Rénszarvasokat öltek le Norvégiában, mert átkeltek az orosz határon

0
96 megtekintés
Rénszarvas (Rangifer tarandus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A rénszarvasokat nem meglepő mondon, nem érdekli a bürokrácia és az emberek által húzott határok, jobb legelőt keresnek, ha arra van szükségük. Nem úgy a Norvégokat, akik viszont ilyenkor úsznak a diplomáciai mocsárban, az oroszok pedig ki is használják, hogy nekik meg jár a kártalanítás. 

Norvégia jelenleg újjáépíti az Oroszországgal közös sarkvidéki határ mentén húzódó rénszarvaskerítést, hogy megakadályozza az állatok átkelését. Ennek oka, hogy a skandináv országnak kártalanítaniuk kell az oroszokat a legelőterületek miatt – szúrta ki a magyarmezogazdasag.hu.

Mint írják, a norvég hatóságok szerint idén már 42 rénszarvas kelt át Oroszországba, hogy jobb legelőt keressenek.

A norvég-orosz határ mentén több mint 150 kilométer hosszan húzódik a rénszarvaskorlát, amelyet 1954-ben építettek ki. A norvég mezőgazdasági hatóság közölte, hogy a norvég Hamborgvatnet és Storskog városok közötti mintegy hét kilométeres szakaszt újítják fel.

A 3,7 millió koronás (mintegy 122 millió Ft) építési projektet október 1-jéig kell befejezni – közölte a hatóság.

Rénszarvas (Rangifer tarandus) – Fotó: Flickr

Az építés azonban kihívást jelent, mivel a munkásoknak folyamatosan a határ norvég oldalán kell tartózkodniuk, ami különösen megterhelővé teszi a munkálatokat. Ha egy munkás vízum nélkül lépi át az orosz területet, az illegális határátlépést jelent.

A rénszarvas átkelés rengeteg extra bürokráciával jár. Oroszország eddig két kártérítési igényt nyújtott be,közölte a norvég hatóság.

Az egyik követelés közel 50 000 koronára (1,65 millió Ft) szól minden olyan rénszarvas után, amely azért lépett be Oroszországba, hogy az oroszországi Murmanszk régióban található hatalmas Pasvik Zapovednik természetvédelmi területen legeljen. A másik követelés összesen csaknem 47 millió korona (mintegy 1 milliárd 551 millió Ft), amelyet az állatok a területen töltött és legelt napok számára állapítottak meg.

Rénszarvas (Rangifer tarandus) – Fotó: Flickr

El lehet képzelni, ennek mi lett az eredménye: sok halott rénszarvas.

A hatóság közölte, hogy az idén oroszországba átkóborolt 42 állatból 40-et már visszaszállítottak norvégiába, és a maradék kettő is hamarosan visszatérhet.

De ettől vidámabb nem lesz a helyzet, ugyanis a visszatért állatokat azóta levágták, mert félő volt, hogy visszavándorolnak Oroszországba.

A norvég élelmiszer biztonsági hatóság biztonsági okokból előírhatja a tetemek megsemmisítését – közölte a kormányhivatal közleményében.

Baba rénszarvas (Rangifer tarandus) – Fotó: Flickr

A rénszarvasokat az őslakos számik tenyésztik Norvégia középső és sarkvidéki részén. Hagyományosan Lappföldön élnek, amely Norvégia északi részétől Svédországon és Finnországon át Oroszországig húzódik. A sarkvidéki régióban többségük a határ norvég oldalán él.