Egymilliárd ausztrál dollárt fordítana a Nagy-korallzátony megmentésére az ausztrál kormány

0
188 megtekintés
Kép: Getty Images
Swing Szerelem Szulák
További egymilliárd ausztrál dollárt (225 milliárd forintot) ígért pénteken az ausztrál kormány a Nagy-korallzátony megmentésére. Az összeget kilenc év alatt költenék a klímaváltozás miatt károsodott korallzátony állapotának javítására. Ausztrália tavaly nyáron kerülte el, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökség bizottsága a Nagy-korallzátonyt veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítsa – írja az MTI nyomán az Origo

A testület Ausztrália kérésére határozott a döntés elhalasztása mellett a páratlan természeti képződmény ügyében.

Ausztrália vállalta, hogy új jelentést készít a Nagy-korallzátony állapotáról és azokról az intézkedésekről, amelyeket a klímaváltozás hatásainak csökkentésére tesz. A jelentést jövő kedden kell benyújtania az UNESCO-nak.

A pénteki bejelentés szerint a tervezett egymilliárd ausztrál dolláros ráfordításból 580 millió ausztrál dollárt szánnak ausztrália északkeleti partvidékén az erózió helyreállítására, a talaj állapotának javítására, valamint a tápanyagok és növényvédő szerek elszivárgásának csökkentésére.

Kép: Pixabay

253 millió ausztrál dollárral támogatják a Nagy-korallzátonyt kezelő hatóságot és 93 millió dollárt adnak a korallzátony ellenállóbbá tételét és alkalmazkodását javító stratégiák kutatására.

Támogatjuk a korallzátony egészségét és zátonnyal kapcsolatos gazdaság középpontjában álló turisztikai szolgáltatók, a vendéglátóhelyek és queenslandi közösségek jövőjét

– hangsúlyozta Scott Morrison miniszterelnök.

Az óceánok felmelegedése miatt 2016-ban, 2017-ben és 2020-ban a Nagy-korallzátonyt súlyosan károsította a korallfehéredés. A károsodás a korallzátony kétharmadát érintette.

Kép: Pixabay

Morrisont bírálták az ENSZ novemberi skóciai klímaváltozási csúcstalálkozóján, amiért kormánya 2005-ös szinthez képest csak 26-28 százalékkal akarja csöüvegházhatkkenteni Ausztrália üvegházhatású-gázkibocsátását 2030-ig.

Korábban a témában:

Lábadozik a Nagy-korallzátony