Hamarosan indul a toklász szezon-vigyázzunk kedvenceinkre

0
955 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A különböző vérszívók által terjesztett betegségek mellett a tavasz- nyár másik, kutyákra, macskákra leselkedő veszélye a toklász. Az elhanyagolt, mezős területeken, vagy akár az árokparton fellelhető, búzakalászra emlékeztető gyom alattomosan „támad”, és hatalmas gondokat okozhat. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan előzhetjük meg, illetve ismerhetjük fel a bajt, és mi a teendő.

Mi az a toklász, hol találkozhatunk vele?
Gondozatlan mezőktől kezdve a nem karbantartott útszéli területekig nagyon sok helyen találkozhatunk az egérárpa kalász részével, ismertebb nevén a toklásszal. A gyomnövény termése nyáron, elszáradása után válik veszélyessé, amikor a kalász szétesik.

Miért veszélyes, mik a tünetek?
A veszélye a formájában rejlik: a toklász alakja miatt, ha egyszer bejut a kutya bőre alá, orrába, fülébe, lábujjai közé, mozgással egyre mélyebbre kerül. A még kilógó toklászvég házi eltávolításával is csak tovább ronthatunk a helyzeten, az általában még mélyebbre fúródik, míg végül egyáltalán nem látszik.

Ekkor már csak a következő gyakori panaszokra lehetünk figyelmesek, bármelyik észlelésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz:

  • a toklász leggyakrabban a lábujjak közé fúródik be, így a kutya hirtelen sántítani kezd, nyalja a mancsát, duzzanat, majd gennyes tályog jelenik meg rajta,
  • rázza a fejét, füleit vakarja,
  • a fülek fájdalmasak, érintésre a kutya ingerülten reagál, fülgyulladás jeleit mutatja,
  • fejét a földhöz dörzsöli, oldalt tartja, esetleg romló egyensúly jeleit mutatja,
  • amennyiben a kutya beszippantja a toklászt, hirtelen erős prüszkölés, esetenként véressé váló orrfolyás jelentkezik.

Ha már megtörtént a baj…
Ha a kutyában séta után még nem teljesen befúródott toklászt látunk, vagy a fenti panaszok közül bármelyiket észleljük, mielőbb kérjük állatorvos segítségét. A mélyre fúródott, bőr alatt vagy orrba, netán szembe került toklászt nagy valószínűséggel csak bódításban, sebészeti úton lehet eltávolítani, a kutya szinte biztosan nem engedi éber állapotban a hozzáférést.

Kockázatnövelő tényezők, megelőzés
A hosszú fülű, illetve hosszabb szőrű kutyák fokozottan veszélyeztetettek. Érdemes a mancsokon, illetve a fülek belső részén rövidebbre vágni a szőrt. Hosszú fülű kutyák esetében megfontolandó a fülek felkötése vagy kis sapka/harisnya használata a szezon idején. Természetesen a legjobb módszer a toklászos, láthatóan elhanyagolt területek kerülése, a saját kert rendben tartása. Séták után minden esetben érdemes átnézni a kutyát, és a szabadon álló, szőrön lévő toklászokat azonnal eltávolítani.

Forrás: kisállatorvos