Fogászra volt szüksége a Nyíregyházi Állatpark fehér tigrisének

0
69 megtekintés
Iceboy - Fotó: Orosz Zoltán - Nyíregyházi Állatpark/Facebook
Swing Szerelem Szulák
Nemzetközi szakemberekből álló állatorvosi csapat végzett fogászati műtétet a Nyíregyházi Állatpark fehér tigrisén. A 13 éves hímnek több foga letört egy baleset következtében és sürgősen fogászra volt szüksége – olvasható az Állatpark közleményében.

A baleset onnan eredt, hogy új fehér tigris kolléga érkezett és az összeszoktatás folyamán, Iceboy, némi rácsharapdálást követett el. Ez olyan jól sikerült, hogy törések a fogak foggyökér-csatornáját is érintették, több helyen az íny alá is terjedtek. A törött fogak fájdalmasak, elfertőződnek, az állat életminőségét befolyásolják, emiatt műtéti beavatkozásra volt szükség.

Mint írják, a műtétet a Nyíregyházi Állatpark csapata és egy külsős állatorvosi csapat közösen végezték el.

Az altatást dr. Biácsi Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark vezető állatorvosa és csapata bonyolította le. A fogászati beavatkozást dr. Tretter Olga magyar kisállatfogászattal és szájsebészettel foglalkozó állatorvos, dr. Daria Ziemann lengyel rezidens és két nemzetközi fogász specialista állatorvos végezte: dr. Jan Schreyer Németországból és dr. Jerzy Gawor Lengyelországból. A fogászati team tagjai összesen több, mint 3500km-t utaztak, hogy Iceboy fogait megmentsék.

Iceboy a műtéten – Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

A beavatkozás 4 és fél órán keresztül tartott, ami nagyon komoly kihívás és nagyon komoly szakmai felkészültséget igényelt mind a 2 csapat részéről. A fogász specialisták minden fogról fogászati röntgent készítettek az állapotfelmérés részeként. Mind a négy szemfogat foggyökér-kezelték, így nem volt szükség az eltávolításukra.

Iceboy teljes pompájában, amikor nem a fogait tördeli:

A fehér tigris hím most már a kifutóban látható és korábbi takarmányt nagyon szívesen fogyasztja az új fogaival.