Tiltott állatviadal szervezőit kapta el a rendőrség Mohácson

0

Rendőrök vetettek véget a vágóhídon tartott kutyaviadalnak.

A Terrorelhárítási Központ műveleti egységei 2018. július 22-én 7 óra 25 perckor ütöttek rajta egy mohácsi vágóhídon tartott tiltott állatviadal résztvevőin. A helyszínen négy férfit fogtak el, majd a Mohácsi Rendőrkapitányság rendőrei a helyszínről további hat férfit és egy nőt állítottak elő bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.  A viadalon résztvevő kutyáknak több sérülése is volt, azokat a helyszínre érkező állatorvos látta el, majd intézkedtek a két eb biztonságos elhelyezésére.

A rendőrök a viadal résztvevői közül végül három férfit gyanúsítottak meg bűncselekmény elkövetésével. A két kutya gazdája – egy 44 éves mohácsi és egy 36 éves bácsalmási férfi –, valamint egy 45 éves őcsényi férfi ellen tiltott állatviadal szervezése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomoz a Mohácsi Rendőrkapitányság.

Forrás: Police.hu

Megszületett az első matakó bébi a Fővárosi Állatkertben

0

Május végén, gyermekáldás volt a Pálmaházban lakó matakóknál. A kölyök persze most még ritkán látható, de délutánonként egy kis szerencsével már meg lehet lesni. Az elkövetkező hetekben pedig várhatóan egyre többször merészkedik majd elő.

A tatuk, azaz övesállatok közé tartozó matakó tartásával 2015 legvégén kezdett el foglalkozni a Fővárosi Állat és Növénykert. 2016-ban még csak egy hímük volt, a tavalyi évben viszont két nőstény is beköltözött az állatkertbe. Májusvégén pedig megszületett az első matakó bébi. A kis jövevény, a nagyközönség számára is látható.

Forrás:Budapestzoo

Fotók:MTI

 

 

Tüneményes fotók a fajok közötti barátságról

0
Az ember természetre ható tevékenységének egyik következménye, hogy olyan állat fajok találkoznak, élnek együtt és kötnek barátságot, ami a természetben nem fordulna elő. Ettől függetlenül ezek a barátságok nagyon meghatóak, kedvesek, sőt időnként viccesek, de mindenképpen nagyon igaziak. 

Ebből hoztunk most egy mindenkit mosolyra késztető válogatást:


Forrás: cuteness

Még Bécsből is érkezett kutya az I. Szabolcsi Tacskó Találkozóra

0
A Tisza parton, Dombrádon került megrendezésre az I. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tacskó Találkozó 2018. július 14-én. Közel 200 kutyabarát és 60 tacskó gyűlt össze, hogy megcsodálja ezeket a különleges virslikutyákat, amelyek közül a pár hónapostól  egészen 12 éves  korig tették tiszteletüket a találkozón.

Ragyogó napsütésben tartották meg az első tacskó találkozót a keleti régióban, eddig hazánkban csak Budapesten és Veszprémben rendeztek hasonló léptékű eseményt. A tacsik többsége Szabolcs megyéből való volt ( több mint 50%-uk a megyeszékhelyről, Nyíregyházáról), de érkeztek dakszlik Debrecenből, Miskolcról, Budapestről, sőt még Bécsből is!

A rendezvényhez kapcsolódó fotóversenynek szombaton volt a díjátadója, és a versenyre beküldött fotókból mini tárlat is nyílt az esemény ideje alatt. De a helyszínen is megmérettették magukat a tacsik, különböző kategóriákban rendeztek ugyanis szépségversenyeket számukra.

Sokuk először járt vízparton és a gazdiknak jó volt látni, ahogy ismerkedik kutyusuk az úszás örömeivel.  Aki megunta a Tisza partot, annak egy képzett kutya fizioterapeuta tartott kutyamasszázs, illetve gerinctorna bemutatót, de néhány hasznos fogást is megtanított a gazdiknak.

