Sikerült megmenteni az Athénnál partra sodródott fiatal csőröscetet

0
297 megtekintés
Fotó: Thanassis Stavrakis/AP
Swing Szerelem Szulák
A gondos orvosi kezelés után visszatérhetett a nyílt tengerre az a sérült fiatal csőröscet, amely a görög főváros, Athén strandjának sekély vízében rekedt pénteken. Jelenleg már Szalamisz szigeténél jár. 

A ritka Cuvier-féle csőröscet megmenekülését Jeorjiosz Amirasz görög környezetvédelmi miniszterhelyettes jelentette be szombaton az ERT tévécsatornán, hozzátéve azért, hogy a tengeri emlős állapota „még aggodalmra ad okot”. Egy nyílttengeri állatról van szó, amelynek egészsége annál hamarabb helyreáll, minél több időt tölt a mélyebb vizekben – mondta a miniszterhelyettes, aki szerint a bálna már Szalamisz sziget partjainál tartózkodik.

Szakértők szerint a mélyvízi állat felbukkanása a sekély vízben önmagában jelzi, hogy nincs rendben az egészségi állapota.

A miniszterhelyettes, aki „a görög tengerek ékkövének” nevezte a ritkán látható Cuvier-féle csőröscetet, pénteken még nem sok reményt látott a 3,5 méteres bálnaborjú életben maradására. Az állatot azonban hidratálták és egyebek közt antibiotikumokkal kezelték. A fiatal állat az alsó állkapcsán sérült meg súlyosabban, valószínűleg egy hajócsavartól.

„Egy ilyen sérüléssel nem könnyű életben maradni”

– mondta az Arion bálnamentő civil szervezet szakértője. Felszíni sérüléseket észleltek a törzsén is. Az első laboreredmények súlyos dehidratáltságot, alacsony vörösvértestszintet és vérszegénységet mutattak ki.

Fotó: Thanassis Stavrakis/AP

Az Arion aktivistái csütörtökön, Vouliagmeni tengerparti település közelében észlelték a csőröscetet. Megpróbálták a nyílt tengerre terelni, az erőfeszítések kezdetben sikeresnek is tűntek,

De az állat végül pénteken athén tengerparti elővárosa, palaio faliro strandján kötött ki.

Innen a parti őrség egyik hajója és a bálnavédő egyesület búvárjai mentették ki.

Cuvier-féle csőröscet (Cuvier’s beaked whale) – Fotó: Robin Baird, Cascadia Research Collective/AP Photo

A közepes méretű, legfeljebb hétméteres megnövő Cuvier-féle csőröscet általában a tenger mélyebb vizeiben, 1000 méternél nagyobb mélységbe is alámerülve táplálkozik.

A part közelébe került példány a szeizmikus kutatások miatt veszíthette el tájékozódóképességét a Kiparissziai-öbölben, ahol jelenleg szénhidrogén-lelőhelyek után kutatnak

– vélte Alexandrosz Francisz, a Pelagosz Intézet biológusa.

Ez az öböl a faj négy legjelentősebb élőhelyének egyike a világon – mutatott rá a tudós. Görögországban évente 10-15 csőröscet kerül partra vagy partközelbe. Cuvier-féle csőröscetet legutóbb 2016-ban és 2017-ben találtak, Kréta, illetve Naxosz szigeténél.

MTI, Origo