Az egyik legritkább papagájfajjal bővült Debrecen

0
95 megtekintés
Kéktorkú ara (Ara glaucogularis) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Nem is olyan rég két kéktorkú arát fogadtak a Szegedi Vadasparkból az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. A fiatal, alig másfél éves tojók már birtokba vették otthonukat a papagájröpde-soron – írta meg az Állatkert

Mint írják, kézből neveltek, így hamar összebarátkoztak új gondozóikkal. Azóta pedig már az Állatok Akcióban porgram keretében tesközelből is meg lehetett őket ismerni a tavaszi szünet alatt.

Fotó: zoodebrecen.hu

Az élőhelyéül szolgáló erdők irtása és az illegális állatkereskedelem következtében a fajnak immár mindössze 200-300 példánya él észak-bolíviai élőhelyén,

így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Fotó: zoodebrecen.hu

Bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe. A XIX. század végén kipusztult kubai ara után ő lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről; épp ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogram, amelynek további sikeréhez és gyarapodásához a remények szerint Debrecen is hozzájárul majd.

Hazánkban a kéktorkú ara igazi ritkaságnak számít, mivel új jövevényeinken kívül csak az ő szegedi szüleikkel lehet találkozni.

zoodebrecen.hu