Tömegesen pusztulnak a delfinek Hollandia partjainál

0
619 megtekintés
Barna delfin (Phocoena phocoena) - Kép: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Halott delfinek tucatjait mosta partra a víz a múlt hét csütörtökje óta Hollandiában a Watt-tengeri szigeteken, az elpusztult tengeri emlősök szokatlanul magas száma aggasztja a természetvédőket.

Az Utrechti Egyetemen a delfintetemek gyomortartalmának és általános egészségi állapotának vizsgálatával próbálják kideríteni a tömeges delfinpusztulás okát, ami lehet járvány vagy környezeti ártalom.

Közönséges barnadelfinek, más néven közönséges disznódelfinek összesen mintegy 100 felnőtt, 1,40 – 1,70 méteres példányát találták holtan, a legtöbbjüket erősen bomló állapotban, amiből arra következtetnek, hogy hosszabb ideje lebegtek holtan a tengerben, mielőtt a víz partra mosta őket. Az állatok az oszlásnak nagyjából ugyanazon szakaszában vannak, ami annak jele, hogy mind egyidőben pusztultak el.

Barna delfin (Phocoena phocoena) – Kép: wikipedia.org

A Natuurmonumenten holland természetvédelmi szervezet attól tart, hogy a tömeges delfinpusztulás egy szélerőműpark építésével vagy tenger mélyén heverő világháborús lövedékek közelmúltban történt megsemmisítésével függ össze.

Egy disznódelfinek védelmével foglalkozó német egyesület szerint az állatokon látható véraláfutások és jellegzetes bőrsérülések arra utalnak, a legutóbbi tengeri aknamentesítést anélkül hajtották végre, hogy megfelelő intézkedéseket hoztak volna az állatok védelmére a halálos hanghatásoktól.

Hivatalos becslések 1,3 millió tonnára teszik egyedül az Északi-tenger Németországhoz tartozó részének mélyén heverő világháborús lőszer mennyiségét.

MTI