Új párt kapott Gio, a Nyíregyházi Állatpark szumátrai tigrise

0
75 megtekintés
Sabah, a Nyíregyházi Állatpark frissen beköltözött szumátrai tigris hölgye - Fotó: sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Egy fenséges hölgy költöztette be mancsait Nyíregyházára, a férjének szánt Gio, egy igazi úrimacska, tisztes távolból figyeli minden lépését, de remélhetőleg hamarosan randevú követi a szemezést. A szakemberek azért döntöttek az elrendezett frigy mellett, mert Gio eddigi párjával, nem születtek utódok. 

A lecserélt feleség, egy francia állatkertbe költözött, az új pedig, a heidelbergi állatkertből érkezett, Sabah nevű kétéves nőstény. Gionak nem lehet panasza, új párja egy igazán meseszép tigrislány.

Gio, 2014-ben érkezett a sóstógyógyfürdői látványosságba, előző párját 2019-ben helyezték mellé, de a több évnyi együttélés során nem született utód, ezért a fajkoordinátor javaslatára párcsere történt.

A gondozók remélik, hogy hamarosan a tigrisrandevú is megtörténik, mert

egy olyan kipusztulás szélén álló tigrisalfajról van szó, amelyből a természetben mindössze négyszáz példány él,

állatkertekben mintegy kétszázötven egyedet tartanak.

Sabah, a Nyíregyházi Állatpark frissen beköltözött szumátrai tigris hölgye – Fotó: sostozoo.hu

A szumátrai tigris a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein, illetve hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadászik, zsákmánya főként a közepes termetű növényevő állatok közül kerül ki.

A faj a természetes élőhelyeinek pusztítása és az orvvadászat miatt a súlyosan veszélyeztetett állatok közé tartozik.

A Nyíregyházi Állatparkban négy tigrisalfaj látható, a ritka és különlegesen csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli és a maláj tigris már párban él a nyírségi állatkertben.

MTI, sostozoo.hu