Az is kiderült, hogy a szabolcsi tacskótartók jótékony lelkek, ugyanis a rendezvényen megjelent Futrinka Egyesület standjánál csaknem 60 ezer Forint adomány gyűlt össze a gazdátlan kutyusok számára. Sőt, volt aki a szépségversenyen nyert tápját is felajánlotta a szervezet gondozásában lévő árva tacsiknak.

A találkozó az I. Vízparti Kutyás Hétvége részeként került megrendezésre, így nem csak kotorékebek látogattak el Dombrádra, hiszen 15-én vasárnap számukra rendeztek szépség-, ügyességi és behívás versenyeket.

A napot a pancsolás mellett interaktív kutyabemutatók színesítették: engedelmességi, mantrailing és “Do as I do” előadást is megtekinthettek az érdeklődők. Emellett az egyre népszerűbb kutyás sportot, az agilityt is kipróbálhatták az egész hétvégére felállított pályán.

Feldühített elefánt ölt meg egy nyolcéves fiút

0
Kép: wilang.org
Nyolcéves fiú halálát okozta egy elefánt Ugandában, az állatot azzal dühítettek fel a gyerekek, hogy kövekkel dobálták – közölte egy helyi vadőr szerdán.

A gyerekek iskolából hazafelé menet kezdték dobálni az elefántot az Uganda északi részén fekvő Nwoya megye Latoro falujában, mely a Murchison-vízesés Nemzeti Parkkal szomszédos – mondta el Bashir Hangi, az Vadvédelmi Hivatal szóvivője.

“Az elefánt dühében ormányával felkapta az egyik fiút és az aszfaltúthoz vágta. A nyolcéves gyerek azonnal meghalt” – folytatta Hangi.

Gyakran látni elefántokat a nemzeti park mellett futó országúton, időnként megállítják a forgalmat, megesik, hogy besétálnak a falvakba.

Ugandában több mint 5000 elefánt él, a populáció mintegy fele a Murchison-vízesésről elnevezett nemzeti parkban.

Forrás: MTI

Ilyen amikor egy kenguru beugrik a meccsre – videó

0
Kép: AP News
Az ausztráliai Canberrában egy kenguru úgy döntött, hogy beugrik egy kis focit nézni. Olyannyira megtetszett neki a dolog, hogy boldogan beugrált a pályára és belevetette magát a játék közepébe. 

Némi rohangászás után kéjesen leheveredett a kapu elé és onnan egy tapodtat sem volt hajlandó moccani, unalmában mosakodásba is fogott, elvégre a döbbenettől nem történt semmi a pályán.

Végül az egyik edző kocsival tessékelte ki a hívatlan játékost, de az öröm nem tartott soká, az év állati focistája nem sokkal később visszatért.

Amikor végképp megunta, hogy nem történik semmi, saját elhatározásból távozott a pályáról, immáron végleg és ismét kitörhetett a hagyományos, bár ennek fényében, lássuk be, sokkal unalmasabb meccs is a pályán.

Forrás: Euronews

Kutyák akik látszólag sosem kaptak még enni

0

 Acél szíve kell, hogy legyen annak aki ellen tud állni ezeknek a kutyáknak, akik pontosan tudják, hogy hogyan vessék be az összes fegyverüket egy két potya falatért.

Összeszámolják Washington macskáit

0
Kép: cats.org.uk
A Washingtonban élő macskák számát akarja megállapítani egy nagyszabású, három évig tartó felmérés, amely kedden kezdődött meg az amerikai fővárosban.

A felmérés során egyúttal olyan módszereket akarnak kidolgozni, amelyek segítségével országszerte számon lehet tartani a macskapopulációt.

A több intézmény és szervezet által kezdeményezett washingtoni macskaszámlálásban mások mellett a Smithsonian Természetvédelmi Intézet és a Human Society is részt vesz. A 690 ezer lakosú főváros macskáinak megszámlálásához kamerás csapdákat, háztartásokban végzet felmérést és egyéb technikákat használnak.

