi nemtörődömséggel és kegyetlenséggel. Ez minden jóérzésű embert felháborodással, dühvel és szomorúsággal tölt el. Akkor a leginkább megrázó, ha olyan védtelen lényekről van szó, mint a gyerekek és az állatok. Pontosan ezért, amikor szembejön velünk valami jó – mint ezeken a felvételeken is – akkor mindig felcsillan egy kis remény, hogy nem veszett ki minden szerethető ebből a világból. 

1. Egy csapat fiatal, akik megmentették az árvízkárosult szamarat, aki a kimentése után egyszerűen nem tudta abbahagyni a mosolygást.

2. A tűzoltó, aki csak azért ment vissza az égő házba, hogy kimentse az idős asszony macskáját.

3. Egy kisfiú, aki az életét kockáztatta az árvízben ragadt őzikéért.

4. Egy állatorvosi rendelő munkatársai “sínbe rakták” a hozzájuk behozott madárka törött lábait.

5. Egy amerikai általános iskola diákjai szabadidejükben a helyi állatmenhelyen felolvasnak és játszanak kicsit a gazdira váró, szomorú állatokkal.

6. Egy idős férfi, aki mindennap kerekesszékbe rakja és körbetolja a környéken mozgássérült kutyáját.

7. Naoto Matsumura, aki csak azért maradt az atomkatasztrófa közvetlen közelében, hogy enni és inni adjon a környéken ragadt, megbetegedett állatoknak.

8. Egy hajléktalan, aki a téli hidegben, a kutyáját takarja be, nem magát.

9. A férfi, aki mindennap megmártózik a helyi folyóban a kutyájával, mert a hideg víz segít enyhíteni beteg barátja fájdalmait.

 

Forrás: liked.hu

Szerelmes állatok

0

Ha nyár, akkor szerelem. Nincs ez másként az állatvilágban sem. A képek főszereplői szemmel láthatóan oda vannak egymásért.

A cuki maki egy pillanatra sem engedi el anyukája hasát

0

A 3 hetes kölyök 130 napi vemhesség után született a Nyíregyházi Állatparkban és jelenleg még anyja hasán csimpaszkodva tölti mindennapjait. Fő tápláléka az anyatej, de 2-3 hét múlva már kóstolgatni fogja a szilárd takarmányféléket is, ami zöldségekből, valamint édes gyümölcsökből és levelekből áll majd – írja a az állatpark Facebookon-oldalán.

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent takar, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre Majotte-szigetén található.

Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi maki félét, a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták.

A szinte folyamatosan mozgásban lévő főemlősök, idejük nagy részét a lombok között töltik, de alkalmanként lemerészkednek a földre is, élelem után kutatni.
Kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsi, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

Az országban csak itt élő tenyészcsapat igen eredményes, hiszen minden évben születik utód. A most világra jött aprósággal, már 9 tagot számlál a különleges maki csapat.

A félmajmok a park Maki erdejében szinte testközelből megtekinthetőek, hiszen a vendégek be is mehetnek közéjük. Az állatok hatalmas szárazföldi hüllőkkel, sarkantyús teknősökkel élnek közös kifutóban s az erdőből áttekintve, a világ legnagyobb szárazföldi emlőseit, az afrikai elefántokat is láthatják a látogatók.

Elképesztően aprócska beteget ápol egy ausztrál állatkórház

0

Boop az oposszumegér, vagy másnéven tollfarkú repülő erszényes mindössze 1 grammot nyomott amikor az Australia Zoo Wildlife Hospital gondozói hoz került. A kisállat kiesett anyukája erszényéből, így állandó ápolásra szorul. Az intézmény addig gondoskodik Boopról még elég erős nem lesz ahhoz, hogy visszaengedjék a vadonba. Felnőtt korára sem fog túl nagyra nőni. A kifejlett egyedek súlya kb 10-14 g, testhosszuk pedig 6,5-8 cm.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás