Megjöttek a gyurgyalagok és már lelkesen ajándékozzák egymást

0
30 megtekintés
Gyurgyalag (Merops apiaster) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Visszatértek a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira, dél-afrikai telelőhelyeikről a gyurgyalagok. A tízezer kilométeres út megtétele után szinte rögtön hozzá is fogtak a költőhelyül szolgáló, hosszú üregeik elkészítéséhez, na meg a nászoláshoz elengedhetetlen ajándékozáshoz – olvasható a nemzeti park oldalán

A fokozottan védett gyurgyalag Európa egyik legszebb, legszínpompásabb madara. Hasa és mellrésze kékeszöld, dolmánya és feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga. Az egyik legkésőbb visszatérő faj, csak április végén, május elején jelenik meg.

A hím gyurgyalagok násztevékenysége rendkívül érdekes: ajándékokkal, azaz rovarokkal kedveskednek a tojóknak, így akarják bizonyítani, hogy képesek az utódnevelésre.

Gyurgyalag (Merops apiaster) – Fotó: Flickr

A tojók általában 5 tojást raknak, melyekből 20-22 nap elteltével kelnek ki a fiókák. Ha sok a rovar (ahogyan az idei tavaszon is), akkor ötnél több tojás is lapulhat a költőüregben. A gyurgyalagok igazi rovarspecialisták, főként repülő rovarokkal táplálkoznak.

Gyurgyalag (Merops apiaster) – Fotó: Flickr

Általában folyók szakadó partjában, homokbányák, kubikgödrök falában alakítja ki költőüregét, melynek hossza akár a két métert is elérheti. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül elsősorban a Hármas-Körös és a Maros mentén költenek, de szép számban fészkelnek a Dévaványai-Ecsegi puszták anyaggödreiben is.