Húsvét után is legyen boldog a nyuszi – felelős tapsitartás

0
123 megtekintés
Kép: Pexels
Swing Szerelem Szulák
Ha már húsvétkor mégis nyúltartásra adtuk a fejünket, akkor nem árt egy-két hasznos tanács, hogy tapsifülesünk boldog és egészséges legyen. Logó- vagy épp állófülü barátunk 8-12 évig is velünk lehet, így a Nyíregyházi Állatkert összegyűjtöt pár fontos megszívlelendő tudnivalót. 

Mint írják, húsvétkor nyuszik százezrei kerülnek új gazdáikhoz, s mint minden kedvencnek, nekik is megfelelő ellátásra van szükségük. A Nyíregyházi Állatpark fontos küldetésének tartja a felelős állattartás fontosságának hangsúlyozását.

A tapsifülesek formagazdagsága óriási—az óriásnyulaktól kezdve a legkisebb tengerimalac nagyságú „toy” nyusziig sok fajtájukat kitenyésztették.

Tippek újdonsült gazdiknak a helyes nyúltartásról:

1.Figyeljük minden nap kedvencünket, az egészséges állat élénk tekintetű, szép bundájú, jó kondícióban van, és óriási mozgásigénnyel bír. Fontos hogy olyan életteret biztosítsunk, amelyben a fajra jellemző életet élhet új családtagunk.

2. Az állatot mind kint mind bent tarthatjuk, ha kellően odafigyelünk a körülményekre. Ha a lakásban való tartás mellett döntünk, akkor mindig a leghűvösebb, legszárazabb helyiségben legyen a nyúl helye, mivel sem izzadni sem lihegni nem tud, könnyen hőgutát kaphat, ha a hőmérséklet  27°C fölé emelkedik. Az ideális hőmérséklet  15-21°C között van.

Kép: Pexels

3. Lakásban legegyszerűbben lecsatolható aljú dróthálós nyúlketrecben helyezhetjük el. Ez legyen tágas, legalább hatszor akkora, mint egy kifejlet állat, hiszen fontos hogy mozogni és tisztálkodni tudjon. A ketrec aljába ujjnyi vastagságú forgácsot tegyünk s annak a tetejére rakhatunk egy marék szénát is-ezzel megakadályozzuk a forgács széthordását. A ketrecbe helyezzünk el egy almos dobozt is, melybe üríthet az állat. Ezt naponta takarítsuk, így elkerülhetjük a kellemetlen szagokat.

4. Természetesen kültéren is tartható kedvencünk, napsütéstől óvott helyen, de télen a nagy hidegek ellen szénával jól telerakott kuckót kell biztosítani neki. Az állatkereskedésekben számtalan ketrec közül válogathatunk, de arra érdemes odafigyelni, hogy ezek az állatok nagyon jól tudnak ásni. A szökések ellen a földbe függőlegesen leásott fémhálóval lehet védekezni. Érdemes arra is gondolni, hogy a nyúl számos kint élő állat zsákmánya lehet, ezért védelmet kell biztosítani számára a kóbor kutyákkal vagy akár ragadozó madarakkal szemben is.

Kép: Pexels

5. Fontos kedvencünknek szabad mozgást is biztosítani – persze felügyelettel. Négyhónapos korától speciális nyuszi hámot is adhatunk rá, és kivihetjük legelni a friss fűbe, vagy szabadon is engedhetjük a lakásban megfelelő óvatossággal,mert könnyen megrághat bármit, a kábeleket, a tapétát, illetve a bútorok lábait és növényeinket is.

6. Nagyon fontos, hogy helyesen tápláljuk kedvencünket, mert nagyon érzékeny emésztőrendszere van, és ha nem megfelelő ételt kap, könnyen megbetegedhet. A legfontosabb, hogy mindig legyen tiszta víz egy önitatóban éa jó minőségű, száraz széna a ketrecében.  Az ideális étrend a lehető legjobban közelítse meg a természetes, alapvetően fűből (a közhiedelemmel ellentétben nem répából) álló takarmányát. A folyamatosan pótolt széna mellett hetente többször is kínáljuk meg  nyúltáppal, valamint  kiegészítő takarmányként különféle zöldségeket adhatunk pl.  fehér-, és sárgarépát, paprikát,  spenótot,  uborkát és zellert . Káposztából vagy karalábéból csak ritkán és csak nagyon kis mennyiség megengedett. Gyümölcsöket a magas cukortartalma miatt csak módjával érdemes adni az állatnak.

Kép: Pexels

7. Ha a nyuszi korábban nem kapott zöldséget, vagy három hónaposnál fiatalabb, fokozatosan kell rászoktatni arra (kb. 7-10 nap alatt) – egyszerre csakis egyféle zöldséggel próbálkozva – hogy ne legyen hasmenése tőle. A fokozatosság rendkívül fontos minden új eledel bevezetése során.

8. Mivel a nyulak szeretnek rágcsálni – a folyton növő metszőfoguk miatt erre szükségük is van – biztosítsunk neki rágni valót. Ez lehet akár egy rágófa, vagy szépia.

Kép: Pexels

9. Nyulunkat rendszeresen vigyük állatorvosi ellenőrzésre, és évente, kora tavasszal oltassuk be a nyulak vérzéses betegsége (RHD) és mixomatózis ellen. Mindkét vírusos betegség gyorsan elhulláshoz vezethet a nem oltott állatoknál.

10. A családi kedvencként tartott nyulat mindenképpen ivartalanítsuk, ellenkező esetben könnyen antiszociálissá válik, amikor eléri az ivarérett kort. Ivartalaníttatni csak 8 hónapos kor után lehet, ezért az ellenkező ivarú állatokat addig külön kell választani, vagy várni kell a nyúltárs beszerzésével. A nyúl házilagos szaporítása komoly ismeretek nélkül nem javasolt.

Kép: Pexels

A műtéten átesett jószágok kezesek és nyugodtak maradnak életük végéig, rengeteg örömet okozva gazdájuknak.