Segítsünk a vízóraaknák, pincék fogságába került békákon!

0
433 megtekintés
Zöld varangy (Bufotes viridis) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Mint minden évben, a vízóraaknák, pincék fogságába került békák, köztük kiemelten a varangyok mentésére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Mint szerdai közleményükben olvasható, a településeken is előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka) vagy akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is csapdába kerülhetnek majd éhen halhatnak a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve.

Mint írják, már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban. A kétéltűek közé tartozó békáknak – még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is – ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

Erdei béka (Rana dalmatina) – Fotó: Flickr

A természetvédők szerint kis odafigyeléssel sok ezer szárazföldi életmódot folytató békán lehet segíteni.

Azt tanácsolják, hogy a bajba jutott állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben engedjük el, illetve ezeket a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük.

Gyepi béka (Rana temporaria) – Fotó: Flickr

Az állatok pusztulása ezek mellett azért is probléma,

mert a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok jelentős szerepet töltenek be a biológiai védekezésben.

„A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont” – hangsúlyozzák a természetvédők.

A 2021-es év kétéltűje, a zöld varangy (Bufotes viridis), aki a rossz híre ellenére nem nyálkás és főleg nem undorító. Tekintete kifejezetten barátságos, szája pedig mosolyra görbül, vigyázzunk rá! – Fotó: Flickr

A közlemény szerint a különböző békafajok beazonosítását segíti az MME ingyenesen letölthető kétéltű- és hüllőhatározó okostelefonos applikációja, amely a https://www.mme.hu/keteltu-es-hullohatarozo-mobiltelefonos-alkalmazas honlapról tölthető le.

MTI

Kapcsolódó:

„Ha pedig még ennél is többet szeretnénk tenni ezekért az ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, vagy éppen gyönyörködni szeretnénk a zöld varangyok elképesztő fuvolázó hangjában, a kertben gyorsan készíthetünk peterakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is nekik”. Az alábbi cikkben olvasható, hogyan is:

Segítsünk a vízóraaknák, pincék fogságába került békákon