Az erdők akrobatikus vadásza: a nyuszt

0
161 megtekintés
Nyuszt (Martes martes) - Kép: shropshirestar.com
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén szép számban élnek nyusztok. Ezek a ragadozó kisemlősök igazi akrobaták, nagyon ügyesen mozognak a magas fákon. Érdemes többet is megtudni a cuki kis ragadozóról, ha más nem azért, hogy meg tudjuk különböztetni rokonától, a nyesttől.

A nyuszt nehezen megfigyelhető faj, nem keresi a kétlábúak társaságát. Alakjuk és méretük nagyon hasonló. De a nyusztnak (Martes martes) szép sárgás-vörhenyes színű a mellénye, szemben a településeken rohangáló nyesttel, akinek fehér. Emellett, a nyest rózsaszínes, hússzínű orrával ellentétben a nyusztnak sötét, fekete színű az orra.

Fotó: Flickr

A nyuszt kb. 50 cm testhosszúságú, ehhez társul még egy 20-25 cm-es, nagy, bozontos farok. Alapvetően egész teste barnás színezetű, lábai sötétebbek, mint a testszőrei. Kedveli az idős, odvas fákban gazdag, természetközeli állapotban lévő erdőket. Többnyire domb- és hegyvidékeinken fordul elő, de a Maros mentén, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területen számos olyan erdő található, amely kedvező feltételeket biztosít a fajnak – írja honlapján a nemzeti park.

Örvendetes módon a megfigyelések alapján stabil állománya él itt nálunk, bár ritkán kerül szem elé, mert alapvetően éjszakai életet él. Naplemente tájékán több alkalommal is látták az otteni erdőkben, s ürüléknyomaira is rendszeresen rábukkannak.

Életmódjára jellemző, hogy pihenőhelyét, vackát is egy öreg fa odvában alakítja ki jó magasan, a lombkoronaszinten. Nagyon ügyesen, szinte mókusokkal vetekedve ugrál egyik fáról a másikra, nagy távolságokat tesz meg anélkül, hogy lejönne a talajra. Alapvetően ragadozó életmódú, főleg kisemlősöket, madárfiókákat zsákmányol, de akár még a mókust is képes megfogni.  Előszeretettel fogyaszt erdei bogyós gyümölcsöket is, például kökényt és csipkebogyót.