Egyiptomi gyümölcsevő denevérkölykök születtek Debrecenben

0
105 megtekintés
Egyiptomi gyümölcsevő denevér vagy ismertebb nevén nílusi repülőkutya (Rousettus aegyptiacus) - Fotó: zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
Utódokkal gyarapodott az egyiptomi gyümölcsevő denevérek csapata a Debreceni állatkertben: a tavasszal világra jött, jelenleg még ismeretlen nemű három kölyök egyelőre anyján kapaszkodva tölti idejét a szenegáli fülesmakikkal közösen lakott afrikai éjszakai társasbemutatóban.

A három jövevénnyel immár 12-re nőtt a gyümölcsevő denevérek debreceni csapata.

Az egyiptomi gyümölcsevő denevér, más néven nílusi repülőkutya Afrikától, többek közt Nílus vidékétől Anatólián, Ciprus szigetén, valamint a Közel-Keleten át egészen Pakisztánig előfordul.

Étlapján szinte kizárólag különféle, főként édes gyümölcsök szerepelnek. Szüksége is van a nagy energiatartalmú táplálékra, mivel az aktív repülés rendkívül energiaigényes.

Képünk illusztráció – Egyiptomi gyümölcsevő denever – nílusi repülőkutya (Rousettus aegyptiacus) – fotó: Flickr

A hatalmas, akár 9000-es lélekszámú kolóniákat alkot, amelyek éjszakánként sűrű rajban lepik el a környék gyümölcstermő növényeit. A denevérnek egyszerre általában csak egyetlen utóda születik.

A cseperedő kölyök egyre nagyobb terhet jelent az anyaállat számára, ezért hathetes korától már nem rajta, hanem egy faágon, vagy a barlang mennyezetén csimpaszkodik. Mintegy féléves korára erősödik meg annyira, hogy maga is repüljön

MTI, zoodebrecen.hu