Negyvenkét új csigafajt fedeztek fel!

0
128 megtekintés
Képünk illusztráció - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Negyvenkét eddig ismeretlen csigafajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek tagja volt Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatója is.

A nemrégiben felfedezett új fajok a világ legkisebb szárazföldi csigafaját is magába foglaló Angustopila nemzetségbe tartoznak. A Délkelet-Ázsia különböző országaiban, Thaiföldön, Laoszban, Vietnamban és Mianmarban gyűjtött

új fajok közül csak néhány mérete haladja meg az 1 milliméteres nagyságot

– áll az ELKH közleményében.

A magyar zoológus, malakológus, akinek a nevéhez fűződik a világ legkisebb szárazföldi csigájának a felfedezése is, most az OTKA fiatal kutatói kiválósági program keretében vizsgálta nemzetközi kutatókkal Délkelet-Ázsia szárazföldi csigáinak diverzitását.

Hat Angustopila faj, amelyek egyetlen észak-vietnami lelőhelyről kerültek elő – Kép: ELKH 

A kutatócsoport legújabb cikkében, amelyet a ZooKeys elnevezésű taxonómiai folyóiratban publikált, negyvenkét – a tudomány számára eddig ismeretlen – csigafaj felfedezéséről számolt be, ezzel ötszörösére növelve az eddig ismert Angustopila fajok számát.

A közlemény szerint a különböző csigafajok elkülönítése alapos morfológiai vizsgálat során történt, elsősorban a héj alakja, a csigaház felszíni struktúrája, valamint a szájadékban található fogak száma és elhelyezkedése alapján.

A kutatócsoport egy matematikai modell segítségével végzett becslés alapján feltételezi, hogy összesen körülbelül 80-90, az Angustopila nemzetségbe tartozó csigafaj élhet Délkelet-Ázsiában.

„A mostani felfedezéssel egy olyan fajgazdag állatcsoporttal gazdagodott az élővilágról való tudásunk, amelyről eddig alig volt ismeretünk”

– írták a közleményben.

MTI, ELKH