A macskaszámlálás támogatói szerint a vállalkozás azért is hasznos, mivel jobban fel lehet majd mérni az állatmenhelyek forrásigényeit, és a kóbor macskák is kezelhetőbbé válhatnak.

Kép: catsatthestudios.com

A számlálás a tervek szerint 2021 júniusára fejeződik be. Egy 2013-ban publikált kutatás szerint a madarakra és kisebb emlősökre a legnagyobb veszélyt a macskák, főleg a vadon élők jelentik.

Az amerikai állatorvosok szövetségének 2012-es adatai szerint minden harmadik amerikai háztartásból csaknem egyben van legalább egy macska, országszerte több mint 74 millió cica él.

A tanulmány megállapította, hogy a házimacska a száz legkártékonyabb nem őshonos invazív faj közé sorolható a világon.

Forrás: MTI

26 édes alvótárs, akiket imádni fogsz

0
Aludni jó, de együtt aludni valakivel akit szeretünk, még jobb. Így vannak ezzel szőrős barátaink is, akiknek ebben a formában sem lehet ellenállni. Az állatbarátságok hihetetlenül aranyosak, amikor csak meglátjuk a szokatlan párosokat, megolvad a szívünk. Mindez hatványozódik, amikor édesdeden összebújva alszanak, egyszerűen csak imádni lehet őket. 

Forrás: BoredPanda

Tüneményesek a galápagosi oroszlánfókák

0
Kinnara Bosworth fényképész egy hetet töltött az ecuadori Galápagos-szigeteken, ahol van egy állat amit nem lehet kikerülni, az pedig az oroszlánfóka. Nagy örömére nem telt el úgy nap, hogy ne találkozott volna velük.Teljesen beleszeretett az állatokba, különösen a kölykökbe, akik a strand körül mászkálnak és a legkülönfélébb helyeken pihennek.

A kölykök a fotós szerint nagyon barátságosak és aranyosak voltak, sőt néha oda is mentek hozzá. Kinnara azért arra figyelmeztet mindenkit, hogy vigyázni kell, mert legalább két hím pásztázza a “strandot” folyamatosan, ők viszont, nem túl barátságosak. A fotókon ez nem látszik, viszont lehet olvadozni a kicsiktől és így a nyár közepén erős vágyat érezni, egy galápagos-szigeteki útra.

Forrás: kinnarab.weebly.comboredpanda

Állati hasonlóságok

0
Samuel L. Jackson
Időnként elképesztő, hogy egy-egy állat mennyire tud hasonlítani egy bizonyos emberre vagy fordítva. Mai sorozatunkban 15 állatot hoztunk, akik pont úgy néznek ki, mint némelyik híresség. Azt már mindenki maga döntse el, ki, kire hasonlít jobban, mindenesetre, nagyon mókás és időnként roppant találó párosok következnek.
Putyin

2.

Dalai Láma

3.

Richard Branson

4.

Miley Cyrus

5.

Salvador Dalí

6.

John Travolta

7.

Taylor Lautner

8.

Adrian Brody

9.

Hógolyó és Hitler

10.

Harrison Ford

11.

Donald Trump

12.

Snoop Dogg

13.

Whoopi Goldberg

14.

Ron Perlman

 

Így tréningeznek az állatok a Budakeszi Vadasparkban

0

Budakeszi, 2018. július 18. – Gondolkoztál már azon, hogy mivel motiválható egy állat? Érdekel, hogy a rókákat hogyan lehet leülésre tanítani? Tudni szeretnéd, hogy a vadmacska mivel csalogatható be egy dobozba? Netalántán láttad már a Budakeszi Vadaspark állattréningjeinek egyikét, és kíváncsi vagy, mi zajlik a színfalak mögött? Ha igen, akkor jó helyen jársz, mert a Budakeszi Vadaspark egy vadasparki kulisszatitkokat, és a vadasparki szakemberek munkáját bemutató interjúsorozatot indít.

Az első részben Burányi Virág, a vadasparkszakképzettállatgondozójamutatja be az állattréningeket, ésazt a több mint egy éve tartó kemény munkát, amit a foglalkozásokba belefektetett.

