Először kapták lencsevégre a ritka ázsiai aranymacskát

0
882 megtekintés
Ázsiai aranymacska, más néven Temminck-macska (Pardofelis temminckii)) - Fotó: wikipedia.org
Swing Szerelem Szulák
Állatmegfigyelő kamera segítségével Kambodzsa északkeleti tartományában, Ratanakiriben sikerült fotót készíteni a ritkán látható aranymacskáról (Catopuma temminckii). 

A mintegy 9-16 kilogrammos állat észlelése a Virachey Nemzeti Park területén egy három hónapos kutatóprojekt eredménye, melynek célja az állatvédelmi intézkedések javítása.

„Az aranymacska jelenlétének rögzítése nagyon különleges dolog. Most már biztosak vagyunk abban, hogy ez a ritka faj jelen van Kambodzsában” – mondta Neth Pheaktra, a kambodzsai környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

„Folytatjuk az erőfeszítéseket az erdő védelmére, amely a vadon élő állatoknak ad otthont. Kambodzsa nagyon büszke arra, hogy a világ legritkább és leginkább veszélyeztetett fajai vannak a területén”

– tette hozzá.

A rejtett vadkamera fotó a sétáló ázsiai aranymacskáról – Forrás: REUTERS

Az ázsiai aranymacska nagyjából kétszer akkora, mint a házi macska. Testhossza 90 centiméter, farokhossza 50 centiméter. Dús szőrzete többnyire aranybarna színű (erről kapta a faj a nevét), de lehet szürkés, barna vagy akár majdnem fekete is. Elterjedési területének bizonyos részein az aranymacskák bundáján jól kivehető foltok láthatóak, máshol ezek teljesen hiányoznak. Pofáján fekete-fehér csíkozottság látható – olvasható a wikipédia hasábjain.

De talán a legjobb, amit olvashatunk róla, hogy Thaiföldön legendás élőlény, régi mondák szerint nagyon vad és bátor, még a tigrist is legyőzi. Ha elégetik egy aranymacska szőrét, a tigris a közelbe jön, hogy lássa ellenfele bukását. A helybeliek hite szerint elég egyetlen aranymacska szőrét magukon hordaniuk, hogy elkerüljék a tigrisek támadását, mert azok mindennél jobban félnek az aranymacskától.

Ázsiai aranymacska, más néven Temminck-macska (Pardofelis temminckii)) – Fotó: wikipedia.org

Éjszakai életmódú, magányosan élő faj. Jól mászik fákra, ideje java részét azonban a talajszinten tölti. Kínában húsát előszeretettel fogyasztják, csontjaiból pedig a kínai hagyományos gyógyászat művelői készítenek különböző szereket. Az élőhelyét jelentő erdők nagyarányú irtása és a vadászat miatt mára ritka fajjá vált.

MTI, Varázslatos Magyarország