Védett farkasokat lőttek ki Norvégiában

0
497 megtekintés
Vonyító farkasok - Fotó: GETTY IMAGES/IMAGEBROKER RF/WILFRIED MARTIN
Swing Szerelem Szulák
Egyetlen nap alatt kilenc farkast lőttek agyon Norvégiában, miután egy helyi bíróság hatályon kívül helyezte a tavaly decemberben tervezett farkasvadászatot tiltó határozatot – írja a Guardian nyomán a 444

2021 végén 51 farkas kilövésére adtak engedélyt a norvég állami hatóságok, ami a Norvégiában élő farkasok több mint fele, ugyanis becslések szerint a különösen veszélyeztetett fajnak csak kb. 80 egyede él az országban.

Mint írják, az 51 kilövésre ítélt állatból 25 az ország területének kb. 5 százalékét kitevő „farkaszónában” él, amit kifejezetten a farkasok szaporodásának elősegítésére hoztak létre.

A vadászatot ebben a zónában is engedélyezték a kormányzati hatóságok, de norvég környezetvédők bírósághoz fordultak azzal, hogy a vadászat EU-s jogot sértene. A bíróság ezért tilalmat rendelt el, de ezt a tilalmat helyezte hatályon kívül most a másodfokon eljáró bíró.

Egy nap alatt 9 farkast lőttek agyon Norvégiában – Fotó: Østlendingen – link: theguardian.com

A norvég kormány üdvözölte a tiltás hatályon kívül helyezését.

A norvég környezetvédőket sokkolta a döntés és a vadászat megindítása. Közleményeik szerint

a skandináv országok a farkasokkal szemben leginkább ellenséges nyugat-európai országok, és egyáltalán nem érdekli őket, hogy a farkas már eleve különösen veszélyeztetett fajnak számít ebben a régióban.

Norvégia mellett Finnországban, Svédországban és Németországban is egyre gyakoribb a farkasok engedélyezett vadászata, még úgy is, hogy lényegesen kevesebb farkas él ezekben az országokban mint néhány száz évvel ezelőtt. Ráadásul a norvégok már 1970 környékén eltüntették Norvégia eredeti farkaspopulációját.

A kormányok elsősorban mezőgazdasági érdekcsoportok nyomásának engedve döntenek a farkasok kilövése mellett – tette hozzá a lap.

Farkas kontra dráma

Pedig éppen német kutatók állapították meg és tették közzé tavaly egy tanulmányban, hogy csekély veszélyt jelent a legelő haszonállatokra a farkas, mivel természetes, fajokban gazdag környezetében, ahol elegendő zsákmány van, inkább vadállatokkal táplálkozik.

Itthon már köztudott, hogy a többek között a Bükkben vannak farkasok, hogy mennyire másképpen is hozzá lehet állni e fajhoz és hogy igazából milyen fontosak, mi sem példázza jobban, mint a Bükki Nemzeti Park farkasokról szóló közleménye:

Nem rettegni kell a farkastól, hanem büszkének lenni rá, e karizmatikus nagyragadozó faj puszta jelenléte is kiemelkedő természetvédelmi értéket jelent, nemzeti büszkeségre is okot ad. A farkasok, mint csúcsragadozók megtelepedése egyértelműen pozitív hatással bír az erdei életközösségek természetes folyamatainak érvényesülése terén.

A nagyragadozó pozitívan hat védett területeink természetes állapotára, a faj egyedeinek szelektív zsákmányolása révén segíti a vadgazdálkodást, és hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához.

Kapcsolódó:

A farkasok csekély veszélyt jelentenek a haszonállatokra, jobban kedvelik a vadhúst

Kihalt a norvég farkas

Nem rettegni kell a farkastól, hanem büszkének lenni rá