Pampanyúl bébik születtek Nyíregyházán

0
283 megtekintés
Cuki kis Pampanyuszi vagy Nagy mara (Dolichotis patagonum) A kis apróság olyan, mintha egy nyulat kereszteztek volna egy őzzel - Kép: Nyíregyházi Állatpark - Facebook
Swing Szerelem Szulák
A pampanyúl vagy más néven nagy mara (Dolichotis patagonum) Földünk második legnagyobb rágcsálója. Megjelenése olyan, mintha egy nyulat kereszteztek volna egy őzzel, valójában azonban a tengerimalacfélék családjába tartozik.

Ezeket a cuki és különleges rágcsálókat lehet megnézni az Andok-kanadok kifutórendszerben, miközben felfedezik a világot – olvasható a az Állatpark közleményében.

Az apróságok 3 hónap vemhességi idő után érkeztek meg a nyagyvilágba és már 24 órával a születésük után képesek önállóan járkálni, ekkor még leginkább a rejtett kotorékban tartózkodtak de a különböző életkorú utódok már napsütéses időben előszeretettel tartózkodnak a föld felszínen felett is.

Nagy mara (Dolichotis patagonum) – Fotó: Flickr

Bár hamar elkezdték enni a fűféléket, a rágcsálóknál szokatlan módon, akár 13 hetes korukig szopni is fognak. A kölykök felnevelése idején az addig csak kettesben élő párok, a többi párral átmeneti kolóniát alkotnak, s bár egymás kicsinyeit nem szoptatják, közösen vigyáznak a 4 utódra.

A rágcsálókra nem jellemző módon a nagy mara, monogám kapcsolatban él, egy életre választ párt, a kölyköket pedig együtt nevelik fel. A tartós párkapcsolatnak több oka is van: A nőstény évente két alkalommal, akkor is csupán néhány órán át fogamzóképes, így a hímnek állandóan választottja közelében kell maradni, nehogy elszalassza az alkalmas időpontot.

Nagy mara (Dolichotis patagonum) – Fotó: Flickr

Ráadásul a nősténynek rengeteg energiára van szüksége a kölykök kihordására és táplálásra, így leszegett fejjel kell szinte egész nap legelészik, ám így nehezebben veszi észre a ragadozókat. A hím ezért a nap jó részét őrködéssel tölti, hogy párját és utódait figyelmeztesse a közelgő veszélyre, valamint a rivális hímeket távol tartsa családjától.