Megfigyelés alatt heveri ki a fagyos reggeleket a korán ébredt mogyorós pele

0
559 megtekintés
Mogyorós pele (Muscardinus avellanarius) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársát riasztották még húsvét előtt egy talált kismókushoz. Elég gyorsan kiderült, hogy bizony hazánk egyik legcukibb állatától van szó valójában, egy kissé összezavarodott mogyorós peléről. A reggeli fagyok megzavarhatták a kicsit korán ébredő pele kollégát, így megfigyelés alatt heveri ki az élményt, míg enyhülnek a reggelek. 

Mivel sérülése nincs, így az enyhébb reggelek beköszöntekor a megtalálás helyén engedik ismét szabadon. A mogyorós pele ugyanis lakóhelyéhez erősen kötődik; a nőstények alig 100 m sugarú körön belül mozognak – írja a nemzeti park.

A megzavarodott pele kolléga – Fotó: DDNP

Mint írják, a mogyorós pelével – bár hazánk legelterjedtebb pelefaja – rejtőzködő életmódja miatt ritkán találkozhatunk. Dús aljnövényzetű, sűrűn benőtt tölgy és bükk ligeterdőkben, de elvadult gyümölcsösökben is él. Életének nagy részét a sűrű, tüskés bokrokban tölti, ami megvédi őt a ragadozóktól. Le sem tagadhatná, hogy éjszakai életmódot folytat, hosszú tapogató bajuszszálai és hatalmas szeme is erre utal. A szürkület beálltát követően merészkedik elő búvóhelyéről, de akkor is leginkább az ágakon mozog és a fészke közelében marad.

Kétféle fészke van; míg a fialófészek a talaj felett néhány méterrel, addig a téli fészke a földön vagy a föld alatt található. A párzási időszak áprilistól októberig tart, évente 1-3 almot hoz a világra. A vemhesség 22-24 nap és 3-5 utód születik. Téli álmot alszik, azonban ha nyáron túl nagy a hőség, nyári álomba is merülhet.

Tápláléka leginkább rügyek, magvak, bogyók és gyümölcsök, de kora tavasszal rovarlárvákat is fogyaszt. Kollégánknál töltött néhány nap alatt az alma lett a kedvenc csemegéje.

Természetvédelmi értéke 50.000 Ft