Évek óta nem kiáltozott annyi nagy goda a Fehér-tó környékén mint most

0
63 megtekintés
Nagy goda (Limosa limosa) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A kardoskúti Fehér-tó környéke csak úgy zeng a nagy gondák lelkes kiáltozásától, a Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei évek óta nem láttak ennyi godát, mint idén tavasszal. 

Mint írják, az utóbbi időszak esőzéseinek köszönhetően a Fehér-tóban, a tó környéki gyepeken és a Lófogó-érben is jelentős vízmennyiség szaporodott fel. Éppen ezért a vonuló nagy godák is szívesen állomásoznak itt. Szedegetik a férgeket, rovarokat, csigákat és más gerincteleneket.

Március utolsó napjaiban számuk elérte a 650-et, valószínűleg ez volt a vonulási csúcs.

Nagy godák (Limosa limosa) – Fotó: Flickr

Április elején 350 példányt számoltuak. A Lófogó-ér melletti kilátóból jól megfigyelhetőek a népes csapatok, melyek ebben az időszakban már igencsak hangosak.

A nagy godák nászidőszaka április közepén kezdődik, ekkor a csapatok párokra szakadnak, elfoglalják revírjüket, s legtöbbször május elején rakják le tojásaikat.

A kardoskúti Fehér-tó térségében az utóbbi években a szárazság miatt a fajnak nem volt sikeres költése. Ha folytatódik a csapadékos időjárás, akkor idén reménykedhetünk abban, hogy a nagy godák is sikeresen költenek majd a területen.