Klónozott feketelábú görény mentheti meg saját faját a kihalástól

0
370 megtekintés
Feketelábú görény (Mustela nigripes) -Fotó: USFWS Mountain-Prairie - Flickr
Swing Szerelem Szulák
Az amerikai puszták egyik legveszélyeztetettebb faja a feketelábú görény. Olyan kevés példány maradt fenn belőle, hogy félő, a beltenyésztés miatt kihalásra vannak ítélve. A tudósoknak azonban sikerült egy új, genetikailag értékes példányt „visszahozni a halálból”. Az immár 14 hónapos állat az első, melyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy egy fajt megmentsenek a kihalástól – írja a Science.org alapján a Magyar Mezőgazdaság.

Mint írják, a coloradói Fort Collinsban található a Nemzeti Feketelábú Görény-megőrzési Központ, mely ugyan nem egy Jurassic Park, mégis olyan technológiát alkalmaztak, mely a film rajongói számára ismerős lehet. Itt él ugyanis az egyetlen klónozott feketelábú görény, aki az Elizabeth Ann nevet kapta.

Korábban három másik kihalással veszélyeztetett fajnál klónoztak: egy Przsevalszkij-vadlovat, Kurtot, és két délkelet-ázsiai szarvasmarhafélét, a gaurt és a bantenget. Azonban,

Elizabeth Ann az első olyan klón, mely a következő szintre lép, és részt vesz a faj szaporításában is. Olyan génekkel rendelkezik ugyanis, mely a beszűkült génállományú feketelábú görények számára vérfrissítést biztosítanak.

Feketelábú görény (Mustela nigripes) -Fotó: USFWS Mountain-Prairie – Flickr

Azonban Elizabeth Ann nem 100 százalékig feketelábú görény. A technológia, amivel „életre keltették”, az úgynevezett szomatikus sejtmagátültetés (amikor nem ivari, hanem a test más részéből származó sejt segítségével hoznak létre embriót, ez esetben egy) során házi görény béranyát használtak, ami nyomot hagy az utód génjeiben.

Feketelábú görény (Mustela nigripes) -Fotó: Flickr

A mitokondriális DNS ugyanis mindig az anyától öröklődik. Ennek kiküszöbölésére fogják a klónozott nőstényt egy „normál” hímmel szaporítani.

A nászukból születő hím utódok pedig részt vehetnek a faj fennmaradását célzó tenyészprogramban, hiszen a házi görény mitokondriális DNS-t ezek a példányok már nem fogják tovább örökíteni.