A halfogás mesterei vadásznak a Kis-Sárréten

0
32 megtekintés
Halászsas (Pandion haliaetus) - Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Biharugrai-halastavak környékén szinte naponta látnak zsákmányra vadászó halászsasokat – írja a nemzeti park

A halászsas a nevéből is adódóan szinte kizárólag hallal táplálkozik. Igazi világpolgár, mivel az Antarktisz kivételével minden kontinensen fészkel.

Hazánkban tavasszal és ősszel rendszeresen átvonul, de ritkán egy-egy átnyaraló példány is előfordul, ilyenkor a halastavak és nagyobb folyók mentén számíthatunk jelenlétére.

Halászsas (Pandion haliaetus) – Fotó: Flickr

A halászsasok az őszi vonulási időszakban általában hosszabban időznek nálunk, mint tavasszal, hiszen ilyenkor már nem hajtja őket a fészkelési vágy. Vonulásuk során a Kis-Sárréten is gyakran előfordulnak, általában a Biharugrai- és Begécsi- halastavakon találkozhatunk velük, de ritkán a közeli Sebes-Körösön és az Ugrai-rétben is megfigyelték őket zsákmányszerzés közben.

Vadászati módszere rendkívül látványos: rövid ideig szitál a víz felett, majd zsákmányát megpillantva, szinte torpedóként zuhanva veti rá magát, karmaival megragadja, és a levegőbe emelkedik vele.

Ilyenkor a közelben lévő sirályok, varjak, valamint a különböző ragadozó madarak próbálják elkobozni megérdemelt prédáját. Ő azonban igyekszik távolabb kerülni támadóitól és egy nyugalmasabb helyen, általában egy száraz fán, póznán, vagy épp egy gémeskúton elfogyasztani zsákmányát. Szerencsés esetben, és ha kellően óvatosak vagyunk, az ilyen pihenőhelyeken közelről is megfigyelhetjük ezt a fenséges ragadozó madarat.

Az Európában élő halászsasok a telet elsősorban Nyugat- és Közép-Afrikában töltik. Gyűrűzési adatok szerint hozzánk elsősorban Svédországból és Finnországból érkeznek.

Kapcsolódó:

Csaknem 200 év után először költenek halászsasok Dél-Angliában