Az elkövetkező három évben Bécs és Pozsony közösen küzd a rovarok kipusztulása ellen. A City Nature néven futó EU-s projekt keretében nemcsak a rovarok eltűnésének következményeire hívják fel a figyelmet, de azt is megtanítják az embereknek, mit tehetnek a zümmögő városlakókért.
Mivel a városi környezet sok rovarfaj számára nem éppen ideális élőhely, Bécs és Pozsony közös projektbe fogott, hogy megállítsa kipusztulásukat. A City Nature néven futó kezdeményezés során azt is figyelemmel kísérik, miként boldogulnak a rovarokkal táplálkozó fajok, például a molnárfecskék vagy a denevérek, illetve milyen stratégiákkal lehet támogatni az ő túlélésüket.
A három éven át tartó programot az Európai Unió 1,4 millió euróval támogatja, a teljes költségvetése 1,7 millió euró. A City Nature projekt keretében a két város a biológiai sokféleségről és annak megőrzéséről szóló programokat tart majd a lakói számára.
A Biológiai Sokféleség Napja (2019. június 22.) alkalmából a bécsi Mezőgazdasági Egyetem kísérleti telepén például az érdeklődők sok hasznos információt tudhatnak meg a rovarokról, a rétekről mint élőhelyükről és ezek rovarbarát karbantartásáról. Az elkötelezett rovarvédőket még kaszálni is megtanítják, az élővilág számára ez ugyanis sokkal előnyösebb formája a fűnyírásnak, mint például a motoros fűkasza.
Aki sok méhet, pillangót szeretne látni a kertjében, az jobb ha lemond az angol gyepről és békén hagyja a fűszálak között előbukkanó százszorszépet, pitypangot vagy lóherét. Fontos a szakaszos fűnyírás is, így a rovaroknak mindig van tápláléka és búvóhelye.
Szintén a rovarok javát szolgálja, ha a kertben mindig virágzik valami, és nincs mindenhol makulátlan rend. A permetezés és a műtrágyák használata természetesen tilos, a telt virágú fajták helyett – például orgona, margaréta, százszorszép – pedig érdemes szimpla virágú növényeket választani, mert ezekben sokkal több a pollen és a nektár.
Mivel a rovarok legnagyobb ellenségei a monokultúrák, a vegyszerek és a klímaváltozás, a városlakók már azzal is jelentősen hozzájárulhatnak a fajok sokszínűségének megőrzéséhez, ha biológiai gazdálkodásból származó, szezonális élelmiszereket választanak és kevés húst fogyasztanak.
Forrás: eurocommpr.at