Több ezer kék pingvin parádázott egy szigeten

0
205 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A madarak rendszeresen vonulnak fel nagy számban, a májusi felbukkanásuk viszont minden korábbit felülmúlt.

Több ezer kék pingvin (Eudyptula minor) vonult fel a közelmúltban a dél-ausztráliai Phillip-szigeten – számol be a Live Science. Összesen mintegy 5200 egyed jelent meg, ez a legtöbb példány, amelyet a dokumentáció kezdete, az 1960-as évek óta láttak.

A Phillip-szigeten él a kék pingvinek legnagyobb ausztráliai populációja. ez a világ legkisebb pingvinfaja – az állatok 40 centiméter magasra és 1,5 kilogrammosra nőnek meg. A szigeti kolónia egy része minden szürkületkor visszatér a tengeri táplálékgyűjtő útjáról, a helyiek az esemény pingvinparádénak nevezik. Paula Wasiak, a Phillip-szigeti Nemzeti Park kutatója szerint a jelenség rengeteg turistát vonz, az emberek 50 percen át nézhetik, ahogy a madarak előkecmeregnek a vízből, majd hazatérnek otthonukhoz. A szakértő hozzátette, az elmúlt 50 évben a pingvineket mindig ugyanott figyelték meg.

Május 3-án szürkületkor szokatlanul sok egyed bukkant fel: összesen 5219 pingvint számoltak. Az alábbi videón nem a rekorder esemény, hanem egy korábbi pingvinparádé nézhető meg.

A dokumentáláshoz a park munkatársai négy kiemelt vonulási ösvénynél helyezkednek el. Wasiak szerint a madarak csoportokban érkeznek, és egy-egy pingvin mindig ugyanazon az úton jut el a kolóniához.

A május 3-it megelőző csúcsot egy héttel korábban, április 29-én rögzítették, akkor 4592 madár tűnt fel. A korábbi rekord 2021 novemberében született, amikor 4435 állatot számláltak. Hagyományosan novemberben és decemberben, a párzási időszak során látják a legtöbb pingvint, a mostani magas szám szokatlan.

A jelenség hátterében a La Niña természetes éghajlati esemény okozta körülmények, illetve az őszi párzási kísérlet állhat, melynek során az idősebb példányok a szokásos szezonon kívül próbálnak párt találni. A májusi pingvinparádé nagyságához emellett a madarak élőhelyének javításáért tett erőfeszítések is hozzájárulhattak.

Ng24.hu

Kiemelt kép: inaturalist