Néhány tipp, ami megkönnyíti a bentlakó kedvenceinkről való gondoskodást

0
816 megtekintés
Kép: scottsdalepethotel.com
Swing Szerelem Szulák
A lakásban tartott állatok körültekintő gondozást és nagyfokú odafigyelést igényelnek. A bentlakó kedvencek védelme és megfelelő ápolása minden évszakban fontos, de tél végével még hangsúlyosabb szerepet kap. Ezért a Mall.hu dr. Fodor Kinga állatorvos segítségével összegyűjtött néhány tippet a felelős gazdik számára, amik megkönnyíthetik a benti kedvencekről történő gondoskodást.

Az évszakváltás a benti kisállatok életében is meghatározó tényező, így nem mindegy, hogy tél végével milyen mozgásformát, táplálkozási rutint, vagy egészségmegőrzéssel kapcsolatos szokást alakítunk ki nálunk.

Hogyan gondozzuk körültekintően a lakásban tartott kedvenceinket?

Mozgás

Kép: wideopenpets.com

A bent tartott kutyáknak naponta legalább egy órás sétára van szükségük, hogy kellőképp le- és kimozogják magukat, azonban ha a hétköznapi rohanás ezt nem teszi lehetővé, akkor ügyelni kell a nagyobb hétvégi séták vagy túrák beiktatására. A bentlakó macskáknak kevesebb mozgásigénye van, de – főleg a hidegebb időben – hajlamosabbak az ellustulásra, így számukra a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást különböző mászófalakkal, bútorokkal biztosíthatjuk.

Az állatok mentális egészsége érdekében elengedhetetlen az együtt – ezen belül is a játékkal – töltött idő, amivel erősíthetjük a kötődést, valamint lefoglalhatjuk őket, különben szeparációs szorongás léphet fel náluk. A megfelelően kialakított kötődés hiányában az állat nem érzi magát biztonságban, és a bútorokon, cipőkön, berendezési tárgyakon vezeti le a felgyülemlett feszültséget. A játékok tekintetében kutyáknál érdemes labdát, csipogós játékot vagy valamilyen interaktív, logikai játékot beszerezni, macskáknál pedig kaparófa, macskabújó alagút a legjobb megoldás.

Táplálkozás

Kép: poochportal.com

 Az otthonunk melegét élvező kedvencek táplálása is eltér a kint tartott állatokétól: a tervezhetőség érdekében érdemes meghatározott időpontokban tálalni az ételt, amihez hozzászokik a szervezetük, és így kialakíthatjuk a sajátunkhoz hasonló napi rutint. A téli időszakban a közhiedelemmel ellentétben érdemesebb egy alacsony kalóriatartalmú tápra váltani, hiszen ilyenkor kevesebb a mozgásigényük, így hajlamosabbak az elhízásra is. Emellett elsősorban a szervezet ásványi anyag és vitaminraktárának feltöltésére kell helyezni a hangsúlyt.

Egészség

Kép: petstayadvisor.com.au

Az egészségmegőrzésnek a téli időszak végén kiemelt szerepe van a bent tartott kedvencek esetében is, azonban az általános rutinvizsgálaton kívül nem kell plusz állatorvosi látogatást beiktatni. Mindenképpen ajánlott a különböző magas vitamintartalmú táplálékkiegészítők használata, valamint immunerősítő készítmények alkalmazása, amivel megelőzhetjük a tavasz elején is gyakori meghűléses betegségek kialakulását. A kutyák egészségének megőrzését kétféle öltözékkel biztosíthatjuk a kinti séta során: egy száraz ruhával, aminek a fő funkciója a hideg elleni védelem, valamint egy vízálló ruhával, amivel a nedvességtől védjük az állat testét.

További tippek dr. Fodor Kinga állatorvos és kisállat dietetikus szakértőtől: