Sorra bújnak ki a flamingófiókák Budapesten

0
6 megtekintés
Rózsás flamingó fióka - Fotó: zoobudapest.hu
Swing Szerelem Szulák
Eddig tizennégy rózsás flamingó kelt ki a tojásból az elmúlt pár hétben a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és további fiókák érkezése várható a következő napokban. A legidősebbek másfél hetesek, a legfiatalabbak pedig csak néhány órásak – írja az állatkert. 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az állatkerti szakemberek legalább 20, esetleg 25 fiókára számítanak – közölték.

A kis flamingók most még a fészekben vannak, a szülőpárok gondoskodnak róluk, de néhány hét múlva a felnőttek „óvodai csoportba” terelik majd a kicsiket, mert így könnyebb lesz vigyázni rájuk – olvasható a tájékoztatóban.

A flamingók homokból, sárból, iszapból építenek maguknak fészket és a halom tetején lévő mélyedésbe, „kráterbe” rakják a tojást, ahonnan az nem tud kigurulni. Egy-egy flamingótojás 8-9 centiméter hosszú, 5 centiméter széles és 115-140 grammot nyom. A fiókák nagyjából egyhónapos költési idő után kelnek ki. A fiókák egy darabig nem túl aktívak, kezdetben a csőrük és lábaik is rózsaszínűek, egyhetes-tíznapos korukig azonban a rózsaszín-feketére vált. A csőr eleinte még egyenes, így a felnőttekkel ellentétben a fiókák még nem képesek a vízben sodródó apró élőlényeket kiszűrni. Ehelyett a felnőttek egy, a begy tájékán termelődő tápláló váladékkal, az úgynevezett begytejjel etetik őket. A harmadik hónap végére a fiókák csőre is sokat fejlődik, kialakul a jellegzetes görbület, illetve a csőrben lévő szűrő lamellák, és ezután a fiatalok már ugyanazt a táplálékot fogyasztják mint a felnőtt flamingók.

Rózsás flamingó a tojásával – Fotó: zoobudapest.hu

A rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) hivatalosan Magyarország madárfajainak a listáján is szerepel, kóborló példányokat időről időre megfigyelnek hazánk területén. A faj azonban inkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi vidékeken érzi jól magát, elsősorban Dél-Európában, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Délnyugat- és Dél-Ázsiában lehet vadon találkozni velük. A flamingók hat faja közül a rózsás flamingó nő a legnagyobbra, neve pedig arra utal, hogy alapszíne jóval halványabb az állatkertekben szintén gyakran látható karibi flamingóénál.

Képünk illusztráció – Rózsás flamingó fiókát eteti az anyukája – Kép: Flickr

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta foglalkoznak rózsás flamingókkal, és kifejezetten sikeresek ezeknek a madaraknak a szaporításában. Többek között ennek köszönhető, hogy Budapesten látható Európa egyik legnagyobb és legjobban szaporodó állatkerti rózsás flamingó kolóniája, amely jelenleg is több mint 130 egyedet számlál, és évente általában kéttucat fiókával gyarapszik. A szaporulatból a budapesti állatkert rendszeresen juttat más állatkerteknek is – áll a közleményben.

MTI, zoobudapest.hu