Meghalt Ozzie, a világ legidősebb hím gorillája

0
765 megtekintés
Ozzie - Fotó: Zoo Atlanta - Facebook
Swing Szerelem Szulák
61 éves korában, váratlanul meghalt Ozzie, az Atlantai Állatkert nyugati síkvidéki gorilla hímje. Halálának oka egyenlőre ismeretlen, de az állatkert nyilatkozata szerint, a múlt héten elvesztette az étvágyát, és bár minden támogatást megadtak neki, hogy evésre és ivásra ösztönözzék, az állapota romlott az elmúlt 24 órában, amikor arcduzzanata, gyengesége és evés-ivásképtelensége miatt kezelték – írja a promotions.hu a metro nyomán.

Mint írják, Ozzie, tavaly egyike volt annak a 13 gorillának, akik elkapták a koronavírust. Akkor köhögéssel, orrfolyással és étvágytalansággal küzdött, de sikerült felgyógyulnia.

Raymond B. King, az állatkert elnöke és vezérigazgatója tiszteletét fejezte ki az „igazi élő legenda” előtt:

„Ez pusztító veszteség az Atlantai Állatkert számára. Noha tudtuk, hogy ez az idő egyszer eljön, az elkerülhetetlenség nem képes megfékezni azt a mély szomorúságot, amit egy legenda elvesztése miatt érzünk”

Ozzie rengeteg utódot hagyott hátra, és sokat segített a kutatócsoportoknak is, hogy az emberiség minél inkább megismerhesse ezeket a gyönyörű emlősöket.

Ő volt az egyetlen túlélő tagja a nyugati síkvidéki gorillák eredeti generációjának, aki a 1988-as megnyitáskor érkezett az Atlantai Állatkertbe. 2009-ben zoológiai történelmet írt, amikor ő lett az első gorilla a világon, aki valaha is részt vett önkéntes vérnyomásmérésen.

A gorillák már 40 éves koruktól idősnek számítanak, így Ozzie kifejezetten szép kort élt meg. Vannak még gyermekei, unokái és dédunokái, akik más állatkertekben élnek az Egyesült Államokban és Kanadában. Sőt számos gyerekét, unokáját és dédunokáját túl is élte.

Ozzie volt a világ harmadik legidősebb gorillája, mivel a legidősebb, a 64 éves Fatou, a németországi berlini állatkertben él, a második legidősebbet pedig, a 63 éves Helent, a kentuckyi Louisville-i állatkertben gondozzák. Mindketten nőstények. A világ negyedik legidősebb gorillája Choomba, aki szintén az Atlantai Állatkert lakója volt, pár hete halt meg, január közepén, 59 éves volt.

A nyugati síkvidéki gorillák kritikusan veszélyeztetettek. Az elmúlt 25 évben a betegségek, az orvvadászat, az élőhelyek elvesztése és a húskereskedelem miatti illegális vadászat miatt 60 százalékkal csökkent a populáció a Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint.