Karantén alá kellett helyezni egy floridai megyét az óriáscsigák miatt

0
1 453 megtekintés
Kép: CNN
Swing Szerelem Szulák
Karantén alá kellett helyezni egy floridai megyét, mert a hatóságok nem tudják ellenőrzés alatt tartani az afrikai óriáscsigák gyorsan növekvő populációját – írja a TraveloCNN nyomán. 

Mint írják, a csigák egészségügyi kockázatot jelentenek az emberekre, mert egy tüdőféreg nevű parazitát hordoznak, amely életveszélyes lehet, mivel agyhártyagyulladást is okozhat, ezért a szakértők azt javasolják, hogy kesztyű nélkül senki ne érjen hozzájuk.

Az akár 30 cm-re is megnövő csigák elterjedési területe Kelet-Afrika, Florida, Kína, Japán, és Vietnám.

A floridai Pasco megyében, New Port Richey területén a csigák miatt most karantént rendeltek el, emiatt szigorúan tilos a területről növényeket, komposztot, kerti hulladékot és építőanyagokat kivinni. Az óriáscsigák évente akár 2500 petét is termelhetnek, így a populáció nehezen kontrollálható, és mivel nincs természetes ellenségük, ezért megszabadulni is nehéz tőlük.

Valahogy így érezhetik magukat a floridai Pascoban:

Az afrikai óriáscsigákat tilos házi kedvencként tartani az Egyesült Államokban, néhány egzotikus kisállat-tulajdonos azonban továbbra is illegálisan tartaná őket.

Ha a tulajdonosok kidobják a vadonba, vagy véletlenül elveszítik őket, a csigák komoly károkat tehetnek a környéken, mivel több mint 500 különböző növényfajtával táplálkoznak, és még a házak festését és stukkóját is elfogyasztják kalciumforrásként.

A karantén június 25-én lépett életbe, a szakértők célja a csigák kiirtása, ami akár 3 évbe is telhet.