Hét zsebibaba cukiskodik Miskolcon

0
30 megtekintés
Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) - Fotó: miskolczoo.hu/Facebook
Swing Szerelem Szulák
A kenguruk bájosak, na jó, az ausztrál vörös kenguruk nem mindig, de a bennett-kenguruk ellen senki nem emelhet kifogást, kisebbek, vastagabb bundájuak, ráadásul wallabyk, nem is  kenguruk és cukik. Miskolcon most hét zsebibaba is nevelkedik, egyszerre. 

Ha már kenguru, az erszényeseknek igazán különleges sajátosságuk a szaporodásuk, hiszen a névadó erszény egyfajta természetes inkubátorként működik. A szépen cseperedő apróságok között van olyan kölyök, aki még alig tekintget ki anyja domborodó erszényéből, míg a nagyobbak esetében, amelyek már rendszeresen el is hagyják „otthonukat”, sokszor éppen egy-egy láb, fül vagy egyéb testrész kandikál ki az erszény nyílásából – írja az Állatkert.

Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) – Fotó: miskolczoo.hu/Facebook

Miskolcnak hét nősténye van és ugyanennyi kölyök is született. Ebben nincsen semmi szokatlan. Az egyetlen váratlan dolog, ami azért előfordulhat, hogy az egyik anya megbetegedett, így a kölykéről nem tudott megfelelően gondoskodni. Ami azt jelentette, hogy nem engedte vissza az erszénybe és nem tudta szoptatni sem. Mielőtt azonban bárki közbeléphetett volna, a kölyök feltaláta magát. Bekéredzkedett egy másik anyához enni és rendszeresen be is mászik az erszénybe, immáron fogadott testvére mellé. Kifogást senki nem emelt az üggyel kapcsolatban, így aki szemfüles, egy anyánál, két egyszerre kandikáló fejecskét is megláthat, ha arrajár.

Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) – Fotó: miskolczoo.hu/Facebook

A Tasmania szigetén, illetve Ausztrália keleti és délkeleti részén őshonos Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) a partvidéki erdőkben és bozótosokban él. Köznapi elnevezése kissé megtévesztő, mivel bár számos tekintetben hasonlít közeli rokonaira, a kengurukra,

a náluk kisebb termetű és zömökebb, erdőlakó wallabyk közé tartozik.

Jellegzetessége a vöröses nyak- és vállszőrzet, illetve a nagy és mozgékony fül – a természetben főként erre és kiváló szaglására hagyatkozik, mivel látása viszonylag gyenge.

Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) – Fotó: miskolczoo.hu/Facebook

A Bennett-kenguru kölykei alig egy hónapos vemhesség után, mindössze pár centiméteres, csupasz embrióként jönnek a világra. Ekkor hatalmas erőfeszítéssel felmásznak anyjuk szőrén az erszény nyílásáig, hogy oda bebújva hónapokig teljes védelmet élvezve fejlődjenek. Így a kengurukölyök, amikor először hagyja magát megpillantani az erszényből kitekintve, általában már 5-6 hónapos korú. A következő hónapokban egyre fejlettebb, így egyre többet néz ki az erszényből, időnként, majd később már rendszeresen el is hagyja azt. Azonban akár még tíz hónapos korában is képes visszabújni, ha megijed, vagy ha csak egy kis pihenésre vágyik.