Az országos felháborodás megmentette a békéscsabai gólyapár otthonát

0
2 472 megtekintés
Képünk illusztráció - Kép: Phys.org
Swing Szerelem Szulák
A békéscsabaiak Karcsinak és Klárának nevezték el a 2 gólyát, akik minden évben hűségesen visszajárnak egy fészekre a Bartók Béla úton. A gólyapárnak nincs könnyű dolga, kedvenc oszlopukról, amelyre fészket szoktak rakni, immáron másodjára próbálták elüldözni őket. 

Tavaly az ingatlannak új tulajdonosa lett, aki a fészket átrakatta egy 15 méterre lévő oszlopra, helyére pedig 3 csövet raktak. Karcsi és Klára mindennek ellenére is fészket tudott rakni régi otthonukon. Idén viszont még három leszállásgátlót raktak az oszlopra – tudósított az esetről a a Greenfo nyomán az Origo.

A Magyar Madártani Egyesület adatbázisának adatai szerint 2002 és 2018 között összesen 50 fióka repült ki ebből a fészekből.

Karcsi és Klára a fészkelésakadályozó csövekkel a fészkükben – Kép: greenfo.hu

A gólyapár minden bizonnyal idén is itt akarna majd fészket rakni, amivel komoly veszélynek tennék ki magukat. Ezért a békés megyei hatóságok a fészket egy emelőkosaras daru segítségével sértetlenül leemelték és áthelyezték a szemben lévő, fészektartóval ellátott oszlopra, hogy Karcsi és Klára visszatérhessen eredeti otthonukba.

Országos felháborodás az eset kapcsán

Itt jön a csavar, amire senki nem számított.

Az eset nyilvánosságra kerülése után természetvédők, a Facebookon csoportokba tömörülő gólyabarátok országszerte hallatták a hangjukat, tiltakozó leveleket írtak az illetékes hatóságnak.

A Mályi Madármentő Állomáshoz is számtalan felháborodott bejelentés érkezett, akik a lehetetlent nem ismerő Sámuel Zsuzsa természetvédővel együtt megtették a szükséges lépéseket, erőfeszítéseiket pedig siker koronázta – írja a sokszinuvidek.24.hu.

Tiltakozásukra az alábbi értesítést kapták:

Tisztelt Sámuel Zsuzsanna Asszony! Dr. Takács Árpád kormánymegbízott döntött a Békéscsaba Bartók Béla út 20. szám alatti gólyafészek áthelyezésével kapcsolatban. Döntése értelmében a február 20-án áthelyezett fészek még a hét folyamán visszahelyezésre kerül annak eredeti helyére, fészektartó kialakítása mellett.

Békéscsaba, 2019. február 25.

Tisztelettel: Békés Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet

A remények szerint pedig hamarosan megérkezik megszokott helyére Karcsi és Klára, hogy megkezdjék idei költésüket, és felneveljék új fiókáikat.