Az oroszlánok és a gepárdok közelebb lehetnek a kihaláshoz, mint gondoltuk

0
595 megtekintés
Oroszlán - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Nagyobb veszélyben lehetnek ezek a nagymacskák, mint amennyire ez a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat regisztráló Vörös Listáján szerepel – vélik szakértők, akik arra figyelmeztetnek, hogy az egyes populációk drámai csökkenése észrevétlenül történhet meg – írja az Origo

Az afrikai nagymacskák jelenleg a sebezhető kategóriában szerepelnek a listán, de az oroszlánok egyedszáma már a magasabb kockázati kategória küszöbének közelébe süllyedt, a gepárdok esetében pedig heves vita támadt arról, valójában hány példány él vadon.

A súlyosabb kategóriába kerülés nem garantálja a nagyobb védelmet, de pontosabban tükrözné jelenlegi helyzetüket, és segítene becsatornázni a túlélésüket támogató forrásokat – vélik a szakértők. Az IUCN Vörös Listája mintegy fél évszázada kategorizálja a fajokat a nem fenyegetett, mérsékelten fenyegetett, sebezhető, veszélyeztetett, súlyosan veszélyeztetett, vadon kihalt és kihalt kategóriák mentén. A sebezhető szintre kerülés már országos és nemzetközi védelmi intézkedéseket és kereskedelmi korlátozásokat indít el.

Gepárd – Kép: Pixabay

Az oroszlánok és gepárdok 2014 óta szerepelnek a sebezhető kategóriában, és nem valószínű, hogy ebben változás történik az IUCN pénteki Marseille-i kongresszusán, ahol aktualizálják a Vörös Listát, egyes szakértők szerint azonban változtatásra van szükség.

„A gepárdokat a veszélyeztetett kategóriába kell sorolni” – mondta Sarah Durant, az IUCN macskaszakértői csoportjának tagja. Munkatársaival végzett vizsgálatai szerint

a nagymacskák egyedszáma mintegy 30 százalékkal nagyjából 7000-re esett három generációnyi idő, 15 év alatt.

Az oroszlánok helyzete sem jobb annak ellenére, hogy vadon élő egyedeinek száma 20 ezerre tehető – mondta Paul Funston, a Panthera nevű állatvédő szervezett vezetője.

2014-es vizsgálataik szerint az oroszlánok globális populációja 43 százalékkal csökkent három generáció alatt, ami épp csak hajszálnyival van az átsorolási küszöb alatt.

MTI