Milyen célt szolgálnak a vadasparki állattréningek?

A tréningek célja a tanítás, az állatok mentális és fizikai fejlesztése.A foglalkozások során az állatok levezethetik felesleges energiáik egy részét, valamint biztosítjuk számukra a természetben megszokott választás lehetőségét, ami csökkenti a stresszt és megtöri az unalmas hétköznapokat.A tréningek azállatgondozók és állatorvosok munkáját is segítik, mert egy tanított állat könnyebbenegyüttműködik, ami hasznos lehet például állatorvosi vizsgálat, vagy szállítás során.

Milyen csoportokra osztjátok a vadasparki állatokat a tréning szempontjából? Mitől függ, hogy melyik állat tréningezhető?

Két csoportot különböztetünk meg: vannak állatok, akikkel kifutónkívülről gyakorlunk, és vannak, akikkelakifutónbelül tréningezünk. Előbbi csoportba tartozik nálunk a vadasparkban a barnamedve, az aranysakál és az európai hiúz, utóbbiba pedig például a mosómedvék, a nyestkutyák és a rókák, valamint a holló, dolmányos varjú és a szarka.Alapvetően minden állat tréningezhető, csak a megfelelő módszert kell megtalálni hozzá: mi a vadasparkban pozitív megerősítéssel képezzük az állatainkat.Ilyenkor a tréner és az állat szorosan együttműködve, egymás viselkedésére reagálva dolgozik együtt, munkájuk alapja a kölcsönös bizalom és a tisztelet. A vadállatok nagyon érzékenyek minden hangos zajra vagy hirtelen mozdulatra, mert számukra ez ijesztő és fenyegető. A tréning során az állatgondozó éppen ezért minden figyelmét az állatra fordítja, csendben van, nem tesz hirtelen mozdulatokat, és legfőképp türelmes.

Milyen feladatok vannak a vadasparki tréningben? Mik az első lépések? Miket tudnak a különböző állatok?

Az első lépés mindig az állat bizalmának elnyerése. Ilyenkor megfigyeljük a viselkedését, kitapasztaljuk, mi a kedvenc eledele, hol szeret pihenni, majd lehetőséget biztosítunk számára, hogy nyithasson felénk. Egészen apró lépésekben haladunk, megerősítjük a kívánt viselkedést, például ha odajön hozzánk;míg figyelmen kívül hagyjuk, amit a későbbiekben nem szeretnénk látni, például ha kapkod vagy felugrál. Arra törekszünk, hogy megkönnyítsük az állatok életét és biztosítsuk a jólétüket, ezért a tréning során ilyen viselkedéseket tanítunk. Többek között azt gyakoroljuk, hogy hallgasson a nevére, hívásra odajöjjön hozzánk, üljön vagy feküdjön le, vagymutassa meg a testrészeit (hasát, mancsát, oldalát). A hiúzzal jelenleg az irányíthatóságon dolgozunk, a vadmacska a szállítóláda használatát tanulja,a rókákkal pedig a mérlegelést gyakoroljuk.

Hogyan működik a jutalmazási rendszer a vadasparkban? Hogyan motiválható egy állat?

Először meg kell ismerni az állatfajt, majd az adott egyedet.Fel kell térképezni, hogy az állatot mi motiválja, majd elsőként a bizalmi kapcsolatot kell kialakítani, ami már önmagában ösztönző az állatnak.Attól függően, hogy milyen feladat tanításáról van szó, különböző jutalomfalatothasználunk: egy egyszerűbb feladathoz, mint például az ülés vagy forgás elég lehet az alma, míg egy szállítódobozba zárásnálinkább a húst preferáljuk, hiszen egy finomabb falatért több mindent is szívesen elvégez az állat.

Mennyi ideig tart egy tréning a vadasparkban, hetente hány tréning alkalma van az állatoknak?

Naponta körülbelül kétszer 5-10percet gyakorlunk, mert eddig képesek aktívan figyelni az állatok. Mindig a csúcson hagyjuk abba a gyakorlást, amikor még szeretne velünk együttműködni az állat. A tréning kifelé is látható eredményének számít a látványetetés, amithetente 10alkalommal, rögzített időpontban végzünk, de az oktatás részét mindenki a saját időbeosztása szerint végzi.

Mennyi idő múlva szokik „kézhez” egy vadasparki állat? Hogyan hat rád a tréning, milyen kapcsolat alakul ki közted és az állatok között, kivel alakult ki szorosabb kötelék a tréningek során?

Ez egy egész életen át tartó tanulási folyamat, nem lehet általánosítani! Minden állat egyéniség, minden eset más és más.Számomra varázslatos érzés vadállatokat tanítani, mert tudatosabb és türelmesebb leszek általa. Ez egy önismereti út is, aminek köszönhetően az embereket is jobban megértem. Az állatok közül jól ismerem a rókáinkat: Chilit és Parázst, Csabit, a hiúzt, és Szilvesztert, a vadmacskát, de ez nem jelenti azt, hogy „kiismertem” az összes rókát, hiúzt, vagy vadmacskát, mert az adott fajon belül mindegyik állatnak más a személyisége.

Forrás?Budakeszi Vadaspark

 

Tapírbaba született a Debreceni Állatkertben

0
A szülők, Samu és Luna a tavalyi évet követően ebben az évben is kistapírral ajándékozzák meg a Debreceni Állatkert látogatóit. A vasárnap született több, mint 6 kg-os csíkos, pöttyös testű tapír bébilány 13 hónapnyi vemhességet követően látta meg a napvilágot. A tapasztalt anyja óvó gondoskodása mellett a búvójában már látható a kis tapír.

A jó étvágyú, hétalvó csöppségnek még keresik a nevét. A névjavaslatokat a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark közösségi oldalán várják. A javaslattevők között személyes találkozást sorsolnak ki a tapírbébivel!

A tapírok száma főként élőhelyük zsugorodása miatt nagyon megfogyatkozott. Debrecenben az Európai fajmegmentési program (EAZA EEP) keretében 2011 óta láthatóak dél-amerikai tapírok.

 

Forrás:Debreceni Állatkert

Kiszabadult a New Orleans-i állatkert jaguárja és megölt 6 állatot

0
Valerio, a szökevény jaguár - Kép: hirflow.hu
Be kellett zárni a New Orleans-i Audobon állatkertet, mert helyi idő szerint, szombaton reggel 7 óra után Valerio, a hároméves jaguár megszökött a kifutójából. A 3 éves hím jaguár nem töltött kint sok időt, de ez alatt alpakákat, rókát és emut ölt meg, több állatot pedig megsebesített. 

A gondozóknak ugyan egy órán belül sikerült befogniuk a nagymacskát és visszavinni a helyére, de Valerio, addig megölt négy alpakát, egy rókát és egy emut. Emellett megsebesített egy alpakát és két rókát.

Valerio – Kép: WBRZ.com

“Több mint száz év alatt egyetlen hasonló incidensünk se volt. Ez messze a legsúlyosabb tragédia, ami itt történt” – mondta Ron Forman, az állatkertet működtető Audobon Természettudományi Intézet elnök-vezérigazgatója.

Személyi sérülés nem történt, a gondozóknak sikerült időben elkábítaniuk a szökevényt. Valerio, felelősségre vonás nélkül megússza a balhét és az állatkert mindenkit megnyugtatott, hogy nem fogják elaltatni sem. “Semmi se fog történni vele, hiszen csak azt tette, amit egy jaguárnak tennie kell” – tette hozzá Ron Forman.

Az állatkert kivizsgálja, hogy pontosan mi történt, egyelőre úgy tűnik, a jaguár kifutójának tetejével lehetett probléma.

Forrás: usatoday.com444.hu

Drámai: becslések szerint 84 egyedre rúg az amuri leopárd vadon élő populációja

0
Amuri leopárd - Kép: photorator.com
Tudósok becslése szerint 84 egyedet tesz ki a súlyosan veszélyeztetett amuri leopárd (Panthera pardus orientalis) vadon élő populációja az oroszországi Tengermelléki határterület délkeleti részén és az észak-kínai Csilin tartományban. 

