Megdermedt leguánok potyognak a fákról a szokatlan hidegben Dél-Floridában

0
1 689 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Megdermedt leguánok potyognak a fákról a szokatlan hidegben Dél-Floridában, ahol több mint egy évtized legalacsonyabb hőmérsékleteit mérik ezekben a napokban – írja a BBC.

 

Az amerikai Országos Időjárási Szolgálat (NSW) szerint vasárnap mínusz 4 fokra is lecsökkent a hőmérséklet az enyhe éghajlatáról híres Floridában.
A leguánok hidegvérű hüllők, amelyek a környezettől és a napsütésből nyerik az életükhöz, a mozgáshoz szükséges hőt. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a leguánok megdermedhetnek és kómába eshetnek, és a fákon szunnyadó állatok a fölre eshetnek.
A hideg ellenére a legtöbb leguán életben marad, lélegzik, és főbb testfunkciói tovább működnek.

Később, amikor kisüt a nap, „felolvadnak” és „életre kelnek”.

A meteorológiai szolgálat előre figyelmeztette a dél-floridai lakosságot, hogy legyen óvatos, mert a leguánok lelassulhatnak vagy mozdulatlanná válhatnak.
Nem ez az első eset, hogy a meredek hőmérsékletcsökkenés miatt földre potyogtak a leguánok Floridában, de a jelenség veszélyes lehet, ha a hüllők autókra vagy emberekre zuhannak.
A túl erős lehűlés életveszélyt jelent a leguánokra, egy 2010-es hideghullám meg is tizedelte a floridai populációt.
A másfél métert és 7,5 kilogrammot is elérő leguán invazív fajnak számítanak Észak-Amerikában, ahova teherhajók potyautasaiként került a melegebb közép- és dél-amerikai térségekből.Hétfőre az NSW már azt jósolta, hogy kisüt a nap Floridában.

MTI