Kipusztulás szélén álló varik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

0
47 megtekintés
Varik a Nyíregyházi Állatparkban - Fotó: sostozoo.hu/Facebook
Swing Szerelem Szulák
A Madagaszkár szigetén őshonos állatok egyedszáma napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt drasztikusan csökken, ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket a komoly zoológiai tudással rendelkező állatkertek – írja az állatkert az oldalán

A Nyíregyházi Állatpark tenyész egyedei 3 éve élnek együtt és az Európai Fajmegőrzési program keretében érkeztek. A 17 éves anyaállat a lengyel Wroclaw Állatkertből, míg a 21 éves hím az észak-olaszországi Parco Natura Vivo-ból érkezett a faj koordinátorának ajánlásával és ez már a tavalyi szaporulat után a második almuk.

A többi makifajtól eltérően a vari saját maga építette fészekben, száz napnyi vemhesség után hozza világra fejletlen utódait, akiket nem a testén hordoz, hanem a szájában cipel és egy védett fészekben vagy odúban neveli őket.

Varik a Nyíregyházi Állatparkban – Fotó: sostozoo.hu/Facebook

A most két hónapos kölykök egyre többen tartózkodnak a kifutóban, egyelőre főként anyatejjel táplálkoznak, de már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is.

A kontrasztos fekete-fehér mintázatuk a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számukra, kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak, jellegzetes üvöltésük messzire elhallatszik.

Különleges nevüket a bennszülöttek adták az állatoknak: napimádó szent állatnak, Vari candanasnak tartották őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

MTI, sostozoo.hu