Észak-kínai leopárd született a Szegedi Vadasparkban

0
38 megtekintés
Észak-kínai leopárd kölyök a Szegedi Vadasparkban - Fotó: Kuklis István - szeged.hu
Swing Szerelem Szulák
Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) született áprilisban a Szegedi Vadasparkban, a gondozók által nevelt, két hónapos hímet pár napja mutatták be. 

A  kispárduc április 5-én a kifutóban, a látogatók szeme láttára jött a világra. Anyja azonban egyáltalán foglalkozott vele, nem szoptatta, sőt meg sem tisztította az újszülöttet. Három óra elteltével úgy látták, a kölyök élete veszélyben van, ezért közbe kell lépni.

Bár az állatkerti szakma nem támogatja a kölykök gondozók általi felnevelését, az észak-kínai leopárd annyira ritka – a világ állatkertjeiben mindössze 57 egyedét gondozzák, vadon is pár száz példány élhet -, hogy az újszülött kiemelése mellett döntöttek.

Komoly kihívást jelentettet a kölyök megfelelő táplálása, hiszen nem állnak rendelkezésre szakirodalmi adatok az észak-kínai leopárdok neveléséről. A nagymacskák teje jelenősen eltér a házi macskákétól, lényegesen magasabb például a D-vitamintartalma. Végül egy kecsketejből és macskatejpótlóból készült keverék vált be, melyet probiotikumokkal és csukamájolajjal egészítettek ki – közölte az igazgató.

A kis hím párduc, amely végül a Poldi nevet kapta, 700-750 grammos tömeggel született, két hónap elteltével pedig mintegy öt kilogrammot nyom. Még hosszú ideig szüleitől elkülönítve kell nevelni, de péntektől egy külön bemutatóban a vadaspark vendégei is láthatják. A gondozók a következő hetekben is foglalkoznak majd vele, bemennek hozzá játszani, de néhány hónap múlva igyekeznek összeszoktatni az anyjával, ez várhatóan azonban hosszú folyamat lesz – mondta Veprik Róbert.

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) – Fotó: Flickr

Az észak-kínai párducot európai fajmentő tenyészprogram keretében tartják Szegeden. A program vezetői a kölyök fél-, egyéves korában adnak majd ajánlást, hova kerüljön az állat.

Észak-kínai leopárd – melyet a szakemberek egy része egy alfajba sorol az amuri leopárddal (Panthera pardus orientalis) – az egyik legészakabbra élő párduc. Mérete nagyobb mint a délebbre előforduló alfajoké, testhossza 140-160 centiméter, tömege elérheti akár a 90 kilogrammot is. Szőrzete is jóval vastagabb mint a melegebb vidékeken honos alfajoké.

Szürkületkor aktív, napnyugta előtt indul vadászni, fő zsákmánya a különböző szarvasfélék, de elejti az őzeket, vaddisznókat, nyulakat, borzokat és a madarakat is. Sebessége eléri a 60 km/h-át, akár ötméteres távolsága vagy háromméteres magasságba is képes ugrani. Más leopárdokhoz hasonlóan magányosan élnek, leszámítva az utódjukat nevelő nőstényeket.

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) – Fotó: Flickr

Az észak-kínai leopárdok két-három éves korukban válnak nemileg éretté. A párzási időszak tél végén van, a nőstények 90-105 napos vemhesség után hozzák világra utódjukat. A kölykök másfél-két év után hagyják el anyjukat.

Az alfajt az orvvadászat mellett a civilizáció terjedése, a zsákmányállatok fogyatkozása veszélyezteti.

Nyitókép: szeged.hu

MTI