Új helyre költöztek a prágai állatkert ritka vadlovai

0
230 megtekintés
Képünk illusztráció a magyar pusztán élő Pentezugi ménesből - Fotó: Csobán Péter - Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Új helyre, egy Prága melletti húszhektáros mezőre költöztették a cseh főváros állatkertjének négy ritka közép-ázsiai Przsevalszkij-lovát. A vadlovak addig élnek majd a kijelölt területen, amíg fel nem épül az állatkertben istállójuk és karámjuk.

Miroslav Bobek, a prágai állatkert igazgatója elmondta, hogy szeretnének sztyeppei környezetet teremteni eredeti állat- és növényvilággal és a lovakkal.
A négy kanca – Khamiina, Xicara, Lana és Gruhne – mellé az állatkert később egy csődört is beszerez a jövőbeli tenyésztéshez.

A przsevalszkij-lovak korábban a kihalás szélére kerültek, de ma már mongóliában, kínában és kazahsztánban is újra nő a populációjuk.

Számunka sem ismeretlen a fajta, hiszen Penzetugban él a világ legnagyobb félvad körülmények között tartott Przewalski-ló – más néven ázsiai vagy mongol vadló – állománya. A világon regisztrált közel 2200 vadlóból megközelítőleg 300 a pentezugi tenyészálományban illetve a Hortobágyi Vadasparkban található kisebb bemutató állományban él.

Megszületett az idei első vadló csikó a Pentezugi ménesben

A cseh állatkert 1959 óta foglalkozik a Przsevalszkij-lovak tenyésztésével. Az intézmény vezető szerepet játszott a faj természetbe való visszatelepítésében. Az első vadlovakat 1988-ban szállították vissza eredeti élőhelyükre, 2011 és 2015 között pedig 18 kancát és egy csődört telepítettek vissza Mongóliába, vadon élő ménesekbe.

Bobek arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly és idén sem tudtak vadlovakat szállítani mongólia nyugati részére, de közben előkészítették a przsevalszkij-lovak betelepítését mongólia keleti vidékére.

A vadlófaj Nyikolaj Przsevalszkij orosz tábornokról kapta a nevét, aki az 1880-as években készített leírást róla. Az ázsiai vagy mongol vadló, valamint takhi néven is emlegetett alfaj jellegzetessége, hogy sohasem háziasították. Eredeti élőhelye a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület és Mongólia füves pusztasága. Manapság mintegy 2000 egyed él belőlük világszerte.

MTI