Annyian vannak, hogy idén minden rekordott megdöntöttek a nálunk darvadozó darvak

0
91 megtekintés
Daruvonulás a Hortobágyon - Fotó: Szilágyi Attila Természetvédelmi Őrszolgálat - HNPI
Swing Szerelem Szulák
Ha ősz, akkor daruvonulás és persze Hortobágy, na meg rekord döntögetés. Idén, minden eddiginél nagyobb számban éjszakáznak nálunk, a legutóbbi szinkronszámlálás alapján 197 688 daru éjszakázott Magyarországon, melyből 182 780 egyed a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén tartózkodott – olvasható a nemzeti park közösségi oldalán

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata immár három évtizede végzi a Hortobágyon az őszi vonulási időszakban itt tartózkodó darvak számolását, létszámuk lehető legpontosabb meghatározását. Az ősszel a térségben itt lévő darvak létszáma az 1980-as évek végén megfigyelhető alig háromezres példányszámról kiindulva szignifikáns emelkedés révén napjainkra évről-évre jócskán meghaladja a százezer egyszerre itt tartózkodó madarat. Mára egyértelműen kijelenthetjük, hogy a faj számára a Hortobágy szolgál legjelentősebb vonulóhelyül a világon! – olvasható a hnp.hu-n.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye.

Az idei ősz a vonulás szempontjából mind az időjárás, mind a pihenésre, táplálkozásra, éjszakázásra alkalmas élőhelyek állapotának tekintetében igen kedvezőnek bizonyult.Az idei ősz a vonulás szempontjából mind az időjárás, mind a pihenésre, táplálkozásra, éjszakázásra alkalmas élőhelyek állapotának tekintetében igen kedvezőnek bizonyult.

A Magyarországra érkező darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre.