Cserebökényben már repülnek a csodaszép kardoslepkék

0
86 megtekintés
Kardoslepke (Iphiclides podalirius) - Kép: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén április végétől lehet megfigyelni kardoslepkéket. Magyarországon mintegy 3600 különböző lepkefaj él, közülük alig 170 tartozik a nappali lepkék közé. A kardoslepke szintén nappali lepke és a pillangók családjába tartozik. A pillangóknak közel 500 faja a trópusokon él, hazánkban alig néhány fordul elő – olvasható a Nemzeti Park oldalán

A kardoslepke az egyik legnagyobb hazai pillangó. Szárnyfesztávolsága 55-70 mm, tora, potroha erős. Szárnyainak alapszíne fehér, némi sárga árnyalattal. A rajzolat haránt irányú fekete csíkokból, a hátulsó szárny szegélyén elhelyezkedő félhold alakú foltból, valamint a belső szöglet vörössel keresztezett szemfoltjából áll.

Kardoslepkével leginkább bokros erdőszegélyek mentén, cserjések közelében találkozhatunk. Hernyójának tápnövénye természetes élőhelyeken a kökény és a törpemandula, másodlagos területeken pedig mindenféle csonthéjas magvú növény.

Kardoslepke (Iphiclides podalirius) – Kép: Flickr

Általában két, de melegebb években három nemzedéke fejlődik. Az imágók április elejétől május végéig és július elejétől szeptember végéig láthatók. A kardoslepke cserebökényi megfigyelési területén viszonylag sok kökény található a mezsgyeszegélyben.