Világrekord gyanús fészekalj. Rekordszámú fiókát találtak egy parlagisas-pár fészkében

0
545 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Világrekord-gyanús fészekalj! Egy Körös-Maros Nemzeti Park területén található parlagi sas fészek négy fiókának ad otthont! Erre hazánkban még nem volt példa, de világszinten is csak néhány esetről van tudomásunk. 4 fióka sikeres kirepülését azonban még sehol nem bizonyították, így lehet, hogy ez a fészek lesz a világon az első, amelyből négy egészséges fióka repülhet ki! Hamarosan kiderül!

A világon eddig négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de egyszerre négy fióka sikeres kirepülését még soha sehol nem bizonyították. Az elkövetkező hetekben derül majd ki, hogy ez a saspár lesz-e a világrekorder.
A parlagi sasok egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok.

A négy egészséges fiókát a Körös-Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában, a Dévaványai-Ecsegi pusztánál találták a park munkatársai és az MME szakemberei.

Az MME az illetékes nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával az elmúlt három hétben végezte a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését – idézik fel a közleményben. A PannonEagle LIFE projekt keretében zajló munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három pedig műholdas nyomkövetőt is.
A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, a madarak vedlett tollaiból pedig DNS-ujjlenyomatot készítenek, hogy többet megtudjanak a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól.

Forrás: MME/facebook-MTI

Fotók: MME/facebook