Kínai, orosz és amerikai szakemberek a Conservation Letters című tudományos folyóiratban tették közzé új becslésüket Földünk legritkább nagymacska fajtájának egyedszámáról. Becslésüket a térségben lévő kameracsapda felvételek elemzései alapján határozták meg.

Mivel a leopárdalfaj korábbi elterjedési területének más részeiről nincsenek adatok az amuri leopárd létéről, ez azt jelenti, hogy ez a 84 becsült egyed jelenti a globális populációt.

Az amuri leopárd elterjedése az elmúlt évtizedekben az eredeti töredékére csökkent. Korábban megtalálható volt a Tengermelléki határterületen túl Északkelet-Kínában, Csilin (Jilin) és a Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományokban és a Koreai-félszigeten is.

Az egyedszám ugyan igen kicsi, de a korábbi oroszországi becslések még ennél is kisebbek voltak, 25-50 egyedre rúgtak. Ezek a becslések az állat által a hóban hagyott nyomokon alapultak, ami igen pontatlan eredményeket adhat.

Kameracsapdákkal azonban minden egyedet pontosan azonosítani lehet egyedi foltos bundája alapján.

Eddig is tudtuk, hogy a leopárdok átjárnak a két ország határán, de csak adatainkat egybevetve ismertük meg azt, mekkora területen mozognak – idézte Anja Vitkalovát, az oroszországi leopárd nemzeti park biológusát, a tanulmány egyik vezetőszerzőjét a Science Daily tudományos hírportál.

A szakemberek felfigyeltek arra is, hogy az amuri leopárdok újból elfoglalják korábbi kínai élőhelyeiket orosz területekről érkezve.

Forrás: MTI

 

Ez történik a fákkal ha több millió pók választja őket otthonául

0

Pókok milliói menekültek a fákra a 2011-es pakisztáni árvíz idején, hogy túléljék a természeti katasztrófát. A fákat sűrűn beszőtték hálóikkal ideiglenes lakhelyükön. Snidht lakossága sosem látott még ilyen jelenséget, viszont állítólag sokkal kevesebb szúnyog volt a környéken mint valaha. A maláriát terjesztő vérszívók, valószínűleg a pókhálók áldozatává váltak ami az embereknek nagy megkönnyebbülést hozott. 

 

 

Már Magyarországon is kapható a csirke ízű kutyasör

0

Ha van kutyája, és nem tudta, hogy eddig mi hiányzott az életéből, most hátradőlhet: Magyarországon is kapható már a Bottom Sniffer, a természetes csirke aromával dúsított kutyasör.

A Bottom Sniffert (magyarul ez kábé annyit tesz, mint Seggszaglászó) a brit Woof&Brew főzde készíti néhány éve. Alkohol- és szénsavmentes, fermentált sörcefre koncentrátumból készül, tartalmaz többek között hólyagmoszatot, bojtorjánt és természetes csirke aromát.

Nem mondom, hogy összefutott a nyál a számban, de ha a kutyáknak ez kell, akkor egészségükre!

Forrás: Index

Hétvégén kerül megrendezésre az első DogMopolitan Jótékonysági kutyafesztivál

0

Kutyaugatástól lesz hangos július 21-én a budapesti Bókay-kert, ekkor kerül megrendezésre a nagyszabású kutyás fesztivál, az I. DogMopolitan Jótékonysági Kutyafesztivál. Lesz minden, mi kutya és gazdi szem-szájnak ingere: játékok, bemutatók, könnyűzenei koncertek, mindemellett nagy szerepet kapnak a felelős állattartással, állatvédelemmel kapcsolatos szakmai előadások, beszélgetések, tapasztalatcserék. A szakma neves képviselői vezetik be a gazdikat, a kutya- és állatbarátokat a különböző témák részleteibe.

