Eladóvá vált a világ egyik legnagyobb dinoszaurusza

0
739 megtekintés
PARIS, FRANCE - AUGUST 31: A view of a skeleton of a triceratops exposed ahead of its auction sale at Drouot auction house in October on August 31, 2021 in Paris, France. "Big John", the largest known triceratops, over 66 million years old and with an 8-meter long skeleton, is on display in Paris until 20 October, before an auction the following day at Hotel Drouot. The skeleton of the huge 'Big John' triceratops found on a ranch in Montana in the United States and acquired in the raw state. (Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)
Swing Szerelem Szulák

Big John a legnagyobb triceratops, amelyet valaha találtak.

Egy párizsi aukciós ház októberben tervezi értékesíteni a világ legnagyobb triceratops-csontvázát – tette közzé az AFP híréről a France24. Addig Big John néhány napig a közönség számára is látható lesz.

A háromszarvú triceratopsok a világ legismertebb dinoszauruszai közé tartoznak. Big John a legnagyobb fennmaradt példányuk, 66 millió éves csontváza nagyjából 8 méter hosszú. Az egyed október 18-a és 21-e között lesz megtekinthető a párizsi Drouot aukciós házban.

A becslések alapján a kövület 1,2-1,5 millió euróért, azaz mintegy 419-524 millió forintért fog elkelni, igaz, a korábbi tapasztalatok alapján érheti meglepetés a szakértőket. Alexandre Giquello speciális árverező szerint rengeteg a potenciális vevő.

Big Johnt 2014-ben fedezték fel Dél-Dakotában. A csontváz a csontok 60 százalékát tartalmazza, a koponya viszont még teljesebb, 75 százalékos. A maradvány helyreállítását Olaszországban végezték.

Az utóbbi időkben egyre nagyobb az érdeklődés a dinoszaurusz-csontvázak iránt. Az aukciókon az árak gyakran elképesztő szintet érnek el, ezért a múzeumok, egyetemek és egyéb tudományos intézmények helyett a leletek sokszor magángyűjtőkhöz kerülnek. Igaz, 2020-ban többször előfordult, hogy a minimum kitűzött értéket sem sikerült elérni egy-egy dinoszaurusz árverezése során.

Forrás: ng.hu