Pampanyúl babák bújtak elő Budapesten

0
62 megtekintés
Pampanyúl vagy Nagy mara (Dolichotis patagonum) - Fotó: zoobudapest.hu
Swing Szerelem Szulák
A pampanyúl vagy más néven nagy mara (Dolichotis patagonum) Földünk második legnagyobb rágcsálója. Megjelenése olyan, mintha egy nyulat kereszteztek volna egy őzzel, valójában azonban a tengerimalacfélék családjába tartozik. A Fővárosi Állatkertben is élnek, most pedig előbújtak az első utódok az üregükből. 

Már négy kis nagy mara látható a kifutóban, de az állatkert szakemberei számítanak még többre is. Szép, napsütéses időben szeretnek napozni, így hamarosan kiderül mekorrára is nőtt a csapat.

A nagy mara Dél-Amerikában, annak is a déli részén, leginkább Patagóniában őshonos. Nappal aktív, és mint fentebb is megjegyeztük, szeret is napfürdőzni. Növényevő állat, étlapján elsősorban fűfélék szerepelnek.

Pampanyúl vagy Nagy mara (Dolichotis patagonum) – Fotó: zoobudapest.hu

A rmásik jellegzetessége, hogy a rágcsálókra nem jellemző módon a nagy mara, monogám kapcsolatban él, egy életre választ párt, a kölyköket pedig együtt nevelik fel. Gyakran több párból, illetve a kölykökből álló lazább közösségeket is alkot. A nőstények 13-15 hétig vemhesek, a kicsik pedig aránylag fejletten jönnek világra és gyorsan növekednek. Előfordul, hogy egy-egy üregben, kotorékban több szülő utódai is rejtőznek, de a szülők persze mindig megismerik a sajátjukat.

Pampanyúl vagy Nagy mara (Dolichotis patagonum) – Fotó: zoobudapest.hu

A Fővárosi Állatkertben a Dél-Amerika kifutóban találjuk meg őket, társbérletben több más, szintén azon a kontinensen honos állatfajjal, például a vízidisznókkal és a tapírokkal.

zoobudapest.hu