A szakmai előadásokon minden kutyatartó megtalálhatja a számára legérdekesebb témát: kedvenceink egészsége, helyes nevelésetáplálásamozgatása, de megismerhetjük a segítőkutyák feladatait is. A kutyatartás szinte minden momentuma sorra kerül a fesztiválon a kiskutya megérkezésétől egészen a fájdalmas búcsúig.
Az előadásokat és bemutatókat színes kirakodóvásár kíséri, ahol a kutyás termékek mellett bemutatkozik számos fajtamentő – és állatvédő egyesület.

Kicsit részletesebben a programokról: jótanácsokat kaphatunk a Dr. Rex Kutyás Egyesülettől, hogyan készüljünk a kiskutya érkezésére, és az első idők túlélésére. Lesz szó a szobatisztaságra nevelésről, beilleszkedésről, a szeparációs szorongás megelőzéséről. A kutyánk jellemfejlődéséről, helyes neveléséről – és nem mellesleg a Gazdi helyes neveléséről – hallhatunk Nyakas Gábortól. 

A teljes programot itt láthatjátok.

 

Forrás: dogmopolitan.hu

A nap képe: Ravaszdi a madáritatónál

0
A nap képe: Ravaszdi az itatónál - Pomáz, 2018. július 3. MTI Fotó: Kovács Attila

A fantasztikus portrét az MTI fotósa, Kovács Attila lőtte még július elején, Pomázon, egy madáritatónál. Isteni, ahogy a róka belenéz a kamerába és felhúzott szemöldökkel épp csak azt nem kérdezi meg: na mi van, mit akarsz?! 

Vörös róka (Vulpes vulpes) egy madáritatónál a Pest megyei Pomáz környékén 2018. július 3. MTI Fotó: Kovács Attila

Rekordszámban költenek szalakóták Cserebökényben

0
Rekordszámú költés szalakótáéknál, egy hat fiókás fészek - Kép: Őze Péter - Körös-maros Nemzeti Park
Hazánk egyik legerősebb szalakóta-állománya a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén található. Idén, mindenki nagy örömére, a szokásosnál is több pár kezdett itt költésbe.

A szalakóták május elején érkeztek vissza dél- és közép-afrikai telelőterületeikről. A párok egyből elfoglalták költőhelyeiket, revírjeiket és megkezdték násztevékenységüket. Az első tojásokat május közepétől rakták le. A fő tojásrakási időszak május végére, június elejére esett, de ezt követően is történtek tojásrakások – írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

A költőhelyként szolgáló öreg, odvas fák csökkenő mennyiségét mesterséges odúk kihelyezésével pótolták az elmúlt évtized során. A költőállomány erősödését követve növelték az odúk mennyiségét. 2018-ban már 200 költőláda várta a dél-afrikai telelőhelyről április közepén visszatérő szalakótákat.

Szalakóta – Kép: Őze Péter – Körös-maros Nemzeti Park

Június végén átfogóan ellenőrizték a költő szalakótákat. A 200 odúból 152-ben szalakótaköltést találtak. A fészekaljak a szokásosnál egyöntetűbbek voltak: jellemzően 4-5 példány azonos fejlettségű, tollas fióka volt az odúkban, de tíz helyen 6 fiókás fészek is előfordult. Közel 100 odúból július elejéig kirepültek a fiókák.

Frissen kikelt fiókák – Kép: Őze Péter – Körös-maros Nemzeti Park

A korábbi években június végén még lényegesen több tojásos fészekalj volt, tehát jobban széthúzódott a költési időszak. 2018-ban a június végén történt ellenőrzéskor tojásos fészek 2 odúban volt, párnapos fiókát is csak 4 helyen találtakk. Az odúk ellenőrzése során 2 odúban vörös vércse, 1 helyen kék vércse, 8 helyen kuvik, 6 odúban pedig mezei veréb költött. Természetes odúban eddig 9 pár költését találták meg.

A hat fiókás fészek – Kép: Őze Péter – Körös-maros Nemzeti Park

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás