Fakó rétihéják bukkantak fel a Körös-Maros Nemzeti Park tájain

0
23 megtekintés
Képünk illusztráció - Hím fakó rétihéja (Circus macrourus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A tavaszi madárvonulás során az elmúlt időszakban néhány fakó rétihéját is megfigyeltek a nemzeti park munkatársai. Április elején Kardoskúton és Cserebökényben is felbukkantak magányosan vonuló példányaik – írja a nemzeti park.

Magyarországon négy rétihéjafajjal találkozhatunk.

A barna és a hamvas rétihéják költenek is nálunk, a fakó rétihéják tavasszal és ősszel átvonulnak itt, a kékes rétihéják pedig telelni járnak hozzánk.

A négy faj közül a fakó rétihéja a legritkább, bár az elmúlt két évtized során megszaporodott a megfigyelések száma. Ennek oka az, hogy költési területük is kiterjedtebb lett, már nemcsak a Románia-Ukrajna-Mongólia vonalon, hanem Észak- és Nyugat-Európában (Finnországban, Hollandiában, Franciaországban) is költenek. Hosszútávú vonulók, a telet a trópusi Afrikában töltik. A tavaszi és őszi vonuláskor hazánkban jellemzően a Tiszántúlon vonulnak át, de egyre gyakrabban bukkannak fel a Dunántúlon is.

Fiatal fakó rétihéja (Circus macrourus) – Fotó: Flickr

A KMNPI Kardoskúti Tájegységében minden évben látnak vonuló fakó rétihéjákat. Idén az első példányt április 1-én, a kardoskúti Fehér-tó melletti nádfedeles lesnél figyelték meg. A madár 3-4 percig körözött, majd továbbrepült. Cserebökényben szintén április elején láttunk egy felnőtt tojót.

Képünk illusztráció – Hím fakó rétihéja (Circus macrourus) – Fotó: Flickr

A korábbi megfigyelések azt igazolják, hogy a vonuló fakó rétihéják ősszel hosszabb ideig is időzhetnek nálunk. Tavaly ősszel például több mint három hétig maradt egy példány a Fehér-tó környékén. Itt bőven talált táplálékul szolgáló rágcsálókat, repülő rovarokat.