Karácsonykor se ajándékozz élő állatot!

0
42 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Felelős állatbarátok és állattartók számára akár unalmas is lehet, hogy minden ünnepen előkerül ez a téma, de tekintettel az állatvédelemben dolgozók tapasztalataira, ezt is újra és újra el kell mondani, hátha egyszer megváltozik véglegesen valami az emberekben. Az ajándékba vásárolt élő állatok az ünnepek után gyakran végzik az utcán, így az Orpheus Állatvédő Egyesület a felelős állattartás érdekében arra kéri az embereket, hogy ne ajándékozzanak élő állatot karácsonyra.

A felelős állattartáshoz megfelelő hely, gondozásukhoz anyagi fedezet és elegendő szabadidő szükséges – figyelmeztet közleményében az egyesület. Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok később gyakran unott teherré válnak, az új gazdák pedig még azzal sincsenek tisztában, hogy tudják-e vállalni a felelősséget az állatért.

Gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Sokan próbálnak megszabadulni ezen ajándékoktól, például nem ritka, hogy a megunt díszhalakat élve engedik a WC-be.

Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot legtöbbször ingyen visszajuttathatók valamelyik állatkereskedésbe, azonban a kutyákat vagy a macskákat ritkán veszik vissza a szaporítók, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat így az utcára kerül, vagy menhely fogadja be ideiglenesen, a legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán pusztul el.

Ne ajándékozz élő állatot karácsonyra!

MTI