Házi praktikák szúnyogcsípés ellen

0
808 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A szúnyogok a nyáresték elmaradhatatlan részesei, melyekről azonban a legtöbben szívesen lemondanának. Nem csak azért kellemetlenkedő látogatók ezek az állatok, mert akár betegségeket is terjeszthetnek, hanem a felduzzadt és viszkető csípésnyomok apropóján is. Jó hír azonban, hogy szép számmal akadnak olyan házi praktikák, melyeket eredményesen vethetjük be a szúnyogcsípések kellemetlenségei ellen. Nézzünk most ezekből néhányat!

Jégkocka és aloe vera

Ha csípésekről és viszkető bőrfelületekről van szó, akkor a lehűtés mindig jó választásnak bizonyul. A jégkockával való áttörlés azonnal enyhülést hozhat, és a viszketés sem lesz annyira kínzó, mint előtte. Abban az esetben viszont, ha szép számmal megtalálhatóak a csípések testünkön, akkor ezzel a módszerrel valljuk be, nem sokra megyünk. Ekkor érdemes olyan természetes hatóanyagokat választani, mint például az aloe vera. Az értékes összetevőkkel rendelkező növény a hidratálásban kitűnő szerepet játszik, és a csípésekre is remek gyógyír. Abban az esetben, ha nincs otthon maga a növény, akkor az aloe spray, vagy az ilyen kivonatot tartalmazó készítmények is remek választásnak bizonyulnak.

Ecetes borogatás

Sokan esküsznek az ecetes borogatásra, ami napjainkban is gyakran alkalmazott. A tapasztalatok azt mutatják, hogy valóban hatékony segítséget jelenthet az almaecetes vagy a hagyományos ecetes borogatás. A választott alapanyagot hígítsuk fel kevés vízzel, majd tegyünk belőle a csípésre. Hasonlóképpen eredményesen alkalmazható a szódabikarbóna is, melynek szintén vizes keverékét célszerű a csípésre kenni.

Egyébként a fájdalmas, gyulladt és viszkető dudorokra kenhetünk mentolos fogkrémet, de felhasználhatunk olyan, minden háztartásban megtalálható alapanyagot is, mint a citrom karika, a vöröshagyma, vagy a nyers burgonya karikák. Ha több napon keresztül is eltart a kellemetlen viszketés, akkor érdemes lehet valamilyen gyulladáscsökkentő, hűsítő hatással bíró krémet is bevetni. A lóbalzsam remek választás lehet e célból is.

Kerülendő a vakarás!

A szúnyogcsípésről mindenki tudja, hogy rendkívül viszket. Míg csak egyetlen pötty van a testünkön, addig ez nem is jár különösebb gonddal, de amint többel szembesülünk, igen nehéz lehet megállni a vakaródzást. Pedig fontos lenne, hiszen a vakarással kialakult seb akár fertőzésveszélyt is hordozhat magában, pláne akkor, ha a nyári nappalok fürdőzéssel, strandolással telnek. Érdemes a megelőzésre is hangsúlyt helyezni, így kerti programok esetén alkalmazzunk szúnyogriasztó gyertyát, és ha az időjárás engedi, akkor célszerű lehet minél több testrészünket ruhával védeni. Ha kifejezetten szúnyogokkal teli vízparton töltjük szabadidőnket, akkor az esti órákban célszerű lehet inkább zárt területre visszavonulni, ahol szúnyogháló nyújt megfelelő és biztos védelmet a kis vérszívók ellen.

Forrás: almapatika