Négylábú doktorok – Hogyan segíthetnek a terápiás állatok a gyermekek korai fejlesztésében

0
266 megtekintés
Terápiás-segítőkutya - Fotó: Unsplash
Swing Szerelem Szulák
A közelmúlt törökországi katasztrófája kapcsán ismét fókuszba kerültek az ember négylábú segítői. A mentő- és rendőrkutyákat senkinek nem kell bemutatni, ahogy a segítőkutyák közül talán a leghíresebbet, a vakvezetőket sem, de mi a helyzet a terápiás állatokkal? Dr. Schultheisz Juditot, a Gézengúz Alapítvány alapítóját és orvosigazgatóját kérdeztük a terápiás állatok szerepéről a korai fejlesztésben.

A Gézengúz Alapítvány sérülten született kisgyermekek fejlesztését segíti itthon, immáron 33 éve. Évente több mint 2500 gyermeket és családot támogat országos ellátási rendszerével. Az alapítvány célja, hogy egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai és szociális segítséget nyújtson a családoknak. Az alapítvány küldetése, hogy felismerje és segítsége a testi és szellemi fejlődését azoknak a gyermekeknek, akik a koraszülés okán vagy születéskori komplikáció következtében speciális terápiás támogatásra szorulnak. Mindezt barátságos és családias környezetben, ahol a terápiákon eltöltött órák pozitív élményként, örömforrásként jelennek meg a gyermekek életében.

Terápiás állatokkal sokan és sokféleképpen dolgoznak a világ különböző tájain, adódik a kérdés, hogyan segíthetnek a gyermekek korai fejlesztésében és egyáltalán milyen állatok fordulnak elő ilyen környezetben.

– Általában milyen állatok jelennek meg a terápiában?

– Alapvetően kutyákkal dolgoztunk eddig, de volt próbálkozás nyúllal is.

– Milyen területek fejlesztéséhez hasznos az állatterápia?

– A kora gyermekkori intervenció az eltérő fejlődésmenet esetén az egész gyermeket veszi figyelembe, mert csak így lehet a részterápiáknak eredménye. Így, ha a mozgásterápia lenne a fókusz, akkor is fontos a szenzoros, kognitív és pszichés támogatás. Az a csodálatos, hogy az állatok közelsége, jelenléte mindezt egyidejűleg tudja nyújtani a terápiás alkalmakon.

Itt jegyeznénk meg, hogy különbséget kell tenni a terápiás- és segitőkutya között, ugyanis nem ugyanazt a munkát jelentik. Mindkettő emberek életét könnyíti meg, de máshogyan. A segítőkutyákat kölyökkortól képzik és nyugdíjig tanulnak folyamatosan. Amikor már alkalmasak a feladatukra, odaköltöznek sérült gazdájukhoz és a nap 24 órájában segítik őket. Segítőkutya a vakvezető, a hallássérült-segítő, mozgássérült-segítő, rohamjelző és személyi segítő (a személyi segítőkutyák ugyanazt a feladatot látják el, mint a terápiás kutyák, csak ők a segítségre szoruló (például autista) személlyel élnek).

Terápiás-segítőkutya – Fotó: Flickr

A terápiás kutyák viszont nem élnek a segítségre szoruló emberekkel, az ilyen ebeknek sokszor már maga a jelenléte is segítség. A kutyás terápiának két ága van, a látogatások (lelki segítség) illetve a fejlesztő terápiás foglalkozások (fizikai segítség). Előbbinél a kutya meglátogatja a csoportot, de célzott feladata nincs. Utóbbinál a kutya aktívan részt vesz a foglalkozáson, különféle feladatokat hajtva végre.

– Hogyan hatnak az állatok a pszichés és a szociális készségekre?

– A gyermekek kapcsolódásait, a bizalom határait és az együttműködési készségeket alakítja. A manapság gyakran hallott viselkedési szabályozás nehézségei jól szabályozhatóak az állatasszisztált terápiás alkalmakon. Az egymásrahangolódás, az empatikus közös gyakorlatok mindig kihoznak a gyermekekből újabb és újabb fejlődési mozzanatot. A szülőknek is fantasztikus látni a gyermeküket egy új minőségben.  

– Preventíven is alkalmazható ez a fajta terápia?

– Azokban a családokban, ahol esetleg idegenkedés volt az állatokkal szemben, ott az állatasszisztált terápia óriási motiváció, hogy újabb „családtaggal” bővítsék a családjukat. Szívem szerint minden családnak ajánlanám az állatok jelenlétét, ami mindennapos fejlődést, inspirációt, tanulási lehetőséget ad a gyermekeknek már csecsemő kortól, és a szülők számára is fontos kapcsolat a mai stresszes világunkban. Az érzelemszabályozási nehézségek- viselkedés kontroll alakítása nem feladat lesz, hanem természetesen bontakozik ki.

Terápiás-segítőkutya foglalkozáson – Fotó: Flickr

Milyen érdekes és nem is gondolná az ember, hogy pusztán az állatokkal való együttélés milyen lelki és fizikai pluszt is tud vinni az életünkbe. Nagyszerű, hogy négylábú barátaink segíteni tudnak komoly egészségügyi problémák megoldásában is. Mivel bármilyen, jól szocializált, ingergazdag környezetben is kontrollálható és hirtelen helyzetekben nem agresszíven reagáló kutyából válhat akár terápiás kutya, természetesen megfelelő képzés után (terápiás-segítőkutya képzés), ha alkalmasnak érezzük magunkat és négylábúnkat, ilyen vonalon is segíthetünk. De ha az időnkbe nem fér bele egy ilyen komplex és időigényes tevékenység, akkor közvetlenül is segíthetünk a sérült a gyereknek, a Gézengúz Alapítvány támogatásával.

Kép: gezenguz.hu