Négy fekete medvét lőttek ki egy alaszkai kempingben

0
88 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Négy fekete medvét lőttek ki egy alaszkai kempingben, melyet anchorage-i hajléktalanoknak tartanak fenn, miután az alaszkai város legnagyobb menedékhelye bezárt.

Az alaszkai vadgazdálkodási minisztérium munkatársai kedden kilőttek egy nőstényt és két kölykét, valamint egy negyedik felnőtt példányt. A négy állat a város által fenntartott Centennial Park nevű kemping sátraiból lopott élelmet – írta csütörtökön a The Guardian online kiadása a városvezetésre hivatkozva.
Anchorage Alaszka legnagyobb városa csaknem 300 ezer lakossal, de a környék a medvék országa is.

A park a város keleti részén terül el a Chugach természetvédelmi terület és az Elmendorf-Richardson nevű katonai létesítmény között, a vadvédelmi szakemberek hatalmas medveélőhelynek nevezik környéket.
A vadvédelmi minisztérium szerint az anchorage-i lakosok mellett akár 350 fekete és 65 barna medve is él a területen.
Anchorage-nak ez a része „sűrűn lakott, ezért a medvék is elég aktívak” – mondta Cynthia Wardlow szóvivő.

Június 30-án a város bezárta a Sullivan Arénában lévő járványügyi tömegszállóját, amely az elmúlt két év alatt több száz hajléktalannak adott otthont – közölte az Alaska Public Media. Ezután néhány hajléktalan ember a Centennial Parkba költözött, elfoglalva a 84 szabad helyet, miután a kemping nem fogadott többé foglalásokat a lakosságtól.
A város polgármesterének szóvivője szerint a Centennial Parkban most 210 ember él, a város fokozott biztonságot nyújt a kemping lakóinak. Vettek „medvebiztos élelmiszertárolókat”, és óránként takarítanak, hogy a szeméthelyzetet kezelni tudják. „Folytatjuk az ellenőrzést és a lakók oktatását a medvebiztonságra” – mondta a szóvivő.
A medvék behatoltak a sátrakba, hogy élelmet, tisztálkodó szereket és szemetet emeljenek el. Ha a medvék bemennek a sátrakba vagy építményekbe, az veszélyt jelent az emberre, így közbiztonsági kockázatnak tekinthetők és kilőhetők.

 „A kemping munkatársai mindent megtesznek a medvékre ható vonzerő minimalizálásáért, de még mindig sok sátorban van élelem. Amíg ez nem változik, továbbra is be fognak menni a medvék a kempingbe” – írta egy közleményében Dave Battle, a minisztérium biológusa.

    „Egy-egy medve megölése nagyon ideiglenes megoldás. A kemping elhelyezkedése miatt mindig több medve lesz a közelben, és nem tudjuk nekik megtanítani, hogy ne egyenek meg mindent, amit találnak” – mondta Battle.

MTI

KIemelt kép: PIxabay