Idén húsvétkor is, ha lehet, maradjunk a csokinyúlnál…

0
2 133 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Mindjárt itt a húsvét. Ilyenkor sok gyereknek eszébe jut, hogy mennyire aranyosak a nyuszik, ő is szeretne egyet. Teljesen igazuk van, tényleg nagyon aranyosak, bolyhosak és cukik és természetes, hogy a szülők szeretnének örömet szerezni. Ugyanakkor rossz magyar szokás, hogy ilyenkor tényleg elrohanunk nyuszit venni, sokszor bele sem gondolva, hogy mi lesz az állat sorsa az ünnepek után.

Azért mert pillanatnyilag jó ötletnek tűnik, soha ne vegyünk semmilyen házikedvencet, húsvéti nyuszit sem!

A kis tapsifülesek is érző lények, akiket nem lehet félretenni, ha nincs rájuk idő, pénz vagy energia. Jó tudni, hogy egy nyuszi akár 6-10 évet is élhet, tehát ha megvesszük, ennyi időn keresztül gondoskodnunk kell róla.

Fotó: Pixabay

Nyuszidömping

Húsvét idején felszaporodnak a kisnyulak a kereskedőknél és az állatboltokban. A gondos és állatbarát tenyésztők küzdenek is ez ellen. Az emberek többsége, akik ilyenkor hazavisz egy kis nyuszit, többnyire azzal sincs tisztában, hogy néhány hónap múlva mekkora is lesz, az akkor még cuki kis szőrmók.

Ugyanis egy törpenyúl maximális súlya 2 kg, ezzel szemben egy óriásnyúl akár 10 kg-ot is meghaladó súlyt érhet el.

Sokszor előfordul, hogy a nyuszi, amit eladtak, későn született, ezért a neves ünnepre még nincs is elválasztva anyjától. Azok a nyuszik, melyek nem találtak új gazdára az ünnep előtt, akár hónapokig is a kereskedésekben maradnak, már nem kellenek senkinek, hiszen megnőttek. Rajtunk aztán igen hamar jelentkeznek a nem megfelelő tartásból következő viselkedési zavarok.

Nem sokkal szerencsésebbek azok az alkalmi nyuszik sem, akiktől meg az ünnepek után szeretnének aktuális gazdáik megszabadulni, nagyjából bármi áron.

Kép: wordpress.com

Éppen ezért, az állatmentő szervezetek évek óta küzdenek, hogy az ünnepi élőállat vásárlás, mint rossz szokás, minél előbb kimúljon a köztudatból.

Ha mégis élő nyulat szeretnénk húsvétra, gondoljuk át alaposan a döntésünket. Ismerjük meg őket, szükségleteiket, fontoljuk meg jól, hogy valóban akarunk-e állatot tartani a lakásban. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyulak is érző lények, és nem érdemlik meg, hogy pár hét alatt megunva az utcán végezzék.

A döntésben segítségünkre lehet például, Dr. Jekkel Gabriella nyúletológus, az állattenyésztési tudományok doktora és törpenyúl-tenyésztő könyve: a 100 kérdés 100 felelet, amit a nyúltartásról tudni kell.

Gondoljuk át alaposan, a nyúlon túl is van ünnep, ne ajándékozzunk élő állatot húsvétra. Az idei is legyen állatbarát ünnep, maradjunk a csokinyúlnál.

 

Forrás: Fehérkereszt Állatvédő Ligatorpenyuloldal.huhaziallat.hu – Dr. Jekkel Gabriella