Új medvefaj van kialakulóban

0
2 572 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A klímaváltozás miatt a veszélyeztetett jegesmedvék egyre több alkalommal párosodnak grizzly medvékkel. Egy új faj van kialakulóban. 

A bolygó felmelegedésével és az északi-sarki tengeri jég elvékonyodásával az éhező jegesmedvék egyre délebbre vándorolnak, ahol egyre gyakrabban találkoznak az északi hegyvonulatok felé terjeszkedő grizzly medvékkel. A két faj közötti növekvő érintkezés azonban egyre több párosodást jelent közöttük, ami lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megfigyeljék a grizzlyk és a jegesmedvék hibrid utódait

A párzás által az utódok olyan genetikai tulajdonságok birtokába juthatnak, amelyek előnyt jelenthetnek a számukra a változó északi sarki körülmények túlélésében.

Az utódokat egyelőre „pizzly” vagy „golar” medvéknek hívják, utalva a két faj keveredésére.

A hibridek általában nem tudnak jobban alkalmazkodni a körülményekhez a szüleiknél, azonban fennáll annak a lehetősége, hogy szélesebb körben tudnak táplálékhoz jutni. A jegesmedvék koponyája hosszúkás, ennek köszönhetően könnyen kiragadják a fókákat tengerből, ám az őrlőfogaik kisebbek, így nem alkalmasak arra, hogy keményebb táplálékot is el tudjanak fogyasztani velük. Ezzel szemben például a grizzly fogai elég nagyok és erősek ahhoz, hogy keményebb húsú dögöket vagy rágós növényi gyökereket is el tudjon fogyasztani. Még nem biztos, de talán a hibridek köztes koponyája biomechanikai előnyt jelenthet majd a táplálékszerzésben.”

– magyarázta el Larisa DeSantis, paleontológus.

Fogságban élő Pizzly – Fotó: Philippe Clement/Arterra/Universal Images Group via Getty Images – nypost.com

A grizzly medvék és a jegesmedvék csak 500–600 ezer évvel ezelőtt váltak el egymástól, így a két faj párosodhat és életképes utódokat hozhat létre. Az eddigi vizsgálatok is arra utalnak, hogy a hibridek termékenyek, és maguk is bocsokat szülhetnek, így akár az is lehet, hogy ezek a hibridek lesznek azok, akik lehetővé tehetik a medvék fennmaradását az Északi-sarkvidék köztes régióiban.

promotions.hu