Megszületett az idei első vadló csikó a Pentezugi ménesben

0
585 megtekintés
A Pentezugi vadlovak legifjabb tagja - Fotó: Csobán Péter - Pentezugi Vadlórezervátum - Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Húsvét hétfőn született meg az idei első csikó a magyar pusztán élő vadlovaknál. Az új jövevény kislány lett, nevét pedig a törzskönyvezés alfabetikus rendszerét követve B kezdőbetűvel kapja majd. Anyukája – Amíra – tavaly is elsőként ellett meg a ménesből, úgy tűnik folytatja a hagyományt. Az örömhíről a Hortobágyi Nemzeti Park számolt be Facebook oldalán.

Penzetugban él a világ legnagyobb félvad körülmények között tartott Przewalski-ló – más néven ázsiai vagy mongol vadló – állománya. A világon regisztrált közel 2200 vadlóból megközelítőleg 300 a pentezugi tenyészálományban illetve a Hortobágyi Vadasparkban található kisebb bemutató állományban él.

A pentezugi vadlórezervátum tulajdonképpen a Hortobágy ékszerdoboza, ahol a vadlovak mellett rekonstruált őstulkok is megtalálhatóak.

A Pentezugi vadlovak legifjabb tagja – Fotó: Csobán Péter – Pentezugi Vadlórezervátum – Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – Facebook

A vadlórezervátum a Nemzeti Park magterületén helyezkedik el. A park úgynevezett A-zónájához tartozik, ami azt jelenti, hogy a legszigorúbb védelmet élvezi. Látogatóktól elzárt terület, melyben az érzékeny faunát és flórát veszélyeztető bármilyen mezőgazdasági tevékenység végzése is tilos. A terület jelenleg 2470 ha kiterjedésű, 2017-ben pedig 3000 ha nagyságúra terjesztették ki – írja a Nemezti Park a weboldalán.

Ez is érdekelhet:

Téli pillanatok Pentezugból – fotók