Krokodilfarkú bütykösgyíkok költöztek Debrecenbe

0
98 megtekintés
Krokodilfarkú bütykösgyík (Shinisaurus crocodilurus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A természetben fokozottan fenyegetett és hazai állatkertben most először látható krokodilfarkú bütykösgyíkok cuccoltak át Bécsből Debrecenbe. A február végén érkezett hím és két nőstény már látogatható is a Gibbon házban. Külön nekik kialakított, buja trópusi növényzettel gazdagított terráriumban nézhetőek meg és az Állatkert reményei szerint tenyészcspatként járulnak majd hozzá fajuk megőrzéséhez – olvasható az Állatkert honlapján

Mint írják, a Kína délkeleti és Vietnám északi részén fekvő hegyvidéki esőerdőkben őshonos krokodilfarkú bütykösgyík (Shinisaurus crocodilurus) nemzetségének egyetlen ma élő képviselője.

Nevét arról kapta, hogy farkán a krokodilokéhoz hasonlóan két sor kiálló pikkely fut végig.

Krokodilfarkú bütykösgyík (Shinisaurus crocodilurus) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2023. március 3-án. Fotó: MTI/Derencsényi István

Idejének legnagyobb részét a fák ágain tölti prédára lesve, de kiváló úszó, így előszeretettel vadászik a vízben is gerinctelenekre vagy kisebb gerincesekre. A párzási időszakot leszámítva magányosan él és erősen territoriális. Különlegessége, hogy a nőstények elevenszülők, az általuk világra hozott utódok pedig születésüktől fogva önállóak.

Krokodilfarkú bütykösgyík (Shinisaurus crocodilurus) – Fotó: zoodebrecen.hu

Élőhelyének drámai mértékű fogyatkozása, valamint az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem miatt a faj 2014 óta veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, továbbá helyet kapott az idén március 3-án 50 éves washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletében. Az ember okozta fenyegető tényezők közül kiemelkedik a pálmaolaj-ültetvények miatti erdőirtás, amelyre külön tájékoztatórendszerrel igyekszünk majd felhívni a figyelmet új jövevényeink bemutatóhelyénél.