Törpevíziló született a Nyíregyházi Állatparkban – videó

0
835 megtekintés
Gerzson, a héthetes törpe víziló (Choeropsis liberiensis) kukucskál anyja hasa alól a Nyíregyházi Állatpark kifutójában - Fotó: MTI/Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
Törpevíziló ( Choeropsis liberiensis) született Nyíregyházán. A kis állat, most hogy felerősödött, már birtokba vette a Tarzan ösvénye kifutórendszer víziló bemutatóját, ahol már a nagyközönség is láthatja a várva-várt bébit – olvasható az Állatpark közleményében.

A törpevíziló a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű, az ötször nagyobb 1.5 tonnás nílusi rokonával ellentétben, már csak nagyon kis területen őshonos.

Mindösszesen kétezer egyed él belőle Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben.

Állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti, ezért nagyon fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporodjanak.

Gerzson, a héthetes törpe víziló (Choeropsis liberiensis) anyjával a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2022. április 13-án. A tenyészpár – Broutille, a 23 éves nõstény és Hamlet, a 15 éves hím – az Európai Fajmegõrzési Program keretében negyedik alkalommal hozott utódot a világra – Fotó: MTI/Balázs Attila

A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár, 2009 óta él a parkban, Broutille (23) a nőstény Franciaországból, míg párja Hamlet(15), Dániából került az Európai Fajmegőrzési Program keretében a SóstóZoo-ba.

A törpevízilópár igen sikeres, hiszen már negyedik alkalommal születik utódjuk, a 2011-ben, a 2015-ben és 2017-ben született borjak már egy másik állatkertben élnek.

Gerzson, a héthetes törpe víziló (Choeropsis liberiensis) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában falatozik – Fotó: MTI/Balázs Attila

Broutille, az anyaállat jelen esetben is nagyon gondos, naponta 4x-5x szoptatja a 190 nap után világra jött kicsinyét, aki már elkezdte a szilárd táplálékot fogyasztani, ami szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll.

A Park legújabb kisállata Gerzson napján született, így gondozói ezt a nevet adták neki. Születésekor 6kg-os volt, majd 2 hetesen 13kg, és azóta is roham tempóban növekszik, naponta kb. negyed kilogrammal nő a testtömege a jelenleg 7 hetes állatnak, aki ivarérett korában akár 250- 300 kg-os is lehet.

Míg rokonát, a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj.

Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat s a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él. Nemcsak testalkata, de szociális viselkedése és életmódja is eltér nagytestű rokonától. A törpevíziló magányos életmódot folytat és előszeretettel tartózkodik a szárazföldön, veszély esetén sem a vízbe menekül,hanem a sűrű bozótosba.

Gerzson, a héthetes törpe víziló (Choeropsis liberiensis) anyjával a Nyíregyházi Állatpark kifutójában – Fotó: MTI/Balázs Attila

Az állat születése különlegességnek számít, mivel az elmúlt 12 hónapban mindösszesen 14 egyed jött világra a világ állatkertjeiben, ráadásul hím ivarú utód sokkal ritkábban születik, mint nőstény.